1923 – 2023: ένας αιώνας Ψυχικό

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ψυχικού, θα εορτασθούν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο χώρο των Αρσακείων Σχολείων.

Για το ιστορικό Αθηναϊκό προάστιο θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλση Δημουλά, ενώ θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ για την ιστορία του τόπου.

Στην εκδήλωση θα βραβευθούν τρεις σημαίνουσες προσωπικότητες, που το έργο τους έχει επηρεάσει την νεότερη ιστορία του Ψυχικού, ενώ θα τιμηθεί και η μνήμη του Λουδοβίκου Γερομήτσου, Κοινοτάρχη Ψυχικού από το 1970 μέχρι το 1973, καθώς επί των ημερών του διαφυλάχθηκε η φυσιογνωμία της κηπούπολης.

Τα πρόσωπα που θα βραβευθούν είναι τα εξής:

Αλέξανδρος Κρητικός, Γ.Γ. της Περιφέρειας Αττικής (1998-2000), αρχιτέκτων, διπλωματούχος Ε.Μ.Π. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Χωροταξίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, που κατά την διάρκεια της θητείας του στην Περιφέρεια, υπέγραψε το 1998 την απόφαση κήρυξης των Τουρκοβουνίων σε αναδασωτέα περιοχή, η σημασία της οποίας είναι υπερτοπική και δίνει ανάσα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Δημήτρης Μαναός, Δήμαρχος Ψυχικού (1986-1994), που παρέλαβε το Ψυχικό ως Κοινότητα και το μετέτρεψε σε έναν από τους κορυφαίους Δήμους της χώρας. Επί των ημερών του οραματιστή Δημήτρη Μαναού, θεμελιώθηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα που εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε και σήμερα, 30 χρόνια μετά την λήξη της θητείας του, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η ανάπλαση της περιοχής της Νέας Αγοράς, η επιτυχημένη δικαστική διεκδίκηση της Παλαιάς Αγοράς, που σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του τόπου, η εφαρμογή της πρώτης κυκλοφοριακής μελέτης που ανακούφισε το προάστιο από την διαμπερή κυκλοφορία, η δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας, η δεντροφύτευση δεκάδων στρεμμάτων και ο φωτισμός των Αλσών, η εδραίωση της Ανακύκλωσης, η κατασκευή χώρων άθλησης, αλλά και κτηριακών εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας.

Η Ελένη Ράπτη, Αρχιτέκτων – Μηχανικός, που ασχολήθηκε από το 1986 ως ιδιώτης και από το 1990 ως Δημοτική Σύμβουλος του Δημητρίου Μαναού με την διάσωση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Ψυχικού καθώς επίσης και των διατηρητέων κτηρίων του, με έμφαση στα δημόσια κτήρια, όπως η Παλιά Αγορά, ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και 75 ακόμα κτήρια, ενώ ανεκτίμητη είναι και η αξία της προσφοράς της στο ζήτημα των Τουρκοβουνίων, που βάσει των στοιχείων που η ίδια συνέλεξε και επεξεργάστηκε, κατοχυρώθηκαν ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου.

Στο μουσικό μέρος του προγράμματος, που επιμελήθηκε ο Νέστορας Τέηλορ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού, θα απολαύσουμε μία λυρική δημιουργία βασισμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά, καθώς και άριες από γνωστές όπερες των Verdi, Puccini, Bellini, Bizet, Saint-Saens και Massenet. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Μαίρη Γουγούση (υψίφωνος), η Μάιρα Γεωργάρου (μεσόφωνος), ο Ανδρέας Καραούλης (τενόρος), ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος και η ηθοποιός Κατερίνα Αποστόλου – Ποντίκα.

Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και θα φιλοξενηθεί στον ιστορικό χώρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις