Πυρκαγιά στο πρώην εκπαιδευτήριο “Πλάτωνα”

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:
  • Προκλήθηκε από παλέτες με ξύλα στο εσωτερικό του κτιρίου

  • Ζητούμενο χρόνων η περίφραξη και συντήρηση της έκτασης, καθώς και η διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας

Ρεπορτάζ: Νίκος Γκαρόζης

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου στο εγκαταλελειμμένο κτίριο των πρώην εκπαιδευτηρίων «Πλάτωνα» στην περιοχή «Φάρος». Το κτίριο έχει γίνει επανειλημμένα στόχος αγνώστων τους τελευταίους μήνες. Ευτυχώς, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε έγκαιρα και επενέβη άμεσα, ενώ στο σημείο έσπευσαν ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαράλαμπος Μπονάτσος, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Λιάπης. Ο Δήμος συνέβαλε στην επιχείρηση κατάσβεσης με υδροφόρες.

Σύμφωνα με τον κύριο Λιάπη, η φωτιά προκλήθηκε από σωρούς ξύλων και παλέτες στο ισόγειο του κτιρίου (αποθήκες), επί της οδού Καλαβρύτου. Οι φλόγες τέθηκαν υπό έλεγχο γύρω στη 1:00 τα ξημερώματα.

Εστία μόλυνσης και κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια

Το εγκαταλελειμμένο αυτό οικόπεδο με τα κτήρια ένα κυρίως το οποίο είναι διατηρητέο και άλλα ισόγεια στο πίσω μέρος του αποτελεί εδώ και 25 χρόνια εστία μόλυνσης και δημόσιου κινδύνου. Σωροί απορριμμάτων και ογκώδη αντικείμενα δημιουργούν ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ιδιοκτησιακά προβλήματα και έλλειψη συντήρησης

Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 2011, ωστόσο οι ιδιοκτήτες του δεν έχουν προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές βάσει νόμου. Επιπλέον, η έλλειψη περίφραξης σχετίζεται με εκκρεμότητες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς η έκταση ήταν υπό απαλλοτρίωση.

Ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία να παρέμβει σε ιδιωτική περιουσία, καθώς κινδυνεύει να κατηγορηθεί για καταπάτηση. Ωστόσο, επειδή ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε καθαρισμό και αποψίλωση μία φορά τον χρόνο, στον περιβάλλοντα μόνο χώρο και όχι στα κτίσματα, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, όπως και έκανε τον περασμένο Ιούνιο.

Νομικές διαδικασίες για παρέμβαση του Δήμου

Επιπλέον, όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή και άνθρωπο της αυτοδιοίκησης με πολύχρονη ενασχόληση με τα κοινά στον Δήμο μας, κατόπιν του τελευταίου συμβάντος της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική, κατόπιν αυτοψίας, μπορεί να διαβιβάσει έγγραφη συναίνεση προς τον Δήμο, επιτρέποντάς του να εισέλθει στο οικόπεδο και το κτίριο για νέο καθαρισμό. Το έγγραφο αυτό βασίζεται σε λόγους δημόσιας υγείας, ασφάλειας των πολιτών και ποιότητας ζωής, δεδομένου ότι το σημείο βρίσκεται σε πολυσύχναστη περιοχή και αποτελεί δυνητικό κίνδυνο.

Περιφράξεις και στατική επάρκεια του κτιρίου

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα αφορά στη στατική και δομική επάρκεια του κτιρίου, που βρίσκεται στην οδό Στρατήγη, παράλληλα της Κηφισίας. Έχουν εκφραστεί επανειλημμένα ανησυχίες για την κατάστασή του. Η Πολεοδομία ή ο Δήμος ή ακόμα και ο κάθε ενδιαφερόμενος (σύλλογος, πολίτες) μπορούν να απευθυνθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία, μετά από αυτοψία, μπορεί να δώσει άδεια για να απαιτηθεί από τον ιδιοκτήτη η περίφραξη και η σφράγιση του κτιρίου.

Η εγκατάλειψη του χώρου έχει οδηγήσει στην παράνομη είσοδο ατόμων, από αστέγους που το χρησιμοποιούν ως καταφύγιο, έως άγνωστους που επιδίδονται σε παραβατικές δραστηριότητες. Ο νόμος περί επικινδυνότητας κτιρίων και διασφάλισης της προστασίας από τυχόν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των διερχομένων που ισχύει από το 1929, δίνει τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

Αναγκαία η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων

Η κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση του χρόνιου αυτού προβλήματος. Η συντήρηση, περίφραξη και διασφάλιση του κτιρίου δεν είναι μόνο ζήτημα ιδιοκτησιακού δικαίου, αλλά και ουσιαστικής προστασίας της περιοχής και των κατοίκων της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις