Γράφουν η Όλγα Μενεμενόγλου και ο Νίκος Γκαρόζης
Ο φόβος του κράτους για την αυτοδιοίκηση: Κεντρική διοίκηση εναντίον δημάρχων
Το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σαν τα μακρινά ξαδέλφια που, ενώ υπόσχονται «θα τα πούμε πιο συχνά», στην πραγματικότητα ετοιμάζουν καβγά για την κληρονομιά. Οι Δήμαρχοι είναι και πάλι «στα κάγκελα», αφού η χρηματοδότηση για τους μισθούς των υπαλλήλων τους μοιάζει με άδειο κουμπαρά. Οι Δήμοι χρωστούν 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το κράτος τους ζητά… υπομονή. Στο μεταξύ, οι πολίτες, ως συνήθως, καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.
Το δίκτυο των ανθεκτικών πόλεων: Πολλές καταιγίδες, λίγη χρηματοδότηση
Οι Δήμοι της χώρας έχουν ήδη αρκετά προβλήματα να διαχειριστούν, χωρίς να χρειάζονται τις φυσικές καταστροφές να τους «χτυπούν την πόρτα». Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (ΕλΔΑΠ), με τα 113 μέλη του, ένα εκ των οποίων είναι και ο Δήμος Φιλοθέης -Ψυχικού δημιουργήθηκε για να θωρακίσει τις κοινότητες από πλημμύρες, πυρκαγιές και θεομηνίες, αλλά οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης έχουν αφήσει το δίκτυο να παλεύει χωρίς τα απαραίτητα όπλα.
Αντί για τα 205 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών, η χρηματοδότηση που προβλέπεται παραμένει «πετσοκομμένη». Οι Δήμοι διαμαρτύρονται πως δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους με «ψίχουλα».
Μπορεί οι θεομηνίες να γίνονται συχνότερες, αλλά η κρατική ανταπόκριση φαίνεται να παραμένει κολλημένη σε αργή ταχύτητα. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, οι Δήμοι μένουν να παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης χωρίς τους απαραίτητους πόρους.
Νέος εκλογικός νόμος: Ας μιλήσουμε για ποσοστώσεις
Το επόμενο θέμα που θα θέλαμε να θίξουμε είναι ο νέος προτεινόμενος εκλογικός νόμος. Αλήθεια, πόσα φύλλα θα χρειαζόμασταν για να τον σχολιάσουμε; Μια εφημερίδα σίγουρα δεν φτάνει. Σε αυτό το φύλλο, όμως, θα επικεντρωθούμε σε μία μόνο πτυχή του: την ποσόστωση.
Ποσοστώσεις: Νούμερα ή ουσία;
Οι ποσοστώσεις είναι η τελευταία λέξη της πολιτικής «μόδας», αλλά εγείρουν ερωτήματα. Βάζουμε ποσοστά για γυναίκες, για νέους, για κάτω των 30 – κι έτσι φτιάχνουμε ψηφοδέλτια σαν να γεμίζουμε κουτάκια σε Excel. Το αποτέλεσμα; Ίσως ποικιλομορφία στην εικόνα, αλλά τι γίνεται με την ουσία;
Η νεολαία χρειάζεται πραγματικά κίνητρα για να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή. Ποιος νέος, όμως, θα αφήσει τη δουλειά του (αν έχει δουλειά) για μια θέση σε δημοτικό συμβούλιο που προσφέρει αστάθεια και χαμηλές απολαβές; Και ποια γυναίκα θα δεχτεί να ενταχθεί σε ένα ψηφοδέλτιο μόνο για να συμπληρώσει ένα ποσοστό;
Πολιτική με περιτύλιγμα, χωρίς περιεχόμενο
Αντί να δημιουργούμε συνθήκες που να ευνοούν τη συμμετοχή ικανών ανθρώπων, αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε… ηλικίες και φύλα για να συμπληρώσουμε τη λίστα. Η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αριθμητική άσκηση. Χρειαζόμαστε ουσιαστική στήριξη, πολιτική εκπαίδευση, ευκαιρίες – όχι μια επίδειξη προοδευτικότητας που δεν έχει αντίκρισμα.
Ας ελπίσουμε ότι οι ποσοστώσεις δεν θα παραμείνουν ένα ακόμα πολιτικό τέχνασμα, αλλά θα εξελιχθούν σε εργαλείο για να φέρουν ουσιαστική αλλαγή. Γιατί, τελικά, τα κουτάκια συμπληρώνονται εύκολα – το ίδιο και οι απογοητεύσεις των πολιτών.
Μπονάτσος: Θα διεκδικήσει ή θα «εγκλιματιστεί»;
Ο νέος Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαράλαμπος Μπονάτσος, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η θέση του απαιτεί διεκδικητικότητα, σχέδιο και τόλμη. Όμως, ακόμα δεν έχουμε δει αν θα κινηθεί δυναμικά ή θα ακολουθήσει τον ασφαλή δρόμο του «ναι σε όλα».
Η συγκυρία απαιτεί δράση. Οι ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τεράστιες, οι πόροι λιγοστοί, και ο ανταγωνισμός για χρηματοδοτήσεις έντονος. Ο Δήμαρχος οφείλει να σηκώσει ανάστημα για τον Δήμο μας, να απαιτήσει αυτό που μας ανήκει και να σπάσει τη «σιωπηρή αποδοχή» που συχνά χαρακτηρίζει την αυτοδιοίκηση. Δεν εκλέχθηκε για να διεκπεραιώνει – εκλέχθηκε για να αλλάξει τα δεδομένα. Η διεκδικητικότητα δεν είναι επιλογή· είναι καθήκον. Αν οι πόλεις μας είναι ανθεκτικές, οι ηγέτες τους πρέπει να είναι ακόμα πιο ανθεκτικοί.
Αλλά ας αφήσουμε την κεντρική πολιτική σκηνή και ας δούμε τι γίνεται στον Δήμο μας.
Κολυμβητήριο: Περιμένοντας το θαύμα της Αγίας Μερόπης
Η τεχνική έκθεση για το κολυμβητήριο κατατέθηκε τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, ημέρα της Αγίας Μερόπης. Κι ενώ το έργο είναι έτοιμο εδώ και 60 ημέρες, παραμένει χωρίς αδειοδότηση. Άναψα κερί, αλλά άρχισα να ψάχνω μήπως υπάρχει και Αγία… Αδειοδότηση.
Ας ελπίσουμε πως ο υπάλληλος της Περιφέρειας θα δει την αλήθεια: ότι όλα είναι καινούργια και έτοιμα. Αν όχι, ας κάνει ένα «στραβομάτι» μπροστά στα μικρολάθη. Γιατί, εν τέλει, το κολυμβητήριο δεν το χρειαζόμαστε μόνο για αγιασμό – το θέλουμε λειτουργικό.
Αυτά μέχρι σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου που κλείνει το παρόν φύλλο. Ώσπου να τυπωθεί και να τα διαβάσετε ίσως έχουμε πάρει την αδειοδότηση. Ειδάλλως τα νεότερα στο επόμενο τεύχος.
Γερανοί στην αριστοκρατία και γερανοί στην πραγματικότητα
Ο πυργογερανός που ξεσηκώθηκε στη Φιλοθέη δεν είναι ο πρώτος που σηκώνει υλικά για μια οικοδομή. Είναι, όμως, ο πρώτος που φαίνεται να κουνάει τα θεμέλια της “τάξης” στην περιοχή.
Δύο λαμπροί επιστήμονες, όπως μας πληροφορεί το δημοσίευμα, αποφάσισαν να στεγάσουν το όνειρό τους. Σωστά. Ποιος δε θέλει ένα σπίτι στα πράσινα της Φιλοθέης; Αλλά, τελικά, μήπως τα υλικά της κατασκευής τους αιωρούνται πάνω από μια «κοινωνική πυραμίδα» τόσο εύθραυστη όσο ο βραχίονας του γερανού;
Γιατί αν ο γερανός αιωρείται πάνω από τον δρόμο, κάποιοι αιωρούνται και στις αντιφάσεις τους. Δημοσιογράφοι που μετράνε πτυχία και βιογραφικά για να εκτιμήσουν τη νομιμότητα, συμπολίτες που βιάζονται να αντιμετωπίσουν αρνητικά, ανασύροντας μίζερες αντιπολιτευτικές κορώνες και τρέχοντας να το επαναδημοσιεύσουν, γείτονες που βλέπουν την ασφάλειά τους να κινδυνεύει μόλις επεκταθεί η σκιά του πύργου, και ένας Δήμαρχος που παλεύει να ισορροπήσει στο σχοινί του «ίση μεταχείριση για όλους».
Ας είμαστε ειλικρινείς: αν ο γερανός αιωρούταν πάνω από μια πολυκατοικία στο Παγκράτι, θα έγραφε κανείς άρθρα για το «όνειρο» δύο σπουδαίων επιστημόνων; Ή θα διάβαζαν όλοι προσεκτικά το ΦΕΚ και θα συμφωνούσαν ή θα διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του Δημάρχου;
Μήπως, λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι ούτε ο γερανός ούτε η ασφάλεια αλλά η ταξική αίσθηση του «ποιος δικαιούται και τι»;
Ας το αφήσουμε να το σηκώσει αυτός ο γερανός. Στο μεταξύ, ας θυμόμαστε: η ασφάλεια δεν αιωρείται, δεν εξαγοράζεται, ούτε βαραίνει περισσότερο όταν πρόκειται για ακριβούς γείτονες. Είναι υποχρέωση για όλους.
Ο Άρης Νάκας και τα… φευγάτα περίπτερα
Τελικά, χρειαζόταν να έρθει ο Άρης Νάκας στη Διοίκηση για να αρχίσουν να απομακρύνονται τα περίπτερα-κουφάρια. Ναι, κυρίες και κύριοι, αυτό που κάποτε φαινόταν αδύνατο είναι πια γεγονός.
Από υπόσχεση… δράση
Όταν διαβάσαμε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Δημάρχου Χαράλαμπου Μπονάτσου ότι θα λυθεί το θέμα με τα εγκαταλελειμμένα περίπτερα, γελάσαμε. Ποιος θα το πίστευε άλλωστε; Μερικά από αυτά ήταν σκουπιδότοποι για πάνω από δέκα χρόνια. Όλοι έλεγαν «είναι δύσκολο», «οι διαδικασίες είναι περίπλοκες». Και έτσι έμεναν… για χρόνια.
Η αποφασιστικότητα του Άρη Νάκα
Ο Άρης Νάκας, όμως, έκανε αυτό που κανείς δεν τόλμησε: απλά, ασχολήθηκε. Πήρε την πρωτοβουλία και μέσα από τις περιβόητες “δύσκολες” διαδικασίες, τα πρώτα αποτελέσματα είναι εδώ. Το ένα περίπτερο ήδη αποσύρθηκε, ενώ το άλλο, μπροστά στην πλατεία Αγίας Σοφίας, περιμένει μόνο την αποσύνδεση του ρεύματος για να φύγει.
12 χρόνια παρακμής, 6 βήματα προόδου
Το περίπτερο της πλατείας Αγίας Σοφίας, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη, ήταν πραγματικός πονοκέφαλος. Για 12 χρόνια, δεν υπήρξε λύση. Ήταν επικίνδυνο για τους πεζούς, καθώς τους ανάγκαζε να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα, σε ένα σημείο με ελλιπή ορατότητα.
Τώρα, χάρη στις ενέργειες του Άρη Νάκα:
Διαπιστώθηκε η επικινδυνότητα από τη Δημοτική Αστυνομία.
Επιβεβαιώθηκε από την Τροχαία με έκθεση.
Η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε σε αναγνώριση της ανάγκης μετατόπισης.
Εστάλη έγγραφο στην ιδιοκτήτρια για νέες προτάσεις.
Προτάθηκε νέα θέση από την υπηρεσία του Δήμου.
Πέρασε ως θέμα από την Δημοτική Επιτροπή
Η αδιαφορία της ιδιοκτήτριας και η επιμονή του Δήμου
Η Δημοτική Αστυνομία φρόντισε να παραδώσει το σχετικό έγγραφο στην ιδιοκτήτρια καλώντας την να παραβρεθεί με τις δικές της προτάσεις σε θέσεις μετατόπισης. Η ιδιοκτήτρια; Δεν απάντησε ποτέ. Ούτε καν εμφανίστηκε στη συζήτηση του θέματος στη Δημοτική Επιτροπή. Οι διαδικασίες προχωρούν και μένουν μόνο δύο βήματα για την ολοκλήρωση. Δύσκολα μεν, αλλά …
Η αρχή έγινε
Κάποιος ασχολήθηκε, αγαπητοί αναγνώστες. Και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται. Η ασφάλεια των πολιτών επιτέλους λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, χάρη στη Διοίκηση Μπονάτσου και τη δράση του Άρη Νάκα.
Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν. Θα επανέλθουμε, όταν το περίπτερο της Αγίας Σοφίας θα έχει πάρει κι αυτό τον δρόμο της απόσυρσης.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.