Δημοτικές Εκλογές Φιλοθέης – Ψυχικού: ντροπή στη Νέα Δημοκρατία!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

 Της Λυδίας Λέκκα

 Στην αποτίμηση του αποτελέσματος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, ήταν αρκετοί οι πολιτικοί αναλυτές που διεπίστωσαν ότι το κυβερνών κόμμα επεχείρησε -αχρείαστα, κατά πολλούς- να κομματικοποιήσει τον β’ γύρο, δίνοντας γραμμή υποστήριξης συγκεκριμένων υποψηφίων.

Η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος Πρωθυπουργού, είχε επανειλημμένα και προς πάσα κατεύθυνση ξεκαθαρίσει εγκαίρως, πολύ πριν τις εκλογές, ότι έδινε «χρίσμα» και παρείχε επίσημη στήριξη μόνον στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη). Την ίδια διαβεβαίωση λαμβάναμε και εμείς, τα Τοπικά Νέα, όταν επικοινωνούσαμε με τους αρμοδίους στην Πειραιώς μέχρι και την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

Στον Δήμο Αθηναίων τα τηλεφωνήματα από τα Κεντρικά, αν και προκαλούσαν θυμηδία καθώς πληροφορούσαν τους αποδέκτες για την αυτονόητη υποστήριξη του Κώστα Μπακογιάννη την δεύτερη Κυριακή (ποιον θα υποστήριζε δηλαδή η ΝΔ, τον Χάρη Δούκα;), θα μπορούσαν να εξηγηθούν ως μία απέλπιδα προσπάθεια συσπείρωσης του εκλογικού σώματος, με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος απέναντι στον συγκεκριμένο υποψήφιο. Πρόκειται άλλωστε για τον πρώτο Δήμο της χώρας, οπότε η απώλειά του για την Νέα Δημοκρατία, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε επίπεδο εντυπώσεων.

Σε άλλους Δήμους εκτός των τριών μεγάλων όπως για παράδειγμα στον Δήμο Χαλανδρίου, που απέναντι στον Σίμο Ρούσσο (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) υπήρχαν αρχικά δύο γαλάζιοι υποψήφιοι (Κρίστη Αγαπητού και Χάρης Ρώμας), η επίσημη στήριξη της Κρίστης Αγαπητού που πέρασε στον β’ γύρο τόσο από το κόμμα όσο και από τον ίδιο τον Χάρη Ρώμα ήταν ίσως και αναγκαία και πάλι για λόγους συσπείρωσης.

Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις βέβαια, η κίνηση δεν απέδωσε. Στη μεν Αθήνα η συμμετοχή στον β’ γύρο ήταν μόνον 26% και ήταν πάρα πολλοί οι δεξιοί ψηφοφόροι που γύρισαν την πλάτη στον Κώστα Μπακογιάννη και δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Στο δε Χαλάνδρι η συμμετοχή ήταν 45% και ο Σίμος Ρούσσος «σάρωσε» με 60%, καθώς προφανώς κρίθηκε επιτυχημένος από ψηφοφόρους όλων των αποχρώσεων.

Σε Δήμους όπου οι υποψήφιοι του β’ γύρου ήσαν και οι δύο Νεοδημοκράτες, όπως π.χ. στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, το κόμμα παρέμεινε αμέτοχο.

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού: το χρονικό μιας αμφίβολης υποστήριξης

Στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, όπου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει πάντοτε υψηλότατα ποσοστά, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι ήσαν όλοι «γαλάζιοι»: ο εν ενεργεία Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης («Προάστιο Πρότυπο»), η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου («Πράξη») και ο Μπάμπης Μπονάτσος («συμμετέχω»). Στις διάφορες εκδηλώσεις, εγκαίνια και παρουσιάσεις και των τριών παρατάξεων, είδαμε κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (βουλευτές, υπουργούς) και τους ακούσαμε να πλέκουν τα εγκώμια των υποψηφίων και να τονίζουν τις φιλικές σχέσεις και τους στενούς δεσμούς τους. Η κομματική τους ιδιότητα  θεωρήθηκε μάλλον αυτονόητη και όλοι τους φρόντιζαν να φωτογραφίζονται με προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, διατυμπανίζοντας τις καλές τους σχέσεις και κυνηγώντας σε μία περίπτωση τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ακόμη και μέσα στο γραφείο του στην Πειραιώς το βράδυ των Εθνικών Εκλογών.

Μέχρι λοιπόν και την εβδομάδα μεταξύ των δύο γύρων, δεν υπήρχε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας η παραμικρή επίσημη τοποθέτηση υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στον Δήμο μας, κάτι που είχαμε και εμείς επιβεβαιώσει επανειλημμένα από τους αρμοδίους. Αίφνης, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το μεσημέρι, μιάμιση μέρα πριν την δεύτερη Κυριακή, ενημερωθήκαμε από πολλούς συνδημότες μας ότι δέχτηκαν τηλεφωνήματα από το γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που τους πληροφορούσε ότι η ΝΔ υποστηρίζει επισήμως την υποψηφιότητα του Δημήτρη Γαλάνη. Προς επαλήθευση, επικοινωνήσαμε αμέσως με το συγκεκριμένο Γραφείο όπου μας ρώτησαν κατ’ αρχάς ποιοι είμαστε, καθώς όπως μας είπαν, ο αριθμός μας δεν συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες που είχαν στην διάθεσή τους για την συγκεκριμένη ενημέρωση. Όταν δηλώσαμε την ιδιότητά μας και ζητήσαμε επιτακτικά να μας επιβεβαιώσουν την τόσο σημαντική αυτή είδηση, εξηγώντας ότι θα γυρίζαμε την εφημερίδα από το τυπογραφείο για να την συμπεριλάβουμε στο υπό έκδοση Φύλλο, μας έκλεισαν το τηλέφωνο, ενώ οι δημότες είχαν πλέον αρχίσει να λαμβάνουν και μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και email με το ίδιο περιεχόμενο.

Όταν τα «πρόβατα» βγάζουν γλώσσα

Όπως ήταν φυσικό, ξεσηκώθηκε σάλος. Τα τηλέφωνα στα Κεντρικά της ΝΔ «έσπασαν», καθώς πολλοί ψηφοφόροι έκαναν συγκεκριμένες ερωτήσεις και απαιτούσαν εξηγήσεις: Γιατί η ΝΔ δεν είχε δηλώσει την στήριξή της στον Δημήτρη Γαλάνη εγκαίρως, όταν ανακοινώθηκαν οι άλλες δύο υποψηφιότητες; Με ποιο σκεπτικό στηρίζεται η υποψηφιότητα Γαλάνη λίγες ώρες πριν τις εκλογές; Με ποια κριτήρια κρίνεται ακατάλληλος ο Μπάμπης Μπονάτσος; Για ποιον λόγο τον υπονομεύει το κόμμα τελευταία στιγμή; Και κυρίως, είναι ενήμερος για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός;

Απάντηση δεν δόθηκε καμία, καθώς οι τηλεφωνητές δήλωναν αναρμόδιοι και σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τους διαμαρτυρόμενους ψηφοφόρους, τους ενημέρωναν ότι είχαν δεχτεί πληθώρα παραπόνων από εξοργισμένους πολίτες, που προφανώς δεν ήταν διατεθειμένοι να καταπιούν την απρεπή και αντιδεοντολογική αυτή κίνηση εναντίον του Μπάμπη Μπονάτσου, να συμμορφωθούν με την κομματική ντιρεκτίβα και να παραβλέψουν την υποτίμηση της νοημοσύνης τους.

Χαμός και στην ΔΗΜ.Τ.Ο.

Το τσουνάμι των αντιδράσεων έπληξε και την ΔΗΜ.ΤΟ, -την κομματική τοπική οργάνωση. Με επιστολή τους, έξι μέλη -η Αντιπρόεδρος και αδερφή του Μπάμπη Μπονάτσου- Ελένη Νικολέλη και πέντε ακόμη, που ήσαν υποψήφιοι με την παράταξη «συμμετέχω» του Μπάμπη Μπονάτσου, κατήγγειλαν τις «μεθοδεύσεις» της Νέας Δημοκρατίας που «διχάζουν τα μέλη της ΔΗΜ.ΤΟ και κατ’ επέκταση ολόκληρη την τοπική κοινωνία» και παραιτήθηκαν από τις θεσμικές τους θέσεις. Όπως μας είπαν, θεωρούν ότι η επίσημη στήριξη της υποψηφιότητας Γαλάνη και μάλιστα μια ανάσα πριν την β’ Κυριακή, τους έθεσε ουσιαστικά εκτός κόμματος.

Θα πάρουν επιτέλους το μάθημά τους;

Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να έχει δηλώσει την υποστήριξή της στον Δημήτρη Γαλάνη εδώ και μήνες. Αυτό θα ήταν απολύτως θεμιτό, έντιμο και ξεκάθαρο, τόσο απέναντι στους δημότες, που οι περισσότεροι είναι ψηφοφόροι της, όσο και απέναντι στους άλλους υποψηφίους που λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επίσημη θέση του κόμματος, θα στάθμιζαν το κατά πόσον θα κατέβαιναν στις εκλογές αντίθετα στην κομματική γραμμή. Η Νέα Δημοκρατία όμως διαβεβαιώνοντας άπαντες ότι δεν παρέχει επίσημη στήριξη, τους παραπλάνησε όλους και, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Μπάμπη Μπονάτσου, εκθέτοντάς τον, δημιουργώντας εντυπώσεις και εγείροντας ερωτηματικά για τις καλές του σχέσεις με το κυβερνών κόμμα, του οποίου άλλωστε ήταν μέλος.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία υποτιμά τους ψηφοφόρους της, αγνοώντας το ότι έχουν ελεύθερη βούληση και ξεχνώντας πως ούτε άγονται ούτε φέρονται από την εκάστοτε κομματική γραμμή ακολουθώντας σαν τα πρόβατα το τσοπανόσκυλο. Χρειάζεται ίσως να τους θυμίσουμε τις Νομαρχιακές εκλογές του 2002, όταν οι δεξιοί ψηφοφόροι καταψήφισαν τον Γιάννη Τζανετάκο, κομματικό υποψήφιο για την Υπερνομαρχία, επειδή θεώρησαν ότι ορισμένες απόψεις που είχε διατυπώσει προσέβαλαν τις αρχές και τα πιστεύω τους. Στο κυβερνών κόμμα όμως, κάποιοι φαίνεται ότι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Ειδικότερα τώρα στον Δήμο μας, όπου η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά λαμβάνει ποσοστά της τάξεως του 60% και που το μέσο μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό, παραμένει απορίας άξιον το πώς κάποιοι κομματάνθρωποι θεώρησαν ότι σήμερα, εν έτει 2023, οι συνδημότες μας περιμένουν το κόμμα να τους πει ποιον θα ψηφίσουν και ότι η προσβλητική αυτή συμπεριφορά προς την τοπική κοινωνία, αλλά και προς τον ίδιο τον υποψήφιο Δήμαρχο θα επιβραβευόταν στην κάλπη. Η νίκη του Μπάμπη Μπονάτσου, επικεφαλής του «συμμετέχω», τους έδωσε ξεκάθαρα την απάντηση.

Ελπίζουμε ειλικρινά αυτοί που έλαβαν την σχετική απόφαση, αλλά και εκείνοι που δεν δίστασαν να δώσουν την έγκρισή τους για να στηθεί τελευταία στιγμή αυτό το καραγκιόζ-μπερντέ, να κάνουν την αυτοκριτική τους θαρραλέα και να καταλάβουν το τεράστιο λάθος τους. Που φυσικά δεν ήταν το ότι δεν αφουγκράστηκαν σωστά την βούληση της τοπικής κοινωνίας ή το ότι άκουσαν κακούς συμβούλους και τελικά «ποντάρισαν στο λάθος άλογο», αλλά το ότι δεν δίστασαν να επιχειρήσουν να διχάσουν την τοπική κοινωνία και τους ψηφοφόρους του κόμματος, να υποτιμήσουν την νοημοσύνη τους και βέβαια, να εκθέσουν, να υπονομεύσουν και να τοποθετήσουν «απέναντι» στο κυβερνών κόμμα έναν υποψήφιο που ανήκει σε αυτό. Κι όλα αυτά, λίγες μόλις ώρες πριν την τελική αναμέτρηση.

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, επικοινωνιολόγοι και σχολιαστές, αυτό είναι ότι το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών σε όλη την επικράτεια αποτυπώνει την δυσαρέσκεια, κυρίως των συμπολιτών μας που θεωρώντας ότι δεν υπήρχε σοβαρή εναλλακτική, ψήφισαν τον Ιούνιο τη Νέα Δημοκρατία και της έδωσαν το 41%. Κι αν ορισμένοι αξιωματούχοι και κομματικοί δυσανασχετούν με τις συνεχείς αναφορές στην «αλαζονεία των κυβερνόντων», εμείς πολύ φοβούμαστε ότι η στάση που κράτησαν στην περίπτωση του Δήμου μας είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις