Της Όλγας Μενεμενόγλου
Μία αποχώρηση και μία άφιξη
Η στήλη των Σχολίων αποχαιρετά την Λυδία Λέκκα, που τρία χρόνια εργάστηκε με πάθος για την ενημέρωση και την αλήθεια. Την ευχαριστούμε από καρδιάς για όλα όσα προσέφερε στην εφημερίδα και στους αναγνώστες μας.
Την Λυδία αντικαθιστά ο δημοσιογράφος Νίκος Γκαρόζης. Πολλοί από εσάς τον γνωρίζετε. Έγραφε στην εφημερίδα από το 2005 έως το 2015 και είναι έμπειρος σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και γνώστης των θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.
Το νερό νεράκι
Διαβάσαμε ότι περισσότερα από 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έχουν χαθεί, χωρίς να αναπληρωθούν, από τα υδατικά αποθέματα της Αττικής μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Αλήθεια, πέρα από την ανομβρία, ας αναρωτηθούμε πόσα από αυτά έχουν χαθεί από βλάβες της ΕΥΔΑΠ. Πόσες φορές κυλάει το νεράκι μερόνυχτα στους δρόμους του Δήμου μας ώσπου να εμφανιστεί ο εργολάβος; Και χτυπάνε οι βλάβες ανά περιοχές, όπως φαίνεται. Πέρσι το Ψυχικό, φέτος το χτύπημα έγινε στο Νέο Ψυχικό. Την μία γωνία φτιάχνουν στην άλλη ξανατρυπάει. Το δίκτυο ύδρευσης είναι πολύ παλιό. Η ΔΕΚΟ καλά εισπράττει, αλλά δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη πέρα από μπαλώματα, να κάνει κάτι παραπάνω.
Κι αφήνουν πίσω τους συντρίμμια
Κι αφού ο Εργολάβος της ΕΥΔΑΠ μπαλώνει όπως-όπως την ζημιά, εγκαταλείπει την άμμο, τα χώματα, τα μπάζα, δεν επανατοποθετεί τους κυβόλιθους ή στην καλύτερη τους τοποθετεί πρόχειρα και άναρχα και ασφαλτοστρώνει ρίχνοντας με περίσσια τσιγκουνιά τα υλικά. Τόσο, που την επόμενη δημιουργούνται λακκούβες. Και για να ξεκαθαρίσουμε: ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς άδεια! Γιατί; Γιατί μπορούν! Έχουν το μονοπώλιο και τους το επιτρέπει ο Νόμος.
Κάποιος ευθύνεται ή συνευθύνεται
Ο Δήμος τι κάνει; Κάποτε, οι μηχανικοί του Δήμου, έβγαιναν έξω και είχαν άποψη για το πώς παραλαμβάνουν το οδόστρωμα από τις ΔΕΚΟ. Τα τελευταία χρόνια όμως, «πιπιλάμε» μόνο τι δικαιώματα έχουν οι ΔΕΚΟ. Και δεχόμαστε την μοίρα μας την κακομοίρα μας, να πληρώνουμε τρελούς φόρους για να κακοφτιάχνουν άπαντες τα ίδια και τα ίδια. Έχουν δικαίωμα οι ΔΕΚΟ να καταστρέφουν την δημοτική περιουσία; Φαντάζομαι πως όχι.
Θα μπορούσαν οι μηχανικοί να ελέγχουν, όπως κάποτε; Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε στην Διαύγεια αναρτημένες αποφάσεις πληρωμής των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας για χιλιομετρικές αποστάσεις που κάνουν λόγω εξωτερικών αυτοψιών.
Η κατάσταση στους δρόμους της πόλης μας είναι τόσο ζοφερή που μάθαμε ότι ο Δήμος θα προβεί σε μήνυση κατά της ΕΥΔΑΠ. Στην αναμονή, λοιπόν και οψόμεθα. Θα αρχίσουμε να διεκδικούμε το δίκιο μας;
Σεμινάρια αντιπολίτευσης από εν ενεργεία Αντιδήμαρχο!
Μέρες προσπαθούμε να καταλάβουμε τα τεκταινόμενα του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου: εν ενεργεία Αντιδήμαρχος αντιπολιτεύεται και μάλιστα σε θέματα που έχουν ομόφωνα ψηφίσει οι συνάδελφοί του και έχουν εισηγηθεί οι Υπηρεσίες του. Δεν συνεννοούνται μεταξύ τους; Τσακωμένοι είναι;
Εμείς το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι ήθελε να παραδώσει μαθήματα στην αντιπολίτευση.
Μάθημα 1ο: Υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο
Πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 28ης Αυγούστου, η έγκριση αιτήματος κατοίκου να καταργηθούν δύο πυλώνες και να αντικατασταθούν με υπογειοποιημένο δίκτυο. Καθώς το θέμα έχει ήδη περάσει ομόφωνα από την Δημοτική Επιτροπή, η Πρόεδρος, από κεκτημένη ταχύτητα, ρωτάει: «ομόφωνα;». Κι ενώ είναι έτοιμη να προχωρήσει στο δεύτερο θέμα, ο Αντιδήμαρχος Βύρωνας Σαμαρόπουλος ζητάει τον λόγο και υποστηρίζει ότι στην εισήγηση υπάρχει λάθος, διότι δεν διευκρινίζεται ποιος θα πληρώσει την υπογειοποίηση. Μετά από ανάγνωση της Προέδρου και του Δημάρχου αποδεικνύεται ότι πράγματι, στο δια ταύτα της εισήγησης έλειπε το υποκείμενο. Καθώς όμως στην πλήρη περιγραφή των υποχρεώσεων του Δήμου δεν αναφερόταν πουθενά ότι θα αναλάμβανε κάποιο κόστος, εύκολα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι θα το αναλάμβανε ο πολίτης.
Σωστή λοιπόν η επισήμανση του κυρίου Σαμαρόπουλου, που φαίνεται ότι σε αυτό το Συμβούλιο ήρθε διαβασμένος και με τις εισηγήσεις υπό μάλης –θα δείτε και παρακάτω. Πλην όμως, θα μπορούσε να έχει λύσει την απορία του με ένα τηλεφώνημα, πριν την συνεδρίαση. Γιατί επέλεξε να συμπεριφερθεί ως Αντιπολίτευση και να «σηκώσει» το θέμα μέσα στο Συμβούλιο; Πρώτο σοκ και πάμε και στα υπόλοιπα.
Μάθημα 2ο: σκίαση ή ασφάλεια;
Διάρκεια σεμιναρίου 30 λεπτά
Τρίτο θέμα ημερήσιας διάταξης, η κοπή λεύκας επί της οδού Δοϊράνης στην Φιλοθέη. Για να μην κουράζουμε, έχει προηγηθεί η έγκριση της Δημοτικής Επιτροπής, μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου στην οποία ο γεωπόνος αναφέρει ότι το εν λόγω δέντρο πάσχει από έντονη σήψη και καρποφορεί σε πέντε βασικά σημεία μύκητες, προβλήματα που καθιστούν επικίνδυνο το να παραμείνει το δέντρο στο σημείο.
Και ενώ η Πρόεδρος θεωρεί ότι, ως συνήθως το Συμβούλιο θα επικυρώσει την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής και το θέμα θα περάσει ομόφωνα και ετοιμάζεται να προχωρήσει στο επόμενο, νά ‘σου πετιέται πάλι ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Βύρωνας Σαμαρόπουλος και προτείνει «να μείνει η λεύκα γιατί έχει σκίαση και δεν βλέπω έντονο το πρόβλημα, υγιέστατο πράσινο δέντρο είναι».
Δεύτερο σοκ! Καλά, γιατί δεν το είπε στην Υπηρεσία του; Γιατί δεν το είπε στην Πρόεδρο ή στον Δήμαρχο ή στην Ομάδα Διοίκησης;
Το ίδιο δέντρο κοιτούσαν;
Έτσι λοιπόν, ο γεωπόνος κατά την αυτοψία βλέπει ένα δέντρο με έντονη σήψη και καρποφορία μυκήτων που το καθιστούν επικίνδυνο, ενώ ο Αντιδήμαρχος το βλέπει υγιέστατο και απαραίτητο για την σκίαση στο συγκεκριμένο σημείο. Και όχι μόνον είναι γερό, έχει και όλη την ζωή μπροστά του, μας λέει. Διότι ναι μεν οι λεύκες δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά το συγκεκριμένο δεν έχει φάει ακόμα τα ψωμιά του.
Το πότε θα είναι η λεύκα πλήρης ημερών, δεν το καταλάβαμε. Επειδή όμως η αυτοψία έχει γίνει εδώ και καιρό, ίσως πια να εξεμέτρησε το ζην.
Την οπτική του γεωπόνου βέβαια, φαίνεται να συμμεριζόταν και σύσσωμο το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλοθέης, επί προεδρίας της Πέννης Ζαφειροπούλου, μέχρι πριν από δύο χρόνια. Υποστήριξε δε η πρώην Πρόεδρος και νυν Σύμβουλος, ότι είχε κάνει αυτοψία με όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Φιλοθέης και είχαν δει ένα δέντρο κατάξερο. Εκτός λοιπόν από τα χρόνια του δέντρου, στην εξίσωση τώρα μπαίνουν και τα χρόνια που το θέμα εκκρεμεί στα χέρια όλων αυτών των αρμοδίων. Αλήθεια, οι Διοικήσεις (πρώην και νυν), τόσο δύσκολο είναι να πάρουν μιαν απόφαση;
Την ίδια οπτική με την κυρία Ζαφειροπούλου και τον γεωπόνο έχει και η Δημοτική Σύμβουλος Φίλια Ανδρουτσοπούλου, που υποστήριξε ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα συγκεκριμένα αυτά προβλήματα.
Μήπως τελικά άλλο δέντρο είδε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου; Το θέμα πάντως, στο τέλος, ήταν ο μόνος που το καταψήφισε.
Σωστή η Φαίνη!
Μετά από όλα αυτά, η επικεφαλής της Πράξης Φαίνη Χατζηαθανασιάδου διαπιστώνοντας ότι ο έμπειρος Αντιδήμαρχος Πρασίνου είναι αντίθετος με την εισήγηση της υπηρεσίας του, απείχε της ψηφοφορίας. Και εμείς στην θέση της, το ίδιο θα κάναμε, θεωρώντας ότι πρέπει να συνταχθούμε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο.
Εύσημα στην Μάρω Τρέζου
Η επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Μαρία Αποστολάκη έδωσε τα εύσημα στην Αντιδήμαρχο Μάρω Τρέζου, για την ανάλυση, τα επιχειρήματα και της διευκρινίσεις για το θέμα της λεύκας. «Εσείς κάνατε καλύτερη τεκμηρίωση. Καταλαβαίνω περισσότερο το θέμα από αυτά που είπατε εσείς παρά από τον γεωπόνο». Είναι αλήθεια ότι η κυρία Τρέζου είναι πάντα διαβασμένη και προετοιμασμένη, έχει κριτική σκέψη και όπου χρειαστεί, τα λέει και τσεκουράτα. Και βέβαια, αξίζει να το επισημάνουμε, είναι και από τους ελάχιστους συμβούλους που δεν ασχολείται με το κινητό της μέσα στην συνεδρίαση. Μία Δημοτική Σύμβουλος παλαιάς κοπής και διαχρονικής αξίας.
Μάθημα 3ο: συνεχίζεται στο επόμενο Φύλλο
Για την τρίτο μάθημα Αντιπολίτευσης που παρέδωσε ο Βύρων Σαμαρόπουλος, θα σας πούμε περισσότερα στο επόμενο Φύλλο μας, διότι το θέμα αναβλήθηκε λόγω νέων δεδομένων και χρειαζόμαστε και κάποια επιπλέον στοιχεία. Την αλλαγή την γνώριζε μόνον ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου. Κρατήστε λοιπόν το θέμα που θα έχει τίτλο: Πώς βγάζεις λαγό από το καπέλο.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια
Η στάση του Αντιδήμαρχου Πρασίνου σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν τέτοια, που κέρδισε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνης της κυρίας Χατζηαθανασιάδου. Χρειάζεται να σας πούμε κάτι περισσότερο;
Κανονισμού Πρασίνου το Ανάγνωσμα
Ο Δημήτρης Φωτιάδης, Αντιδήμαρχος Πρασίνου της Διοίκησης Γαλάνη, πήρε τον λόγο και υποστήριξε ότι πρέπει άμεσα να ψηφιστεί κανονισμός Πρασίνου, που θα το έκανε η προηγούμενη Διοίκηση και το συζητούσε… Να ρωτήσουμε και εμείς: Αντιδήμαρχε, δύο χρόνια ήσασταν στο Πράσινο. Δυο χρόνια συζητούσατε; Και γιατί δεν τον συντάξατε; Δεν προκάματε; Ή μήπως δεν θέλατε να τον προχωρήσετε, γιατί είχατε ήδη έναν Κανονισμό Καθαριότητας που τύποις υπήρχε, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ;
Στην τοποθέτηση του κυρίου Φωτιάδη υπερθεμάτισε και η κυρία Αλεξοπούλου, που υποστήριξε ότι και η Διοίκηση Ξυριδάκη είχε Κανονισμό Πρασίνου. Αλήθεια; Ποιος τον γνώριζε; Πού βρισκόταν τόσα χρόνια; Γιατί ποτέ δεν ακούσαμε κάτι γι’ αυτόν επί Διοίκησης Γαλάνη; Γιατί δεν τον είχαν δώσει στον κύριο Φωτιιάδη και τον άφηναν να συζητάει επί δύο χρόνια;
Το πράσινο ασθενεί
Και όλοι συνέκλιναν ότι για όποιο δέντρο κόβεται πρέπει να φυτεύεται ένα ίσης περιβαλλοντικής αξίας. Με το πέρας όμως τους συμβουλίου, ο Βύρων Σαμαρόπουλος σε πηγαδάκι απελπισμένος είπε ότι δεν βρήκε ούτε σπόρο να φυτέψει από την προηγούμενη διοίκηση.
Ακούσαμε επίσης ότι ο γεωπόνος που συντάσσει τις πραγματογνωμοσύνες δεν είναι σαφής στο δια ταύτα. Δηλαδή ενώ περιγράφει τα προβλήματα του δέντρου, δεν λέει ο ίδιος ποτέ ξεκάθαρα ότι πρέπει να κοπεί. Κρατάει χρόνια και αυτό το έργο, δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε, αλλά κανείς δεν έχει ασχοληθεί να το λύσει ή οριστικά. Έτσι είναι όμως, αυτά που φαίνονται απλά στον πολίτη, για τις υπηρεσίες του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού είναι πολυσύνθετα και δύσκολα. Λίγο ο Νόμος, λίγο οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες, λίγο οι άδειες …και δεν αλλάζει τίποτα.
Σιγήν ιχθύος
Λέξη δεν ακούσαμε για το θέμα της καθαριότητας στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Ο λόγος για τα σάρωθρα, που μήνες τώρα δεν κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα η εικόνα της καθαριότητας να μην είναι αυτή που αρμόζει στους κατοίκους. Τα σάρωθρα λοιπόν κατοικοεδρεύουν εδώ και μήνες στα συνεργεία. Το ένα γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, το άλλο γιατί δεν μπορούν οι τεχνίτες να εντοπίσουν το πρόβλημα, το τρίτο γιατί έφαγε τα ψωμιά του. Τέταρτο δεν έχουμε. Για το θέμα λοιπόν αυτό, που είναι τόσο σημαντικό, ούτε η Αντιπολίτευση ρωτάει, ούτε η Διοίκηση μιλάει.
Μην νομίζετε βέβαια ότι αυτό το θέμα προέκυψε τώρα. Επειδή κατά πώς φαίνεται τα δικά μας σάρωθρα ήταν για πέταμα, προεκλογικά δανειζόμασταν από τον Δήμο Αθηναίων.
Υπάρχει όμως φως στην άκρη του τούνελ. Γιατί όπως μας πληροφόρησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Λιάπης, αναμένουμε τις πινακίδες για ένα καινούριο σάρωθρο, που σύντομα θα το δούμε στους δρόμους της πόλης μας. Άιντε να δούμε τι θα πρωτοκάνει βέβαια το μονάκριβο, αλλά κάτι είναι κι αυτό.
Εν κατακλείδι
Η Διοίκηση του Μπάμπη Μπονάτσου έχει να λύσει πολλά θέματα και σοβαρά.
Η κατάρτιση των Κανονισμών, των κανόνων δηλαδή που θα ορίζουν τα θέματα πρασίνου και καθαριότητας στην πόλη μας, είναι ένα από αυτά. Γιατί μέχρι σήμερα οι Κανονισμοί αυτοί είτε δεν συντάχθηκαν ποτέ, είτε συντάχθηκαν πρόχειρα και ήταν φτωχές αντιγραφές παλαιότερων και έστω και έτσι, ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Οι Κανονισμοί αυτοί ετοιμάζονται, όπως ακούσαμε, τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από την Κατερίνα Αλεξοπούλου Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η προμήθεια καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού για την Καθαριότητα και το Πράσινο είναι επίσης επιτακτική ανάγκη, γιατί αυτά που έχουμε βρίσκονται τεχνολογικά στην εποχή των Φλίντστοουνς.
Και βέβαια, να επανεξετάσει κάθε τι που θεωρείται σήμερα συνήθεια και θέσφατο. Και όπου χρειαστεί, να σπάσει αυγά.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.