Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

 Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 Μας επιθυμήσατε; Κι εμείς, εσάς! Δεν είχαμε Σχόλια στο προηγούμενο Φύλλο μας, καθώς ουδέν το άξιο σχολιασμού συνέβη και δεν συνηθίζουμε να επινοούμε θέματα μόνο και μόνο για να έχουμε κάτι να γράψουμε. Πάμε λοιπόν να ξαναπιάσουμε το νήμα, καθώς σήμερα έχουμε αρκετά να σας πούμε.

Και επισήμως, καλή χρονιά!

Εορταστικού κλίματος συνέχεια, με την κοπή της πίτας του Δήμου μας την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Κατάμεστη λοιπόν η αίθουσα του Λυκείου Νέου Ψυχικού, με τον κόσμο να ξεχειλίζει κυριολεκτικά, γεμίζοντας και τον στεγασμένο εξωτερικό χώρο. Πρώτη κοπή πίτας λοιπόν για τον νέο Δήμαρχο, που εμφανώς συγκινημένος και χαρούμενος έβγαλε έναν σύντομο λόγο, μιλώντας για τις πρώτες 52 ημέρες της Διοίκησης και όσα, διόλου αμελητέα, έχουν μέσα στο μικρό αυτό διάστημα επιτευχθεί.

Και του χρόνου, καλύτερα

Και μπορεί η βαθμολογία της Διοίκησης στις πρώτες μέρες της να αγγίζει το άριστα, δεν θα λέγαμε όμως το ίδιο και για την οργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που σίγουρα είχε περιθώρια βελτίωσης. Η συμπαθέστατη δημοσιογράφος Λιάνα Σπυροπούλου που είχε αναλάβει την παρουσίαση, δεν γνωρίζει προφανώς ακόμα πρόσωπα και πράγματα και έκανε κάποια λάθη που προκάλεσαν γκρίνιες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ξέχασε να αναφέρει στο καλωσόρισμά της τους εκπροσώπους του Κλήρου, που βεβαίως κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να της πει ποιοι ήταν -να τα λέμε κι αυτά- και αναγκάστηκε να ζητήσει από έναν εξ αυτών να την βοηθήσει να τους παρουσιάσει. Αυτό λοιπόν και ορισμένα μικρομπερδέματα σε ονόματα, σχολιάστηκαν δυσμενώς. Εμείς πάλι, που η κυρία Σπυροπούλου μας έχει κάνει την καλύτερη εντύπωση, δεν το θεωρήσαμε δα και τη συντέλεια του κόσμου.

Σε άδειες καρέκλες

Αυτό όμως που μας ενόχλησε ιδιαίτερα ήταν ότι το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, τα τραγούδια της χορωδίας συνοδεία πιάνου, τα είχαν κρατήσει για το τέλος, με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να έχει αποχωρήσει από την αίθουσα και οι άνθρωποι να τραγουδούν μπροστά σε άδειες εν πολλοίς καρέκλες. Η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε είτε να τραγουδούν κατά την προσέλευση του κόσμου, είτε -και ακόμα καλύτερα ίσως- να είχαν σκεφτεί ότι σε μία μακροσκελέστατη εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα, που από ένα σημείο και πέρα όλοι μιλούν μεταξύ τους, το να έχεις ΚΑΙ μουσικό μέρος είναι εντελώς περιττό.

Παρουσίες και απουσίες

Στην εκδήλωση το “παρών” έδωσαν όλοι οι Αντιδήμαρχοι, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι περισσότεροι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, που εκλήθησαν να κόψουν συμβολικά και ο καθένας από ένα κομμάτι. Η απουσία του Δημήτρη Γαλάνη σχολιάστηκε δυσμενώς μεν, αδίκως δε. Διότι, αν και κάποιοι νόμισαν ότι σνόμπαρε την εκδήλωση, η αλήθεια είναι ότι ο τέως Δήμαρχος βρισκόταν εκτός Ελλάδος, καθώς ως Διευθύνων Σύμβουλος πλέον του Σκλαβενίτη στην Κύπρο, βρίσκεται εκεί εβδομάδα παρά εβδομάδα και μάλιστα έχει ήδη γνωστοποιήσει το πρόγραμμά του στον Δήμο.

Αυτό που όμως μας έκανε κάκιστη εντύπωση, είναι ότι από τους παρόντες Συμβούλους του Προαστίου Προτύπου ουδείς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δημάρχου να σηκωθεί και να κόψει κομμάτι εκπροσωπώντας τον Συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης. Από τους υπόλοιπους Συνδυασμούς, τόσο η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου (Πράξη), όσο και η Μαρία Αποστολάκη (Ενεργοί Πολίτες) έπραξαν το αυτονόητο και έκοψαν από ένα κομμάτι.

Τα Τοπικά Νέα φέρνουν γούρι!

Τα φλουριά ήσαν δύο, ένα επώνυμο ρολόι χειρός και ένα κόσμημα, προσφορά του  αδαμαντοπωλείου Αντωνίνη, που βρίσκεται στον Φάρο. Δύο κυρίες τα κέρδισαν, να είναι καλά και να χαρούν τα δώρα τους με υγεία. Να σας πούμε τώρα ένα μυστικό; Φέτος, όπως και πέρσι, μία εκ των τυχερών ήταν κυρία που καθόταν δίπλα μας. Πέρσι, στο Ίδρυμα Καραμανλή, το ένα φλουρί το κέρδισε η κυρία που καθόταν δίπλα στην Όλγα, ενώ φέτος στο Λύκειο Νέου Ψυχικού, η κυρία που καθόταν δίπλα στην Λυδία.  Φαίνεται ότι είμαστε κάτι σαν τη Σαπφώ Νοταρά στην Χαρτοπαίχτρα, που την τραβούσε αξημέρωτα η Ρένα Βλαχοπούλου να καθίσει δίπλα της, γιατί της έφερνε γούρι. Φροντίστε λοιπόν του χρόνου να μας έχετε από κοντά!

Ό,τι θυμόμαστε, χαιρόμαστε

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του 2023 ο τέως Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης είχε επιχειρήσει να “περάσει” κοινή συναινέσει ένα θέμα που αφορούσε την ονοματοδοσία του 2ου Δημοτικού Νέου Ψυχικού, προτείνοντας να δοθεί στο σχολείο το όνομα της ποιήτριας Κικής Δημουλά, σύμφωνα και με τις σχετικές εισηγήσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου του Νέου Ψυχικού, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Επιτροπής Ονοματοδοσίας. Το θέμα τελικώς είχε παραπεμφθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, της Διοίκησης Μπονάτσου πια, όχι γιατί κάποιος διαφωνούσε με την συγκεκριμένη πρόταση, αλλά επειδή στην περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την ανάληψη της Δημαρχίας από τη νέα Δημοτική Αρχή, στα Συμβούλια λαμβάνονται αποφάσεις μόνον για επείγοντα θέματα. Έτσι, ακόμα και εάν οι αποφάσεις είναι ομόφωνες, σε περίπτωση που αφορούν θέματα που δεν είναι επείγοντα, ακυρώνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν της 28ης Φεβρουαρίου, το Προάστιο Πρότυπο επανέφερε εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα της ονοματοδοσίας του σχολείου στην μνήμη της Κικής Δημουλά.

“Πόρτα” από το Σχολικό Συμβούλιο

Έτσι, η Σύμβουλος του Προαστίου Προτύπου Ελένη Ζέππου ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι λίγες μέρες νωρίτερα, το Σχολικό Συμβούλιο του 2ου Δημοτικού είχε απορρίψει την συγκεκριμένη πρόταση, παρά τις θετικές παλιότερες εισηγήσεις των αρμοδίων οργάνων. Ανέφερε δε ότι αρνητικά είχε ψηφίσει και ο εκπρόσωπος του Δήμου στο Σχολικό Συμβούλιο.  Άναψε λοιπόν μία συζήτηση και λίγο-πολύ υπονοήθηκε ότι ο νέος Δήμαρχος μπλόκαρε το θέμα, αθετώντας τον λόγο του και ότι ο υπάλληλος ψήφισε αντίθετα, ακολουθώντας εντολές. Ο Δημήτρης Γαλάνης μίλησε για την προσφορά της Κικής Δημουλά στην τοπική μας κοινωνία. Άλλοι αναρωτήθηκαν εάν το Σχολικό Συμβούλιο είχε δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση, ακυρώνοντας τις αποφάσεις των αρμόδιων Αυτοδιοικητικών οργάνων. Άλλοι ζητούσαν να μάθουν ποιανού τις εντολές εκτελούσε ο υπάλληλος του Δήμου. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν είχε επίσημη ενημέρωση επί του θέματος. Στην συζήτηση παρενέβη και ο πρώην Αντιδήμαρχος και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Δημήτρης Φωτιάδης, ο οποίος είπε ότι πράγματι στα Σχολικά Συμβούλια παρίσταται υπάλληλος του Δήμου, πλην όμως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο που αποφασίζει.

Άνθραξ ο αντιπολιτευτικός θησαυρός

Εμείς πάλι, καθώς ακούγαμε εντελώς αντιφατικές απόψεις, ρωτήσαμε, ψάξαμε, διαβάσαμε και μάθαμε τα εξής: κατ’ αρχάς, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 79 (ΦΕΚ 109/1.8.2017) “για την αλλαγή της επωνυμίας ή προσωνυμίας του σχολείου απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβουλίου που λειτουργεί στο σχολείο”. Ως εκ τούτου, δεν πάει να έχουν λάβει 100 αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο και οι διάφορες Επιτροπές; Εάν το Σχολικό Συμβούλιο διαφωνήσει, το θέμα τελειώνει εκεί. Δεύτερον, στις συνεδριάσεις του Σχολικού Συμβουλίου, που το απαρτίζουν ο Διευθυντής του σχολείου, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων, πράγματι παρίσταται και υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος έχει δικαίωμα ψήφου ως εκπρόσωπος του Δήμου όμως και όχι της εκάστοτε Διοίκησης. Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον συγκεκριμένο υπάλληλο που, όπως συχνά συμβαίνει, γνωρίζει καλύτερα από πρώην και νυν διοικούντες το τι ισχύει και μας εξήγησε ότι εφ’ όσον η απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου ήταν νόμιμη και δεν ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα του Δήμου, ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ψηφίσει αντίθετα και μάλιστα για ένα  θέμα που αφορά το σχολείο και μόνον αυτό και για το οποίο τον τελικό λόγο έχει το Σχολικό Συμβούλιο. Όσο δε για το σκεπτικό της απόφασης, δεν είχε σε τίποτα να κάνει με την αξία της αείμνηστης μεγάλης μας ποιήτριας, αλλά με το ότι η ίδια έμενε στον Δήμο Αθηναίων και δεν είχε κάποια σχέση με τον Δήμο μας, πλην ίσως του ότι στο Νέο Ψυχικό κατοικεί η κόρη της και πρώην Αντιδήμαρχος του Προαστίου Προτύπου Έλση Δημουλά. Όσοι λοιπόν θεώρησαν καλή ιδέα το να σηκώσουν αντιπολιτευτικά το ζήτημα, δεν σκέφτηκαν πριν ανοίξουν τα στόματά τους να ρίξουν μια ματιά σε ένα ΦΕΚ ή έστω να ρωτήσουν τον συγκεκριμένο υπάλληλο για το τι είχε συμβεί; Όλα πια στον βωμό των εντυπώσεων;

Ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων

Η ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων στον Δήμο μας έχει γίνει πλέον σήριαλ.  Στις 30 Οκτωβρίου 2023 η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε εκδώσει δελτίο τύπου, σύμφωνα με το οποίο η μετάδοση σε πραγματικό χρόνο θα ξεκινούσε “σύντομα”, ενώ  ο τεχνικός εξοπλισμός που είχε εγκατασταθεί για τον σκοπό αυτό περιγραφόταν με κάθε λεπτομέρεια. Στις σχετικές ερωτήσεις του Σώματος, η τότε Αντιδήμαρχος Ελένη Ζέππου μετέθετε την πρεμιέρα κάθε φορά στην επόμενη συνεδρίαση. Πέρασαν οι εβδομάδες, πέρασαν οι συνεδριάσεις, πέρασε και το 2023 και ζωντανή συνεδρίαση δεν είχαμε δει ούτε για δείγμα -κάτι που είχαμε σχολιάσει και στο τελευταίο Φύλλο του έτους.  Ήρθε ο Ιανουάριος και περιμέναμε κι εμείς να δούμε επιτέλους το έργο στην πράξη. Κι εκεί που ο νέος Δήμαρχος ήταν έτοιμος να πατήσει το ρημάδι του κουμπί, άλλαξε ο Κανονισμός των Δημοτικών Συμβουλίων και πλέον για την ζωντανή μετάδοση απαιτείται σχετική απόφαση του Σώματος, με επικύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έτσι στην πρόσφατη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου, το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα και πλέον έχει σταλεί για τα περαιτέρω. Λογικά λοιπόν και εκτός απροόπτου, από τις αρχές Απριλίου θα έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε ζωντανά τις συνεδριάσεις, από το κανάλι του Δήμου στο youtube.

Εργαλείο Δημοκρατίας

Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή σημαντικό βήμα αναβάθμισης των δημοκρατικών διαδικασιών, καθώς κάθε δημότης θα έχει πλέον την δυνατότητα από την άνεση του σπιτιού του να αξιολογεί την Διοίκηση, την Αντιπολίτευση, αλλά και κάθε έναν Δημοτικό Σύμβουλο επί της ουσίας και -κυρίως- επί το έργον. Διαφάνεια, ενημέρωση, αμεσότητα και έλεγχος λοιπόν, από όλους και για όλους.

Ο ναός του τζόγου μεταφέρεται στο Μαρούσι

Και αφήσαμε για το τέλος τα πιο σοβαρά. Όπως εδώ και κάποια χρόνια συζητείται, το καζίνο που σήμερα λειτουργεί στην Πάρνηθα, πρόκειται να μετεγκατασταθεί στο Μαρούσι. Παρά το γεγονός ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει το project βρίθει καλολογικών στοιχείων και υποσχέσεων για το λαμπρό μέλλον και την αναβάθμιση της περιοχής, τίποτα δεν μπορεί να εξωραΐσει την πραγματικότητα: ο ναός του τζόγου στην ευρύτερη γειτονιά μας, μέσα στον οικιστικό ιστό και με άμεση πρόσβαση, κανένα καλό δεν προοιωνίζει.

Η θέση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού επί του θέματος έχει καταστεί σαφής από το 2020, όταν με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα εναντίον της λειτουργίας του καζίνου στο Μαρούσι.

“Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη”

Όπως θα διαβάσετε και στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, στις 29 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο συνάντηση 7 Δημάρχων όμορων Δήμων (6 δια ζώσης και 1 τηλεφωνικώς), στην οποία αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες με σκοπό την αποτροπή της λειτουργίας του καζίνου. Κι αν οι 7 Δήμαρχοι των όμορων Δήμων είναι αντίθετοι, ο άμεσα ενδιαφερόμενος Δήμος Αμαρουσίου, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου θα εγκατασταθεί το ευαγές ίδρυμα, είναι εκκωφαντικά σιωπηλός. Θεωρούν άραγε θετική την λειτουργία του καζίνου στον Δήμο τους; Ή μήπως οι όποιες αρνητικές και κοινωνικά καταστροφικές επιπτώσεις αντισταθμίζονται από το 2% του τζίρου, που βάσει Νόμου καταλήγει στο Ταμείο του Δήμου στον οποίο βρίσκεται το καζίνο; “Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη”.

“Όχι” και από την Κοινωνία

Κατά της μετεγκατάστασης του καζίνου στέκεται και η τοπική κοινωνία, μέσω συλλόγων και φορέων. Στο Νέο Ψυχικό ο ΜΕΟ εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, με το οποίο συντάσσονται και αρκετοί σύλλογοι του Δήμου μας. Επιπλέον, με την συμμετοχή πολιτών από αρκετούς γειτονικούς Δήμους, έχει ήδη δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 6μμ πραγματοποιεί ενημερωτική δράση στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι (Κηφισίας 207 και Σαλαμίνος), κατά την οποία θα συζητηθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της λειτουργίας του καζίνου αλλά και οι ενέργειες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την υλοποίηση του έργου. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα έχει συνέχεια και οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις