Τέλη Δεκεμβρίου2021!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Της Νέλλης Λάβδα

Φτάσαμε στο τέλος μιας ασυνήθιστης χρονιάς, ίδιας με την προηγούμενη. Ζήσαμε ημέρες με  φόβο, με περιορισμούς, χωρίς κοινωνικές συναναστροφές, περνώντας ώρες μοναξιάς με συντροφιά αξιόλογα βιβλία.

…Έτσι τώρα

Όταν μόνοι μας

Όταν κλείνουν οι πόρτες…

(Μεταποιήσεις Δημ. Χαλαζωνίτης)

 Το 2021 ήταν έτος επετειακό, εορταστικό, έτος περισυλλογής χωρίς πολλές εκδηλώσεις αλλά ευτυχώς, η συγκομιδή βιβλίων υπήρξε πλούσια! Έτος ορόσημο για την Ελλάδα και η θεματολογία των βιβλίων στράφηκε κυρίως γύρω από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε το θέμα από πολλές απόψεις.

dav

Διαβάζοντας παλιές και νέες εκδόσεις, συγκινήθηκα ξανά με τα Ρωμαίικα Τραγούδια, προσπάθησα να καλύψω τα κενά της γνώσης μου για τον Καποδίστρια, έμαθα για τις άγνωστες γυναίκες και τα παλληκάρια του ’21 και ομολογώ ότι χάρηκα ιδιαίτερα τη μοναδική γραφή του Κώστα Ακρίβου που στο βιβλίο του «πότε διάβολος, πότε άγγελος» ζωγράφισε με όλα τα χρώματα, τα μελανά και τα ερυθρά, την προσωπικότητα  του Καραϊσκάκη.

… «Σήκω να πας, Μητράκο μου, ταχιά στον καπετάνιο,

Ο καπετάνιος είν’ αρχηγός και θέλει το καλό σου,

Οι Έλληνες ασκώθηκαν, ορμήξαν στο ντοβλέτι

Κι οι Κλέφτες κάνουν πόλεμο με νύφες και μ’ αγγόνια».

Ο Μήτρος τη μάνα τ’ άκουσε, πηγαίν΄ στον καπετάνιο.

Κι ο Καραΐσκος παίρνει το νιο, τον κάνει κεμερτζή του…

(Δημοτικό τραγούδι)

Κι επειδή το ένα βιβλίο φέρνει το άλλο, ξεπήδησε η ερώτηση: Τι γνωρίζουμε σήμερα για το 1821; Τι θα νιώθουν, τι θα λένε για την Επανάσταση οι millennials στα δικά τους παιδιά;

Την απάντηση τη βρήκα σε μια σχεδόν ανατρεπτική προσέγγιση στο βιβλίο του Soloup: «1821 – Η μάχη της πλατείας». Εκεί όπου οι κουβέντες για το 1821 ενός γέρου άστεγου παλεύουν με τη λήθη και τα εθνικά στερεότυπα και, μπροστά στα έκπληκτα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού, ζωντανεύουν τα γεγονότα με αφηγήσεις και εικόνες.

Τώρα, περιμένω την 2η έκδοση της «Επιστροφής» από τις εκδόσεις Καπόν που έχει καινούργια ευρήματα για τους ήρωες των πρώτων χρόνων της Επανάστασης.

Αλλά και τα βιβλία μυθοπλασίας είχαν τη τιμητική τους ενώ ο τελευταίος μήνας του χρόνου μας επιφύλαξε το καλύτερο! Τη νίκη της «Νίκης», του βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη που εφέτος, απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος.

Ο Χρήστος Χωμενίδης, από το πρώτο του βιβλίο το «Σοφό Παιδί» (1993), μέχρι το πρόσφατο «Ο Τζίμης στην Κυψέλη» (2021), μας έχει φιλέψει τα καλύτερα. Δεν παίζεται ο άνθρωπος! Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα είναι  ο πιο δημοφιλής συγγραφέας. Στα τελευταία βιβλία του, αφηγείται ιστορίες και πάθη μιας περιπετειώδους περιόδου 100 ετών. Με μια ρέουσα λογοτεχνική γλώσσα, ξεδιπλώνει αβίαστα συγκλονιστικές ιστορίες και συνάμα υφαίνει με μαεστρία το πλέγμα μιας ολόκληρης εποχής. Στον «Φοίνικα» που τον εμπνεύστηκε  από τη ζωή του Άγγελου Σικελιανού, μας μεταφέρει στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια η «Νίκη» που είναι αφιερωμένη στη μητέρα του, μαζί με τη συγκλονιστική ιστορία της οικογένειάς του που εξελίσσεται στα μέσα του 20ου αι. στα χρόνια του πολέμου και τα κατοπινά, σ’ εκείνα του ζοφερού εμφύλιου σπαραγμού. Το καινούργιο βιβλίο «ο Τζίμης στην Κυψέλη » διαδραματίζεται σήμερα όπου ο ήρωας ζει στο μεταίχμιο του αύριο…

Ο Τζίμης στην Κυψέλη, είναι το ρέκβιεμ όσων ανεπαισθήτως μένουν πίσω, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Η επί του φοβερού βήματος απολογία ενός καλού ανθρώπου που απλώς τον ξεπερνάει η εποχή

(Από το οπισθόφυλλο του «Τζίμη»)

Ο Χρήστος Χωμενίδης, πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στο Φάρο Ψυχικού, καλεσμένος της Ελένης Νικολέλη στο βιβλιοπωλείο «Χαρτόπολις». Κάθισε ώρες μαζί μας, με το χαμόγελό του φώτισε τη βροχερή μέρα, μας είπε διηγήθηκε ιστορίες και άκουσε τις δικές μας.

Περιμένοντας να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της  δύσκολης χρονιάς που αφήνει πίσω της θρήνο από την πανδημία, αναμένουμε το 2022 με όνειρα και ελπίδες!

Ένα από τα πολλά βιβλία που γράφτηκαν μέσα στην καραντίνα είναι «Το ελληνικό όνειρο». Μια συζήτηση για το παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας

Στο βιβλίο ο καθηγητής Στάθης Καλύβας απαντά στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Γιαννακίδη σε έναν διάλογο που διατρέχει την Ιστορία της Νέας Ελλάδας, κοιτώντας προς ένα φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον για μία σύγχρονη χώρα που θα εξάγει ευτυχία. Το ελπίζουμε και το ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά.

Χαρούμενα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.

Νέλλη Λάβδα

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις