Που βρίσκονται οι εργασίες
Της Όλγας Μενεμενόγλου
Ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτεκτονικούς και φυσικούς χώρους στη Φιλοθέη, εισέρχεται σε μια νέα φάση αποκατάστασης και συντήρησης. Με στόχο την αποκατάσταση της αυθεντικής εικόνας του μνημείου, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Δημήτρης Πικιώνης και το Υπουργείο Πολιτισμού, προχωρά με προσεκτικές επεμβάσεις που θα διασφαλίσουν τη διατήρηση της ιστορικής και περιβαλλοντικής του αξίας.
Ιστορικό και ανάγκη παρέμβασης
Ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Στη συνέχεια, υπέστη επεμβάσεις που αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του, ενώ η έλλειψη συστηματικής συντήρησης είχε ως αποτέλεσμα τη φθορά τόσο των κατασκευών όσο και της βλάστησης. Κατά την πορεία των χρόνων, έγιναν παρεμβάσεις που προκάλεσαν ζημιές στο μνημείο. Σήμερα, οι εργασίες αποκατάστασης εστιάζουν στην επαναφορά του τοπίου όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή.
Κοπή και μεταφύτευση δέντρων
Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη 4 Μαρτίου την κοπή και μεταφύτευση δέντρων, μια απόφαση που λαμβάνεται με γνώμονα την προστασία του μνημείου και την ασφάλεια του χώρου. Ο γεωπόνος του Δήμου αναφέρει στην εισήγησή του ότι η εγκατάσταση ακατάλληλων δέντρων όπως οι πλάτανοι και οι σοφόρες οδήγησε σε ανύψωση των πλακοστρώσεων, ενώ η εγκατάλειψη του χώρου είχε ως αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα και υπερβολική ανάπτυξη παρασιτικών φυτών. Προτείνεται από την υπηρεσία τα εξής, τα οποία και ψηφίστηκαν ομόφωνα:
- Κοπή τριών (3) πλατάνων, εκ των οποίων δύο είναι ξεροί και παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο πτώσης, ενώ ένας βρίσκεται πολύ κοντά σε κατασκευές.
- Μεταφύτευση τριών (3) πλατάνων, οι οποίοι, αν και σε καλή κατάσταση, δεν αναπτύσσονται σωστά λόγω έλλειψης υδάτινων πόρων. Θα μεταφερθούν σε κατάλληλο χώρο πρασίνου στη Φιλοθέη.
- Μεταφύτευση μίας (1) σοφόρας σε παρτέρι της οδού Γράμμου Βίτσι.
Οι επεμβάσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες για την αποκατάσταση της αρχικής εικόνας του Κήπου και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Επόμενα βήματα
Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού έχει υπογράψει συμβάσεις για τη συντήρηση της λιθοδομής και της ξυλείας του Κήπου, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δημοπράτησης για τη συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν ανακτηθεί πολύτιμα τεκμήρια από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σωστή τεκμηρίωση του έργου.
Ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Μπονάτσος έχει δηλώσει ότι στόχος δεν είναι η βιαστική εκτέλεση του έργου, αλλά η ολοκλήρωσή του με σωστό τρόπο, ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική και περιβαλλοντική αξία του Παιδικού Κήπου Πικιώνη.
Οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη, με σεβασμό στην αρχική μορφή του χώρου και στην ιστορική του σημασία. Οι παρεμβάσεις στη βλάστηση γίνονται με γνώμονα τη διατήρηση του τοπίου. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο χώρος αναμένεται να επανέλθει στην αυθεντική του μορφή, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία επαφής με την αρχιτεκτονική και φυσική κληρονομιά της Φιλοθέης.
Σημαντικό
Ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη αποτελεί νεότερο πολιτιστικό μνημείο. Αυτό σημαίνει ότι, επανερχόμενος στην αρχική του μορφή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παιδική χαρά. Οι μικροί συμπολίτες μας δεν θα μπορούν να παίζουν εκεί, αλλά θα το επισκέπτονται ως μουσείο, βλέποντας τα όργανα και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες γενιές.
Κάθε παιδική χαρά διαθέτει πιστοποίηση για την ασφάλεια των παιδιών. Για να λάβει ένας χώρος τέτοια πιστοποίηση, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, τις οποίες δεν καλύπτει μια παιδική χαρά του 1955. Παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις στα “Τοπικά Νέα” από την αρχή του έργου, φαίνεται πως ορισμένοι κάτοικοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο χώρος θα παραμείνει λειτουργικός για παιχνίδι, όπως παλαιότερα. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο Κήπος θα λειτουργεί ως χώρος ιστορικής αναφοράς και όχι ως σύγχρονη παιδική χαρά.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.