Αρνητική «διάκριση» του Δήμου μας στις κατεδαφίσεις μονοκατοικιών την τελευταία 5ετία

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Στις 184 οι μονοκατοικίες που κατεδαφίστηκαν στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού από το 2019 έως το 2024

Του Νίκου Γκαρόζη

Σε 184 ανέρχεται ο αριθμός των μονοκατοικιών που έχουν κατεδαφιστεί από το 2019 έως και το 2024 στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, για να δώσουν τη θέση τους σε σύγχρονες κατοικίες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολυώροφες, και οι ιδιοκτήτες τους, σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλοεργολάβοι ή κατασκευαστές που βασίζονται στην αντιπαροχή για να πουλήσουν έναντι αδρού αντιτίμου τις νέες οικίες, εκμεταλλεύθηκαν τις πρόνοιες και τα μπόνους του ΝΟΚ για τα ενεργειακά μπόνους, που πρόσφατα κηρύχθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.

Συνολικά στην Αττική, έχουν εκδοθεί Από το 2019 έως και το 2024 εκδόθηκαν στην Αττική 5.582 άδειες ολικής κατεδάφισης κτιρίων. Οι κατεδαφίσεις διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγα χρόνια: από 583 το 2019 σε 1.217 το 2024, όντας με αυξομειώσεις περί τις 1.000 από το 2021. Από το 2019 κατεδαφίστηκαν 605 μονοκατοικίες στον Δήμο Αθηναίων. Ακόμη 306 μονοκατοικίες  κατεδαφίστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια στη Γλυφάδα, 300 στον Πειραιά, 283 στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, 267 στο Περιστέρι, 264 στην Κηφισιά, 184 σε Φιλοθέη – Ψυχικό. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει για τις ολικές κατεδαφίσεις το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, πρόκειται για μονοκατοικίες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν χτισθεί στις δεκαετίες του 1950 και δευτερευόντως του 1960, πολλές εκ των οποίων είχαν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό και κάλλος.

Αναλύοντας τα στοιχεία ανά ταχυδρομικό κώδικα, η «γεωγραφία των κατεδαφίσεων» γίνεται πιο σαφής. Στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά παρατηρούμε κατεδαφίσεις σε όλες τις περιοχές. Ενδιαφέρον εύρημα αποτελούν οι αυξημένες κατεδαφίσεις όσο ανεβαίνουμε το όρος Αιγάλεω (Παλατάκι Χαϊδαρίου και στα ορεινά της Πετρούπολης). Στα ανατολικά, ξεχωρίζει τόσο η περίπτωση του Παπάγου όσο και αυτή του Νέου Ψυχικού. Εδώ εντοπίζονται κατοικίες που ήταν σε χρήση (δηλαδή όχι εγκαταλελειμμένες) αλλά κατεδαφίζονται σαν επένδυση, κάτι που υποδεικνύει σαφώς ένα νέο κύμα αντιπαροχής. Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και στο παραλιακό μέτωπο, στις περιοχές Βούλας, Γλυφάδας, Αλίμου και Ελληνικού. Στη Βούλα, το φαινόμενο είναι εντονότερο με τον μεγαλύτερο αριθμό σε όλη την Αθήνα (178 κατεδαφίσεις) Εν κατακλείδι, σε περιοχές ολόκληρες συνοικίες αλλάζουν χαρακτήρα με την κατεδάφιση μονοκατοικιών και την αντικατάστασή τους από πολυώροφα κτήρια.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις