Ημερίδα από τον Μ.Ε.Ο. για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών
Κυριακή πρωί, 24 Νοεμβρίου 2024, και η αίθουσα του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Νέου Ψυχικού (ΜΕΟ) είχε γεμίσει από κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει την ημερίδα με θέμα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ένα θέμα “καυτό”, που “τρυπώνει” στις ζωές μας με τρόπο σιωπηλό, αλλά βαθιά οδυνηρό. Κανείς, όμως, δεν περίμενε ότι η αίθουσα θα γέμιζε ασφυκτικά, μετατρέποντας την εκδήλωση σε ένα δυνατό μήνυμα αφύπνισης.
Η ημερίδα ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 και διήρκησε 4,5 ώρες, φτάνοντας μέχρι τις 3:30 το μεσημέρι. Παρά τη μεγάλη διάρκεια, το κοινό παρακολουθούσε αφοσιωμένο, με τη συζήτηση να συνεχίζεται και μετά το τέλος της εκδήλωσης. Περισσότερα από 65 άτομα παρέμειναν, θέτοντας ερωτήματα ιδιωτικά στους ομιλητές, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον για το θέμα ήταν αληθινό και βαθύ.
Χαιρετισμό σύντομο απηύθυναν η Πρόεδρος του Ομίλου κυρία Σοφία Μαστρογιωργάκη και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κυρία Μάρω Τρέζου.
Οι ομιλητές που μάγεψαν το κοινό
Η ημερίδα ξεκίνησε με αναλύσεις γύρω από τη νομική διάσταση της βίας κατά των γυναικών. Οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στη σημασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και ανέλυσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Ιδιαίτερα διαφωτιστικός ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Αλέξιου, Επίκουρος Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώ η Λίλα Ραγκούση, δικηγόρος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, παρουσίασε συγκλονιστικά παραδείγματα που προκάλεσαν προβληματισμό στο κοινό.
Από την πλευρά της ψυχολογικής υποστήριξης, η Σοφιάνα Μηλιωρίτσα, κλινική ψυχολόγος, και ο Βασίλης Παπαθωμόπουλος, κοινωνικός λειτουργός του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, έκαναν μια διαδραστική προσέγγιση, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Ο κύριος Παπαθωμόπουλος ενημέρωσε για όλες τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν έχουμε περιστατικό πέφτουμε όλοι μαζί στηρίζοντας και προσφέροντας λύσεις». Ο κόσμος συμμετείχε ενεργά, ενώ παρουσιάστηκαν συγκλονιστικά στατιστικά, όπως το γεγονός ότι μια κακοποιημένη γυναίκα χρειάζεται κατά μέσο όρο επτά προσπάθειες για να ξεφύγει από έναν κακοποιητικό κύκλο. Το δεύτερο αυτό μέρος της ημερίδας, που επικεντρώθηκε σε βιωματικές ιστορίες με την Στέισυ Γκρίτζαλη, γνωστή αθλήτρια να καταθέτει την προσωπική της εμπειρία στην οποία και κάποιο δάκρυσαν αλλά και ερωταπαντήσεις, που άγγιξαν συναισθηματικά τους συμμετέχοντες.
Μια ημερίδα που ζητά συνέχεια
Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν μόνο εντυπωσιακή· ήταν και αποκαλυπτική. Είναι σαφές ότι η κοινωνία διψά για τέτοιες πρωτοβουλίες, που όχι μόνο ενημερώνουν, αλλά και κινητοποιούν για δράση.
Η ημερίδα αυτή δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση· ήταν μια πλατφόρμα προβληματισμού και ελπίδας. Με τους εξαιρετικούς ομιλητές να ανοίγουν το δρόμο και το κοινό να συμμετέχει ενεργά, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τέτοιες δράσεις πρέπει να συνεχιστούν. Και όπως φάνηκε, δεν αρκεί μόνο μία ημερίδα. Χρειάζεται μια σταθερή, συλλογική προσπάθεια για να αλλάξει η νοοτροπία και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος π. Μιχαήλ Σταθάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Αλίκη Γκιζελή, Μάρω Τρέζου και Εβελίνα Παλτζόγλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Ηλίας Αγγελόπουλος, η κυρία Αγγελάκη Πρόεδρος του «Μίνως» και η κυρία Νταίζη Κωνσταν, π. Γεν. Γραμματέας του Ομίλου οι διευθυντές του 1ου Λυκείου Νέου Ψυχικού και 2ου Γυμνασίου Πωλίνα Πλέσσα και Λάμπρος Γιώργας αντίστοιχα.
Την Ημερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο you tube κανάλι του ΜΕΟ.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.