Μέλος της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι είναι η «Συμμαχία»

Η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα με πρωταρχικό στόχο την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους Δήμους αλλά και για τα ευάλωτα νοικοκυριά εντός των ορίων τους.

Η ίδρυση της Συμμαχίας ανακοινώθηκε στις 19 Μαρτίου 2024 στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης με θέμα τις κλιματικά ουδέτερες και «έξυπνες» πόλεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή τη συμμετοχή της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030».

Στη Συμμαχία εντάχθηκαν αρχικά όλοι οι όμοροι Δήμοι της Αθήνας (Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Παπάγου – Χολαργού, Νέας Ιωνίας) και στην συνέχεια συνολικά δεκαέξι ακόμα Δήμοι, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Μαραθώνα, Φυλής, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Νέας Σμύρνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποια τα οφέλη

Η «Συμμαχία» θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ως μεγάλος εμπορικός πελάτης, με πρώτο στόχο να μειωθούν οι δαπάνες των Δήμων σε σχέση με την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση αυτή θα μετακυληθεί στους πολίτες, με προτεραιότητα στους οικονομικά ευάλωτους. Επιπλέον, οι Δήμοι θα στραφούν στην παραγωγή και χρήση «πράσινης» ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές ρύπων, ενώ θα καταστούν και ενεργειακά ανεξάρτητοι.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Χαράλαμπος Μπονάτσος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα την Παρασκευή 24 Μαΐου και υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

«‘’Συμμετέχουμε σε ό,τι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είμαστε με όποιον πράττει κάτι προς την σωστή κατεύθυνση, το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου» δήλωσε ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού στα τοπικά νέα αμέσως μετά την υπογραφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακαδημία Ενέργειας – άμεσα τα βήματα της «Συμμαχίας»

Την Δευτέρα 27 Μαΐου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και τη συμμετοχή πολλών Δημάρχων και αντιδημάρχων, κηρύχθηκε η έναρξη των εργασιών της «Ακαδημίας Ενέργειας», δράσης που φιλοξενήθηκε το τριήμερο 27 με 29 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Τι είναι η Ακαδημία Ενέργειας

Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τη ΔΑΕΜ ΑΕ (Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων), ανέλαβε μια πρώτη δράση – πρωτοβουλία για την επιμόρφωση των στελεχών των συνεργαζόμενων ΟΤΑ στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρία, αλλά και στελέχη της αγοράς που έχουν διακριθεί στον τομέα αυτόν.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στην τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τους Δημάρχους για τη συμμετοχή τους και τόνισε: «Στη Μεσόγειο ζούμε 2-3 φορές εντονότερα τα φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη -έντονα καιρικά φαινόμενα με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, κλιματική κρίση, ενεργειακή ανισότητα, ενεργειακοί πόλεμοι. Σήμερα ήρθε η ώρα όλοι μαζί να ζητήσουμε από την κυβέρνηση, ισότιμα και ισόνομα, ενεργειακό χώρο, να διεκδικήσουμε και να μπορέσουμε να προσφέρουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους στους πολίτες μας και μηδενικού κόστους στα ευάλωτα νοικοκυριά».

Το παράδειγμα της Βιέννης

O Ηλίας Ευθυμιόπουλος, συντονιστής της εκδήλωσης, παρουσίασε την στρατηγική της «Ακαδημίας Ενέργειας» και έδωσε ως παράδειγμα τον Δήμο Βιέννης που είναι ο ίδιος πάροχος ενέργειας με 2,3 εκ. συνδρομητές αναφέροντας ότι η πόλη έχει ήδη μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στοχεύει σε συνολική μείωση 25% μέχρι το 2030, παράλληλα με μηδενικές εκπομπές αερίων».

Τελειώνοντας υποστήριξαν ότι ήρθε πλέον η ώρα που οι  ΟΤΑ πρέπει να δώσουν το παράδειγμα διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την παραγωγή ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τις συλλογικές πρωτοβουλίες, πριμοδοτώντας την καινοτομία, δίνοντας νέες ευκαιρίες στην απασχόληση και ενημερώνοντας, εκπαιδεύοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις