Διαφάνεια, σκληρή δουλειά και πνεύμα συνεργασίας

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ –

ο κινητήριος μοχλός πίσω από την αναβάθμιση των Σχολείων μας

Μάρλη Μάλαμη, Σοφία Γαβριηλίδου και Αλίκη Γκιζελή στην νέα αίθουσα μουσικής στο δημοτικό Ψυχικού

Τι έχει γίνει και τι μένει ακόμα να γίνει

Γράφουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Το τιτάνιο έργο της αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών) που έχει αναλάβει η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, βρίσκεται κυριολεκτικά τρία βήματα πριν την ολοκλήρωσή του. Απώτερος στόχος και σκοπός είναι τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία του Δήμου μας να καταστούν σχολεία πρότυπα, υλοποιώντας έτσι τις δεσμεύσεις και το Πρόγραμμα του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη.

Αίθουσα πληροφορικής 2ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού

Η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 υπό την Προεδρία της Αντιδημάρχου Παιδείας Αλίκης Γκιζελή –η οποία και εξακολουθεί να διατηρεί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο- και έθεσε ως πρωταρχικό της μέλημα την ικανοποίηση των αναγκών των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας. Η π. Πρόεδρος Σοφία Γαβριηλίδου και η νυν Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μάρλη Μαλάμη, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και τους Αντιδημάρχους Τεχνικών έργων, έχουν κυριολεκτικά μεταμορφώσει τα σχολεία μας. Τα έργα, άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και με πλήρη διαφάνεια, μιλάνε από μόνα τους. Η ικανοποίηση των συλλόγων διδασκόντων και των συλλόγων γονέων και φυσικά το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, ειδικά αυτών που σε αυτήν την τρυφερή ηλικία έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το σχολείο, αποτελούν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή στο έργο τους.

Βιβλιοθήκη στο 3ο και 4ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού

Τα Τοπικά Νέα έχουν επανειλημμένα ασχοληθεί με το σημαντικό έργο που έχει γίνει στα σχολεία του Δήμου μας τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρα όμως από το τεχνικό μέρος των έργων, υπάρχει μία ακόμη παράμετρος που οφείλουμε να αναδείξουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την διαχείριση των οικονομικών πόρων που απαιτήθηκαν για την υλοποίησή τους. Για πρώτη φορά, κάθε απόφαση, κάθε δαπάνη, κάθε εκταμίευση και κάθε πληρωμή αναρτώνται αναλυτικά στην Διαύγεια. Πλήρης διαφάνεια λοιπόν και απόλυτος σεβασμός στον δημότη, ο οποίος πλέον μπορεί να γνωρίζει πώς ακριβώς διατίθενται οι πόροι που διαχειρίζεται ο Δήμος. Η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή δίνει το καλό παράδειγμα.

Βρύσες στο Νηπιαγωγείο της Φιλοθέης

Όπως μας είπε η Πρόεδρος κυρία Μαλάμη, η ανάρτηση των αποφάσεων και πληρωμών στην Διαύγεια είναι τυπικά υποχρεωτική, πλην όμως λόγω του φόρτου εργασίας και του χρόνου που απαιτείται για κάτι τέτοιο, είναι ελάχιστες οι Επιτροπές που καταφέρνουν να είναι συνεπείς. Ανέφερε ότι για τον ενδελεχή έλεγχο και την καταγραφή χρειάζονται καθημερινά τέσσερις με πέντε ώρες και αναγνώρισε ότι ο χρόνος αυτός θα ήταν αδύνατον να βρεθεί, χωρίς αφ’ ενός την πολύτιμη συμβολή και την σκληρή δουλειά της κυρίας Σοφίας Γαβριηλίδου με την οποία συνεργάζονται άψογα και αφ’ ετέρου, την εμπειρία και την έμπρακτη υποστήριξη της Αντιδημάρχου Αλίκης Γκιζελή, η οποία είναι πάντοτε παρούσα και πρόθυμη να τρέξει και η ίδια για οτιδήποτε κρίνεται αναγκαίο.

Η νέα πέργκολα στο 2ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού

Η αγαστή συνεργασία λοιπόν μεταξύ των τριών κυριών, που μοιράζονται κοινή νοοτροπία και εμπνέονται από το ίδιο όραμα, έφερε το άριστο αποτέλεσμα που μπορεί να διαπιστωθεί από τον καθένα, ενώ οι πολυάριθμες ευχαριστήριες και συγχαρητήριες επιστολές από Συλλόγους Γονέων, εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων, απλά έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Συγχαρητήρια και Ευχαριστήρια


Τόσο η Διεύθυνση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ψυχικού όσο και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο  Φιλοθέης – Ψυχικού κύριο Δημήτρη Γαλάνη, την Αντιδήμαρχο Παιδείας κυρία Αλίκη Γκιζελή, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κύριο Δημήτρη Φωτιάδη και την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κυρία Μάρλη Μαλάμη για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση σε κάθε αίτημα της σχολικής μας μονάδας.

Το Σχολείο μας θεωρείται από πολλούς «κόσμημα» για το Νέο Ψυχικό και θα εξακολουθήσει να θεωρείται «στολίδι» μετά την ολοκλήρωση των κάτωθι έργων:

 • Αναβάθμιση του Εργαστηρίου Πληροφορικής. Πλέον, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό εργαστήριο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με  άλλα αντίστοιχα ιδιωτικά εργαστήρια.
 • Αναβάθμιση γηπέδων άθλησης. Η τοποθέτηση νέου τάπητα ομορφαίνει τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου αλλά παράλληλα προσφέρει ασφάλεια στους μαθητές και τις μαθήτριες.
 • Αναβάθμιση σκίαστρου. Ένας επιπλέον χώρος όπου οι μαθητές και οι μαθήτριές μας  μπορούν να ξεκουράζονται την ώρα των διαλειμμάτων και όχι μόνον.
 • Νέο υπόστεγο. Η τοποθέτηση νέου υπόστεγου τόσο στην κεντρική είσοδο του σχολείου όσο και στον προαύλιο χώρο εξωραΐζει πραγματικά τη γενικότερη εικόνα του σχολείου μας.

Για όλα τα ανωτέρω καθώς και για άλλα -μικρά και μεγάλα- έργα που έχουν ολοκληρωθεί και δε γίνεται αναφορά, σας ευχαριστούμε θερμά!!


Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού κατέβαλε επίπονη προσπάθεια τους καλοκαιρινούς μήνες και κατάφερε να χαρίσει ένα ανανεωμένο, όμορφο, ασφαλέστερο περιβάλλον στους μαθητές μας και σε όλους τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων, 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ψυχικού.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στους χώρους των συστεγαζόμενων σχολείων ήταν πολλές.

 • Ανακαινίστηκε ο χώρος όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη. Αντικαταστάθηκε το δάπεδο, τοποθετήθηκαν φωτιστικά χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και η βιβλιοθήκη μας είναι έτοιμη να δεχθεί τους μαθητές μας να ταξιδέψουν στον όμορφο κόσμο των βιβλίων.
 • Οι αίθουσες και οι διάδρομοι βάφτηκαν, άλλαξαν όψη και οι εκπαιδευτικοί υποδέχθηκαν τους μαθητές τους σε όμορφες και καθαρές αίθουσες. Έγινε αντικατάσταση κουρτινών σε όλες τις αίθουσες.
 • Ο ανελκυστήρας του σχολείου εκσυγχρονίστηκε σύμφωνα με την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία ως προς τη λειτουργία και την ασφάλειά του.
 • Δημιουργήθηκαν αποθηκευτικοί χώροι.
 • Οι χώροι υγιεινής των εκπαιδευτικών ανακαινίστηκαν πλήρως.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού κύριο Δημήτρη Γαλάνη, την Αντιδήμαρχο Παιδείας κυρία Αλίκη Γκιζελή, την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κυρία Μάρλη Μαλάμη και όλα τα μέλη της Επιτροπής, για τη συμβολή τους στη βελτίωση των σχολείων μας. Είμαστε βέβαιοι πως πάντα θα υπάρχει κλίμα στενής και αγαστής συνεργασίας ανάμεσά μας, προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι Διευθύντριες και οι Σύλλογοι Διδασκόντων του 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ψυχικού


Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τρία είναι τα βήματα που απομένουν για την πλήρη ολοκλήρωση του έργου της αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης:

 1. Αύλειος χώρος του νηπιαγωγείου Φιλοθέης. Η υλοποίηση του έργου μετατίθεται για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι μηχανικοί που επισκέφθηκαν τον χώρο, στα πλαίσια της προετοιμασίας των τεχνικών και οικονομικών προσφορών τους, ήταν όλοι της άποψης ότι μία τέτοιου είδους εργασία γίνεται σε μήνες που έχουν το μικρότερο ποσοστό σε υγρασία, δηλαδή από τον Μάιο και μετά.
 2. Αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Νέου Ψυχικού. Η μία της πλευρά που συνορεύει με τον αύλειο χώρο είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από υαλότουβλα, τα οποία πλέον είναι φθαρμένα ή ραγισμένα. Μετά από μελέτη μηχανικού, αποφασίστηκε η αντικατάστασή τους με ανοιγόμενα αλουμίνια για επαρκή εξαερισμό, αλλά και για την διαμόρφωση μιας δεύτερης εξόδου (έξοδος κινδύνου). Κατά την διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, θα ανακαινισθούν οι υπάρχουσες βρύσες και θα εγκατασταθούν επιπλέον καινούριες, για να εξυπηρετείται ο μεγάλος αριθμός των παιδιών χωρίς συνωστισμό.
 3. Δάπεδα Δημοτικού Ψυχικού. Τα έργα που απομένουν είναι η αντικατάσταση του δαπέδου στο γήπεδο 5Χ5 και στο γήπεδο μπάσκετ και οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ολισθηρότητας των μαρμάρινων δαπέδων σε ορισμένους διαδρόμους του κτηρίου. Καθώς πρόκειται για έργα στους υπαίθριους χώρους, θα ολοκληρωθούν και αυτά το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι.

 Απολογισμός έργου για την τρέχουσα σχολική χρονιά

Από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή και μέσα σε τρεις μόλις μήνες, έχει ολοκληρωθεί ένας μεγάλος αριθμός έργων κα επισκευών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας. Συγκεκριμένα:

Στο 2ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού

Ανακαινίσθηκε η αίθουσα πληροφορικής, η οποία βάφτηκε ενώ αντικαταστάθηκαν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εκσυγχρονίστηκαν τα ηλεκτρονικά δίκτυα. Ανακατασκευάστηκε η πέργκολα στον αύλειο χώρο του σχολείου, βάφτηκε ο χώρος του κυλικείου εντός του οποίου εγκαταστάθηκε σύστημα εξαερισμού.

Στο 2ο νηπιαγωγείο Νέου Ψυχικού

Βάφτηκαν οι εσωτερικοί χώροι, ενώ το εξωτερικό βάψιμο και τη μόνωση ανέλαβε η Τεχνική Υπηρεσία. Τοποθετήθηκαν μεμβράνες στα τζάμια για σκίαση και ασφάλεια

Στο 3ο & 4ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού

Ανακαινίσθηκε ο θάλαμος του ανελκυστήρα. Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης αλλάχτηκε το δάπεδο, εκσυγχρονίστηκαν τα ηλεκτρολογικά και βάφτηκε.

Ανακαινίσθηκαν επίσης οι τουαλέτες των εκπαιδευτικών. Ολοκληρώθηκαν οι θερμομονώσεις. Όλες οι αίθουσες έχουν καλαίσθητες, μοντέρνες κουρτίνες.

Παρόλο που το κτήριο είναι καινούριο, έχει προγραμματισθεί ηλεκτρολογικός έλεγχος, για την περίπτωση που κριθεί αναγκαία κάποια αναβάθμιση.

Στο 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Νέου Ψυχικού

Στο παλιό κτίσμα αντικαταστάθηκαν το δάπεδο εισόδου και οι βρύσες.

Στο Νηπιαγωγείο Ψυχικού (οδός Κρίνων)

Ανακαινίσθηκαν όλες οι τουαλέτες, νηπίων και ενηλίκων. Η μεγάλη επισκευή όμως έγινε στο υπόγειο του κτηρίου, το οποίο στεγανοποιήθηκε, επισκευάστηκε και τέλος βάφτηκε και επιτέλους λύθηκε το σοβαρό πρόβλημα υγρασία που υπήρχε. Στο ίδιο σχολείο έχουν γίνει πολλές ξυλουργικές εργασίες για να δημιουργηθεί ένας χώρος πιο φιλικός στους  λιλιπούτειους μαθητές. Όπως μας είπε η Αλίκη Γκιζελή «πρόκειται για ένα κτήριο πολύ παλιό με συνεχείς ανάγκες».

Στο Δημοτικό Φιλοθέης

Στο σχολείο αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες με τελευταίο έργο την αντικατάσταση δαπέδου στον αύλειο χώρο και την αντικατάσταση των πολυκαρμπονικών στεγάστρων, λόγω παλαιότητος και φθορών. Έχει ήδη παραγγελθεί νέο φυλάκιο, που θα παραδοθεί και θα τοποθετηθεί μέχρι τέλη Ιανουαρίου.

Τέλος, όλα τα σχολεία μας απολυμαίνονται προληπτικά για την αποφυγή της διάδοσης του covid.

Βέβαια, η δουλειά και τα έργα δεν τελειώνουν ποτέ. Εκτός από όλα τα προαναφερθένα, που αποτελούν έργα μεγάλης κλίμακας, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα εκτελεστούν πολλές μικρές εργασίες, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά, η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή θα ασχοληθεί με έργα συντήρησης των κτηρίων αλλά και Ο στόχος είναι από τον Σεπτέμβριο του 2022 η Πρωτοβάθμια να ασχοληθεί όχι μόνον με την συντήρηση των κτηρίων, αλλά και με την εικαστική τους αναβάθμιση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις