Η ισχύς εν τη ενώσει

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Η ισχύς εν τη ενώσει

Οι Δήμαρχοι Φιλοθέης – Ψυχικού και Χολαργού Παπάγου κ.κ. Δημήτρης Γαλάνης και Ηλίας Αποστολόπουλος

Αναπτυξιακή Εταιρεία με τα σύμπραξη των Δήμων Φιλοθέης Ψυχικού και Παπάγου Χολαργού


της Πέλλης Ζωγοπούλου


Την δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας με τον Δήμο Παπάγου Χολαργού -με στόχο την διεκδίκηση αναπτυξιακών προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας και την ίδρυση Υπηρεσίας Δόμησης- ανήγγειλε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης.

Η σύμπραξη των δύο Δήμων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, και λεπτομέρειες για τη συνεργασία των υπηρεσιών και των δύο Δημάρχων, Ηλία Αποστολόπουλου και Δημήτρη Γαλάνη, θα έχουμε πολύ σύντομα.

Όπως ειπώθηκε πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, που θα επιτρέψει την εφαρμογή και υλοποίηση πολιτικών σε δημοτικό, διαδημοτικό, περιφερειακό, αλλά και ευρύτερο χώρο.

Αναπτυξιακή, πρόσωπα και αντιδράσεις

Πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρεία, ειδικού σκοπού, που από κοινού με τους συνεργαζόμενους Δήμους θα μετέχει στην υλοποίηση της αναπτυξιακής τους πολιτικής, υποστηρίζοντάς τους επιστημονικά και τεχνικά∙ ενώ μέσω της αξιοποίησης αναπτυξιακών και επενδυτικών εργαλείων και την εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, θα βοηθήσει στην προώθηση της  βιώσιμης ανάπτυξης των Δήμων.

Η Εταιρεία θα διοικείται από ένα δεκαπενταμελές συμβούλιο και τα δέκα τέσσερα μέλη θα προέρχονται από τους δύο Δήμους, ενώ το δέκατο πέμπτο θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής από την Περιφέρεια. Εν προκειμένω συμφωνήθηκε για την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. Από την πλευρά του δικού μας Δήμου ορίζονται:

Αντιπρόεδρος ο κύριος Νίκος Ζερβός, πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Διευθύνων Σύμβουλος ο Γ.Γ. του Δήμου κύριος Δημήτρης Ζεγγίνης, ο οποίος θα εκπροσωπεί και τους δύο Δήμους σε πανευρωπαϊκά θέματα

Αιρετά μέλη: Χράλαμπος Μπονάτσος Αντιδήμαρχος Δημοτικής Διακυβέρνησης και Μαρία Χριστίνα Παλαιολόγου Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου

Λαϊκά μέλη: Κρίτος Νεόφυτος πρώην Δήμαρχος Ψυχικού

Ελένη Παναγιωτοπούλου πρώην Δήμαρχος Φιλοθέης

Χρήστος Παπαευαγγελίου πολιτικός μηχανικός από το Νέο Ψυχικό

Σχετικά με την Υπηρεσία Δόμησης, την Πολεοδομία, που αναμένεται να υλοποιηθεί δια μέσω της Αναπτυξιακής να σημειώσουμε ότι το οργανόγραμμα εκπονήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας Δημήτρη Φωτιάδη.

Ο κύριος Φωτιάδης,  έχοντας υπηρετήσει στην Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης, γνώριζε πολύ καλά τη  διάρθρωση  της Πολεοδομίας κι έφτιαξε ένα οργανόγραμμα που θέλει ένδεκα άτομα για πλήρη στελέχωση. Όπως μας πληροφόρησε, μάλιστα, δεν ήταν εφικτή η στελέχωση της Πολεοδομίας, καθώς μόνο έξι πολιτικούς μηχανικούς διαθέτει η Τεχνική Υπηρεσία και δεν μπορούσαν ταυτόχρονα να στελεχώσουν την πολεοδομία και να εξυπηρετούν και τον Δήμο.

«Η Πολιτεία μας προσφέρει την εξής διέξοδο» επισημαίνει ο κύριος Φωτιάδης. «Μας είπαν: κάντε Πολεοδομίες, ορίστε μόνιμους μηχανικούς για να έχουν δικαίωμα υπογραφής και πάρτε άλλους συμπληρωματικά, μέσα από την ελεύθερη αγορά, είτε μέσω συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, είτε μέσα από την ΕΤΑΕ, είτε μέσα από αναπτυξιακούς συνδέσμους.

Αυτό μας ήρθε κουτί! Κάνοντας Αναπτυξιακή πετυχαίνουμε δυο στόχους: φτάνουμε σε πληθυσμό τους 75.000 κατοίκους, οπότε μπαίνουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα στην ιεραρχία Δήμων με πληθυσμιακά κριτήρια –άρα διεκδικούμε και μεγαλύτερα κονδύλια- και συγχρόνως στελεχώνουμε τη θεσμοθετημένη Υπηρεσία Δόμησης που υποχρεούμαστε να έχουμε  μέχρι το τέλος του χρόνου. Παίρνοντας στα χέρια μας την υπηρεσία Δόμησης παίρνουμε τον έλεγχο και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης μας! Κι αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα».

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η πρόταση όσο δελεαστική κι φαίνεται αντιμετωπίστηκε με έντονο σκεπτικισμό και αντιδράσεις από την μείζονα αντιπολίτευση. Ο κύριος Ξυριδάκης, μάλιστα, κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή ότι θα μπει σε ένα κυκεώνα εξόδων για να εισπράξει ελάχιστα στο κλείσιμο του λογαριασμού. Και παρά του ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής των Αναπτυξιακών, θεωρεί, εν προκειμένω, ότι με λίγες χιλιάδες ευρώ κάναμε μια χαρά τη δουλειά μας στην ελεύθερη αγορά.

Σχετικά με την Αναπτυξιακή στο Δημοτικό Συμβούλιο είπαν:

Τι είπε ο Δήμαρχος

Παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Γαλάνης, τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας: « Είχαμε ξανασυζητήσει το θέμα της Πολεοδομίας. Ως γνωρίζετε ο Δήμος μας δεν έχει. Η προθεσμία για να αποκτήσουν οι Δήμοι Πολεοδομία ή Υπηρεσία Δόμησης, όπως λέγεται σήμερα, έληγε στο τέλος του 2020. Με την παράταση που δόθηκε έχουμε περιθώριο να ιδρύσουμε τη δική μας υπηρεσία μέχρι τον Οκτώβρη του 2021.

Παράλληλα από την κυβέρνηση δίνεται η δυνατότητα σε όμορους Δήμους, που διαθέτουν κοινά στοιχεία -ως προς τη φυσιογνωμία τους και κοινές θέσεις στην  αντιμετώπιση θεμάτων όπως το Πράσινο κι τα Περιβαλλοντικά, να συνεργαστούν στην ίδρυση  μιας Αναπτυξιακής Διαδημοτικής  Εταιρείας. Μιας εταιρείας που θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κονδύλια –της ανώτατης κλίμακας, καθώς και οι δύο Δήμοι μαζί θα ξεπερνάμε τους πενήντα χιλιάδες κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα μέσα από την Αναπτυξιακή  θα υλοποιήσουμε και την Υπηρεσία Δόμησης.

Με τον Δήμο Παπάγου Χολαργού, και με το Δήμαρχο κύριο Αποστολόπουλο, κάναμε πολλαπλές συζητήσεις και καταλήξαμε σε κοινές θέσεις. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την συμφωνία μας για μια δεκαπενταμελή Αναπτυξιακή Διαδημοτική Εταιρεία. Από κάθε Δήμο θα μετέχουν επτά πρόσωπα και το δέκατο πέμπτο άτομο θα είναι κοινής αποδοχής, από την Περιφέρεια. Καταλήξαμε στην Αντιπεριφερειάρχη κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στην επιλογή των επτά ατόμων πρότεινα στον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, κύριο Ξυριδάκη, να πάρει τις δύο θέσεις. Δεν δέχθηκε.

Τι είπε ο Δημήτρης Ζεγγίνης

Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, σχετικά με τον διορισμό του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αναπτυξιακής είπε: «Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε. Πράγματι, είναι εξαιρετική τιμή, για εμένα, μετά από είκοσι πέντε χρόνια στην Αυτοδιοίκηση. Ευχαριστώ και τους δύο Δημάρχους για τη συνεργασία, αυτά τα έντεκα χρόνια. Αν και η συνεργασία μου με τους τρεις πρώην Δήμους ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, με τους 21 ΟΤΑ, καθώς  οι Δήμαρχοί μας υπήρξαν μπροστάρηδες στις διαδημοτικές συνεργασίες!

Αναφορικά με την με την σύμπραξη των Δήμων θα τονίσω ότι έχουμε τρεις βασικούς άξονες:

  • Πολεοδομία, που συνεπάγεται την διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των Προαστίων μας.
  • Συνεργασία με όμορο Δήμο, με κοινά χαρακτηριστικά, σε μια αναπτυξιακή προσπάθεια. Για παράδειγμα, ο Άξονας Μεσογείων Κηφισίας, όπως και ο Μεγάλος Περίπατος που σχεδιάζεται στο Νέο Ψυχικό, είπαμε ότι θα ήταν καταπληκτική ιδέα να συνεχιστεί στου Παπάγου και μέχρι τον Υμηττό. Ακούγεται οραματικό, αλλά είναι εφικτό.
  • Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Σήμερα, το μέγεθος του Δήμου μας είναι απαγορευτικό για συμμετοχή σε μεγάλα προγράμματα, που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Η σύμπραξη είναι ένα σχήμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε συνεργασία με πόλεις του εξωτερικού, όπως επίσης και ανάλογη βοήθεια προς τους δύο Δήμους. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι Μητρώο Επιστημόνων, που μας βοηθήσει με τις προγραμματικές συμβάσεις».

Η αντιπολίτευση

Τις αντιρρήσεις της, για το εγχείρημα, ανέπτυξε η μείζων αντιπολίτευση, δια στόματος του κυρίου Ξυριδάκη, τονίζοντας πάνω απ’ όλα το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας. Αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι εκτιμά όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν, διαχώρισε, όμως, τη θέση του –αν και δήλωσε φανατικός των Αναπτυξιακών. Κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για προχειρότητα επισημαίνοντας ότι στη διαύγεια έχει αναρτηθεί σύμβαση που αναφέρεται σε άλλους Δήμους και σε διαφορετικά αντικείμενα, καταλήγοντας ότι πρόκειται για απλή αντιγραφή. Σχετικά με την πολεοδομία, μεταξύ άλλων είπε: «Συμφωνούμε ως προς την ανάγκη δημιουργίας Πολεοδομίας. Εμείς, όμως, επιχειρούμε να κάνουμε ένα πολύ βαρύ σχήμα-που την έβδομη, όγδοη χρονιά λειτουργίας του θα φτάσει σε κόστος τα οχτακόσια χιλιάρικα. Κι αν δείτε τα προσδοκώμενα έσοδα… Θα μπορούσαμε να δίνουμε πέντε χιλιάρικα, σε κάποιον, να κάνει μια μελέτη. Εμείς δίνουμε τόσα χρήματα, για πάρουμε τι; -από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Έστω κι αν λέει ο Παπάγος ότι θα δώσει το χώρο (στέγασης) με πέντε χιλιάρικα, μόνο  η μισθοδοσία του Διευθύνοντος Συμβούλου θα φθάνει το χρόνο το μισθό Δημάρχου, τριάντα τέσσερα χιλιάρικα!

Να φτιάξουμε Πολεοδομία! Δεν χρειάζεται, όμως, να στήσουμε κι ένα κολοσσό από πίσω! Είναι πολύ βαρύ για εμάς και για το μέγεθος των δύο Δήμων.

Με τα λεφτά που πρέπει να χαλάμε κάθε χρόνο, τι προσδοκάμε; Ό,τι προσδοκάμε θα μπορούσαμε να το πετύχουμε με ελεύθερους συνεργάτες και με αμοιβές που δεν θα ξεπέρναγαν τις δέκα, δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ! Και να τονίσω ότι δεν αναφέρομαι στα πρόσωπα, αλλά στα γεγονότα!».

Τι απάντησε ο Δήμαρχος

Απαντώντας στον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Γαλάνης είπε: «Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν ξεκινά κανείς να αντιπολιτεύεται από τις υποσημειώσεις. Αναρτημένα είναι τα πάντα, μπορείτε να τα δείτε. Γιατί ειπώθηκαν όλα αυτά; Για δημιουργία εντυπώσεων;

Θα ήθελα, ωστόσο,  να επισημάνω ότι το ερώτημα που τίθεται είναι αν θέλουμε Πολεοδομία, κι όχι αν θα φτιάξουμε Αναπτυξιακή! Το ερώτημα είναι, αν θα έχουμε την τύχη της φυσιογνωμίας των προαστίων στα χέρια μας ή θα την αφήσουμε σε κάποιους τρίτους. Προσωπικά, προτιμώ να πάρω μια ακόμα καυτή πατάτα στα χέρια μου, παρά να μπω στη λογική: ας το αποφύγουμε και βλέπουμε! Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα αφήσουμε το μέλλον των προαστίων μας στα χέρια οποιουδήποτε υπουργού!

Όσο γι αυτό που λένε, ότι μπορούμε να φτιάξουμε Πολεοδομία χωρίς Αναπτυξιακή δεν υφίσταται. Για να κάνουμε Υπηρεσία Δόμησης, με τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει να διαλύσουμε την Τεχνική Υπηρεσία. Γι αυτό συνεργαζόμαστε δυο Δήμοι. Δεν ξέρω αν θα μας κοστίσει κάτι παραπάνω∙ αν κοιτάξτε προσεκτικά, όμως, θα δείτε ότι κανείς άλλος, πλην του Διευθύνοντος Συμβούλου, δεν πληρώνεται! Όσο για αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ –που φοβούνται ότι θα μας στοιχίσει το εγχείρημα στην πάροδο του χρόνου, δεν πρόκειται να τα δώσουμε. Γι αυτό μπαίνει ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία, όπως ο Δημήτρης Ζεγγίνης, στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Εδώ ο ΟΚΑΠΑ και η ΔΗΚΕΦΙΨ μας κόστισαν ένα κάρο λεφτά!

Θα μου πείτε: είναι αναγκαίο να μας κοστίσουν κι άλλα; -ε, για την Πολεοδομία είναι! Είναι πολύ μεγάλο το διακύβευμα, για να κάνουμε πίσω.

Στο κάτω -κάτω όλοι οι μεγάλοι Δήμοι έκαναν Αναπτυξιακές Εταιρείες! Γιατί ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού να μείνει πίσω; Εμείς θέλουμε να πάμε μπροστά και να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας!

Τι απάντησε ο Γενικός

Στη συνέχεια ο Γενικός γραμματέας του Δήμου, κύριος Δημήτρης Ζεγγίνης, διευκρίνισε: «Τυπικά να αναφέρω ότι οι αναρτήσεις στη διαύγεια είναι υπογεγραμμένες από την κυρία Μελισσουργού και τον κύριο Κώγο και δεν αναφέρονται άλλοι Δήμοι.

Ο Ν.4674/2020 στο άρθρο 6 και στην παρ. 2 λέει ότι μπορεί να γίνει Πολεοδομία με προγραμματικές συμβάσεις, είτε με την ΕΕΤΑ, είτε με δίκτυα Δήμων, είτε με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η άλλη λύση θα ήταν η συνεργασία με την Αγία Παρασκευή κι εμείς να προσφέρουμε διοικητική υποστήριξη. Το πρώτο πράγμα που μας ζήτησαν από την Αγία Παρασκευή, αρχές του 2020, ήταν να πάρουμε και να στεγάσουμε  το Αρχείο! Πού να το στεγάσουμε; Θα έπρεπε να νοικιάσουμε κτίριο.

Εδώ να πω ότι η Αναπτυξιακή του Δήμου Αθηναίων, το πρώτο διάστημα, είχε τζίρο ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο! Εγώ την ξεκίνησα. Υπάρχει ρίσκο; Υπάρχει, αλλά χωρίς ρίσκο δεν πας πουθενά!».

Τι είπε ο Άρης Νάκας

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος –που προέρχεται από το Νέο Ψυχικό, είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορυδαλλού. Τοποθετούμενος επί του θέματος, ο κύριος Νάκας, και απαντώντας στη μείζονα αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων είπε: «Δεν αρμόζει σε εσάς να κάνετε κριτική για τη μελέτη. Έχετε παραλάβει και χειρότερες.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι ένα δυναμικό εργαλείο στα χέρια του εκάστοτε Δημάρχου. Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο σύγκρισης. Κοιτάμε να κάνουμε το επίπεδο των δημοτών μας καλύτερο. Τζάμπα δεν γίνεται τίποτα! Γι αυτό βάζουμε πρόσωπα κοινώς αποδεκτά.

Καταλαβαίνω ότι κάνετε αντιπολίτευση, αλλά δεν ενδείκνυνται οι Αναπτυξιακές για αντιπολίτευση».

Τι είπε ο Νίκος Κανελλάκης

Ο αρχηγός της «Ενωμένης Δημαρχίας Πολιτών» κύριος Κανελλάκης, αφού συνεχάρη τον κύριο Ζεγγίνη για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και τόνισε ότι η επιλογή προσώπου είναι εξαιρετική, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μου έκανε ο Δήμαρχος πρόταση να μετέχω στο συμβούλιο της Αναπτυξιακής, αλλά ως επικεφαλής συνδυασμού δεν μπορώ να συμμετάσχω. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια Αναπτυξιακή Εταιρεία που την εκπροσωπεί ο Δήμαρχος. Έχω κάποιες επιφυλάξεις, όχι για τα πρόσωπα, αλλά κατά πόσο θα μπορέσει η Υπηρεσία Δόμησης να ασκήσει αρμοδιότητες, μέσω της Αναπτυξιακής. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με την Αναπτυξιακή θα είναι τα πράγματα  όπως τα θέλουμε. Παρόλα αυτά έχω θετική διάθεση. Είμαι βέβαιος ότι θα σεβαστούν τα χρήματα των ελλήνων και ευρωπαίων φορολογούμενων. Έχω επιφυλάξεις, αλλά θα μετέχω. Σήμερα δεν ψηφίσουμε για την Πολεοδομία, αλλά για την Αναπτυξιακή. Με θετική σκέψη απέχω της ψηφοφορίας και ψηφίζω λευκό».

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις