ΠαίΖΩ στο Προάστιό μου

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Δωρεάν προγράμματα για τα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο από τον ΟΚΑΠΑ

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2020, τρεις μόλις εβδομάδες πριν την κήρυξη της πανδημίας, προλαβαίνοντας όμως να κερδίσει πολλούς μικρούς θαυμαστές, μας ξανασυστήθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού. Πρόκειται για το «παίΖΩ στο προάστιό μου», ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στους μικρούς κατοίκους του Δήμου μας, είναι δωρεάν και έχει ως στόχο την ανάπτυξη εκείνων των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που συνιστούν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

 

Το νέο αυτό πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 12 ετών, χωρισμένα σε τρία ηλικιακά γκρουπ. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε ποικίλες κι ευχάριστες δραστηριότητες. Το παιχνίδι, η μουσική και η κίνηση, τα εικαστικά μέσα, η θεατρική και αφηγηματική τέχνη, η συζήτηση σε κύκλο και άλλες πρακτικές, γίνονται εργαλεία μάθησης.

Για το πρόγραμμα μιλάει στα «Τοπικά νέα» η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ κυρία Σοφία Βυθούλκα, την οποία συναντήσαμε στο Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού το προηγούμενο Σάββατο, ημέρα έναρξης των προγραμμάτων.

 

«Επιτέλους ανοίξαμε τις πόρτες μας! Συναντιόμαστε από κοντά και υποδεχόμαστε τα παιδιά! Γιατί τα παιδιά είναι που κουράστηκαν περισσότερο από όλους μας αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, που έμειναν για μεγάλα διαστήματα χωρίς σχολείο, χωρίς φίλους, χωρίς δραστηριότητες, καταφεύγοντας πολλές φορές σε μοναχικά παιχνίδια και κυρίως στα ηλεκτρονικά, που τείνουν να γίνουν μάστιγα στην εποχή μας. Στόχοι του Προγράμματος είναι να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά ο ελεύθερος χρόνος τους, να μάθουν να σχετίζονται μεταξύ τους, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα, να διαχειρίζονται συγκρούσεις, να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης έχει θέσει ως κύριο και πρωταρχικό στόχο στην διοίκησή του τα παιδιά και την παιδεία τους. Βάζουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι για το αύριο του Δήμου μας. Γιατί το αύριο δεν το φτιάχνουν μόνο οι υποδομές και τα κτήρια, κυρίως το φτιάχνουν οι άνθρωποι. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες και τα προγράμματα, με σκοπό να τεθούν σήμερα οι βάσεις για μια υγιή και παραγωγική ενήλικη ζωή. Να αναφέρω ότι για τον σκοπό αυτό επιλέξαμε να συνεργαστούμε με ένα Πρότυπο Επιστημονικό Κέντρο σχεδιασμού αειφορικών δράσεων, το «ΑΕΙ ΦΕΡΕΙΝ», με πολυετή εμπειρία και ποιότητα στις δράσεις που έχει αναπτύξει. Τέλος να ευχαριστήσω όλους τους γονείς που μας εμπιστεύονται».

«ΠαίΖΩ στο Προάστιό μου» – το αναλυτικό πρόγραμμα:

Α. «Τέχνες και Συναισθήματα»

κάθε Σάββατο, 10.00 – 13.00
Ηλικιακές ομάδες:
2.5 – 4 ετών, 5 – 8 ετών, 9 – 12 ετών

Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο όπου τα παιδιά κάθε εβδομάδα πειραματίζονται με ήχους, μουσική και κίνηση και δημιουργούν έργα τέχνης με σκοπό την προσωπική έκφραση.

Β. «Απόψε εαυτοΣχεδιάζουμε»

κάθε Σάββατο, 17.00 – 20.00
Ηλικιακές ομάδες: 2.5 – 4 ετών, 5 – 8 ετών, 9 – 12 ετών

Διαδραστικά θεατρικά εργαστήρια στα οποία τα παιδιά σχεδιάζουν και παίζουν «ιστορίες» από θεατρικές αναπαραστάσεις, παίρνουν νέους ρόλους, αλλάζουν σκηνικά και μάσκες, ανακαλύπτοντας τους δικούς τους προσωπικούς τρόπους έκφρασης. Η αφετηρία είναι πρόσωπα και καταστάσεις της καθημερινής ζωής, αληθινοί και φανταστικοί χαρακτήρες, ήρωες και υπερήρωες, μεταμορφώσεις, τοπία, συναισθήματα, ήχοι και γνωστά έργα τέχνης. Οι μικροί θεατράνθρωποι αυτοσχεδιάζουν, επικοινωνούν και εκφράζονται, φτιάχνοντας δικούς τους κόσμους με ιδανικά, αξίες και όνειρα και όλα όσα ορίζουν τα παιδιά ως «σημαντικά». Η λήξη της δράσης «ρίχνει αυλαία» με μια ανοιχτή θεατρική παράσταση, με σενάριο, σκηνοθεσία και εκτέλεση από τα ίδια τα παιδιά.

Γ. «Τα κάτω… πάνω»

κάθε Κυριακή, 10.30 – 13.30
Ηλικιακές ομάδες: 2.5 – 4 ετών, 5 – 8 ετών, 9 – 12 ετών

Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο με αφορμή όλα τα σημαντικά που επηρεάζονται από τις μικρές, καθημερινές μας πράξεις: η θέση μας στη Γη, η αξία του τρόπου ζωής, η σημασία των όσων κάνουμε καθημερινά και του πως συμπεριφερόμαστε. Τα παιδιά κατανοούν την αρμονία και τη σύνδεση ανάμεσα στον ανθρώπινο ρυθμό και το φυσικό ρυθμό του Σύμπαντος και δημιουργούν μια νέα τάξη κουλτούρας, βασισμένη εξίσου στον εαυτό, τον άνθρωπο και τη φύση δημιουργώντας τον κόσμο που ονειρεύονται να ζήσουν υιοθετώντας αειφορικές πρακτικές και στάση.

Ο ΟΚΑΠΑ και το «Αεί Φέρειν» έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, ενώ τα παιδιά θα γίνονται δεκτά με την προσκόμιση αρνητικού self test 24ώρου.

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά στο www.okapa.gr και ανανεώνονται εβδομαδιαίως. Η πλατφόρμα των εγγραφών ανοίγει κάθε Δευτέρα πρωί και κλείνει την Πέμπτη το βράδυ.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις