ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Καλή επιτυχία στον νέο Δήμαρχο

Η στήλη των σχολίων δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά. Νέος Δήμαρχος του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού εξελέγη την δεύτερη Κυριακή των εκλογών ο Μπάμπης Μπονάτσος, επικεφαλής του “συμμετέχω”, με ποσοστό 53,59%. Εμείς δεν έχουμε παρά να τον συγχαρούμε και να του ευχηθούμε από καρδιάς καλή επιτυχία.

Πώς να χάσετε την Δημαρχία σε επτά ημέρες

Η ήττα του Δημήτρη Γαλάνη την δεύτερη Κυριακή των εκλογών είναι, κατά την άποψή μας, αποτέλεσμα των επιλογών του, τόσο σε επίπεδο τακτικής όσο και προσώπων. Γιατί όταν σε έναν Δήμο με τα χαρακτηριστικά του δικού μας, την πρώτη Κυριακή προηγείσαι σημαντικά στις δύο από τις τρεις δημοτικές ενότητες και έχεις και διαφορά 8% στο σύνολο, πραγματικά πρέπει να τα κάνεις όλα λάθος για να καταφέρεις να χάσεις στον β’ γύρο, κάτι που εύκολα διαπίστωναν ότι συνέβαινε όσοι παρακολουθούσαν τα γεγονότα από κάποια απόσταση και χωρίς εμπάθειες. Μέρα με την ημέρα λοιπόν, ο Δήμαρχος έκανε την μία αυτοκαταστροφική επιλογή πίσω από την άλλη, σε επίπεδο ανθρώπων, σε επίπεδο συμμαχιών και σε επίπεδο τακτικής. Άφησε ασύδοτους κάποιους συνεργάτες του να συκοφαντούν αναίσχυντα τον αντίπαλό του, σε μια προσπάθεια να τον δαιμονοποιήσει, υποτιμώντας ταυτοχρόνως και υβρίζοντας τους ψηφοφόρους του και κατέφυγε σε ανίερες συμμαχίες, πέρα από κάθε λογική ή αξιοπρέπεια, ξεχνώντας το πιο σημαντικό: ότι στην κάλπη η έννοια των ψηφοφόρων ήταν το να βγάλουν έναν καλό Δήμαρχο και όχι το να παραμείνει Δήμαρχος πάση θυσία ο ίδιος.

Η δε συστράτευση της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου μαζί του τρεις μέρες πριν τις εκλογές και ειδικότερα, η προσβλητική ανακοίνωση που εκείνη εξέδωσε (και που προφανώς δεν συντάχθηκε εν αγνοία του), με την οποία ουσιαστικά διαχώριζε τους δημότες σε πατρίκιους και πληβείους, ήταν η χαριστική βολή.

Η εβδομάδα της Φαίνης

Τις έξι ημέρες ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών, το ενδιαφέρον μονοπώλησε σχεδόν η παράταξη Πράξη και η επικεφαλής Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, η οποία είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη στον Δήμο. Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο Φύλλο μας, βάσει και της πύρινης ρητορικής εναντίον του Δημήτρη Γαλάνη θεωρούσαμε την στήριξη του “συμμετέχω” από την Πράξη, μονόδρομο. Πλην όμως, καθώς οι ημέρες κυλούσαν και επίσημη ανακοίνωση δεν βλέπαμε, μας μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά.

“Αυτόν τον Δήμο αξίζουμε;”

Να θυμίσουμε ότι η Φαίνη δεν είχε απλά παραιτηθεί από το Προάστιο Πρότυπο. Ίδρυσε την παράταση Πράξη, διεκδίκησε η ίδια την Δημαρχία και ολόκληρη η προεκλογική της εκστρατεία είχε στο επίκεντρο την επιτακτική ανάγκη της απαλλαγής του Δήμου από τον εν ενεργεία Δήμαρχο. Με το ερώτημα “αυτόν τον Δήμο αξίζουμε;” στόλιζε τον Δημήτρη Γαλάνη και κατήγγειλε “ανυπαρξία”, “ολιγωρία”  για κάθε θέμα που αφορά την διοίκηση -τις χρηματοδοτήσεις, τις ασφαλτοστρώσεις, την ψηφιοποίηση και άλλα πολλά, απόψεις που είχαμε και εμείς φιλοξενήσει στα Τοπικά Νέα σε ενυπόγραφα άρθρα της.

Η μαντάμ Σουσού στον Μπύθουλα

Η Φαίνη λοιπόν, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ήταν σίγουρη για τη νίκη της, λέγεται ότι έπαθε σοκ με τα αποτελέσματα και ειδικότερα αυτά του Ψυχικού και του Νέου Ψυχικού. Στην Φιλοθέη θεωρούσε δεδομένη την πρωτιά του Φιλοθεάτη Δημήτρη Γαλάνη. Το Ψυχικό όμως, που το θεωρούσε έδρα της, καθώς μέχρι την παραίτησή της ήταν και Πρόεδρος της Κοινότητας, της έδωσε μεν την δεύτερη θέση, αλλά με αμελητέα διαφορά από τον Μπάμπη Μπονάτσο. Όσο για το Νέο Ψυχικό, για το οποίο μετά βίας έκρυβε την απέχθειά της, θεωρώντας το αναγκαίο κακό και παρία του Δήμου -σαν τη μαντάμ Σουσού που καταριόταν την μοίρα που την έριξε στον Μπύθουλα ένα πράγμα- οι κάτοικοι εκεί προφανώς δεν ξεγελάστηκαν από τα ψεύτικα χαμόγελα και την υποκρισία και της έδωσαν την θέση που της άξιζε: την τελευταία.

Το νέο αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ

Πέμπτη 12/10 μεσημέρι λοιπόν, η επικεφαλής της Πράξης εκτελώντας ταυτοχρόνως εναέρια πιρουέτα, διπλό άξελ και τετραπλό τόλουπ (που θα έλεγε και ο Αλέξης Κωστάλας), προσγειώθηκε στο πλευρό του Δημήτρη Γαλάνη ανακοινώνοντας την συστράτευσή της με το Προάστιο Πρότυπο και κερδίζοντας έτσι το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία “τυχοδιωκτισμός και ασυνέπεια”. Τι κι αν στην επιστολή παραίτησής της από το Προάστιο Πρότυπο πριν από έναν χρόνο διερρήγνυε τα ιμάτιά της για την απραξία και την συμπεριφορά του Δημάρχου, επικαλούμενη ακόμα και τον αξιακό της κώδικα που δεν της επέτρεπε να παραμείνει στην παράταξη, τι κι αν οι άνθρωποι που την ακολούθησαν στην Πράξη πίστεψαν στο όραμά της για έναν νέο Δήμο, μακριά από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, όλα αυτά ανήκαν πια στο παρελθόν. Η Φαίνη είδε το φως το αληθινό, έδωσε επιτέλους την απάντηση “Ναι, αυτόν τον Δήμο αξίζουμε!” στο κεντρικό προεκλογικό της ερώτημα και χαμογέλασε στην κάμερα στο πλάι του Δημάρχου. Πώς το είχε πει ο κωμικός Γκράουτσο Μαρξ; “Αυτές είναι οι αρχές μου. Κι αν δεν σας αρέσουν, εντάξει, έχω κι άλλες”.

Νέο Ψυχικό: δημότες β’ κατηγορίας;

Και για να μην έχουμε κενά, η Φαίνη ανέλυσε πλήρως το σκεπτικό της: “Τα ποσοστά της παράταξής μας στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη ήταν τα υψηλότερα που καταγράψαμε και οι πολίτες, εσείς, μας κατατάξατε στην δεύτερη θέση επιλογής, ενώ τον Χαράλαμπο Μπονάτσο στην τρίτη, καθιστώντας σαφές πως οι δύο περιοχές που αποτελούν το τμήμα του Δήμου που τον ορίζει ως κηπούπολη, επιθυμεί να εκπροσωπείται από τον εν ενεργεία Δήμαρχο και από την δική μας φωνή” . Με λίγα λόγια δηλαδή η κυρία Χατζηαθανασιάδου δήλωσε κυνικά και απροκάλυπτα ότι βλέπει τον Δήμο μας ως δύο ξεχωριστές οντότητες: τις κηπουπόλεις, που τους αξίζει να εκπροσωπείται η φωνή τους και την παρακατιανή σκουπιδούπολη του Νέου Ψυχικού, που και πολύ της είναι που την ανέχονται και ασχολούνται μαζί της και όπου κατοικούν προφανώς παρίες, των οποίων η γνώμη και η φωνή δεν χρειάζεται να λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Ο τελευταίος άσσος στο μανίκι

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα καμώματα, αργά το βράδυ του Σαββάτου, την παραμονή δηλαδή των εκλογών του β’ γύρου, που απαγορεύεται αυστηρά κάθε προσπάθεια επηρεασμού και χειραγώγησης των ψηφοφόρων, η κυρία Χατζηαθανασιάδου έπαιξε το τελευταίο της χαρτί, αποστέλλοντας μαζικά και αναρτώντας δημοσίως επιστολή, στην οποία κατήγγειλε ότι η ίδια, αλλά και η ηλικιωμένη μητέρα της δέχονταν απειλές, φωτογραφίζοντας ως αυτουργούς τον Μπάμπη Μπονάτσο και μέλη της παράταξής του. Αποδέκτες των μηνυμάτων ήσαν και πάλι οι ψηφοφόροι του Ψυχικού και της Φιλοθέης, ενώ η κίνηση δεν ήταν παρά μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια πόλωσης της κατάστασης και συσπείρωσης των δημοτών εναντίον του “Νεοψυχικιώτη καφετζή” (γιατί έτσι αποκαλούσαν κάποιοι υποτιμητικά τον πετυχημένο επιχειρηματία Μπάμπη Μπονάτσο) και του “συμμετέχω”, που ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανιζόταν ως μία ομάδα τραμπούκων.

Το τέλος της παράστασης

Και εκεί ακριβώς, στο κλείσιμο της αυλαίας της προεκλογικής περιόδου, το παιχνίδι χάθηκε οριστικά. Διότι πλέον κατέστη σαφές και στους πιο δύσπιστους ότι όλη η επιχειρηματολογία του συνασπισμού Φαίνης – Γαλάνη δεν βασιζόταν παρά μόνον στην παρωχημένη πεποίθηση ότι το Ψυχικό και η Φιλοθέη κατοικούνται από σνομπ σουσούδες και συμπλεγματικούς νεόπλουτους, που φρίττουν στην ιδέα ότι ο Δήμος θα πέσει στα χέρια των χαχόλων Νεοψυχικιωτών, που τόσο περιφρονούν. Και δεν καταλάβαιναν πόσο βαθιά προσβλητικό ήταν αυτό που τους έλεγαν. Γιατί αυτό ακριβώς είναι και το πιο εντυπωσιακό σε όλη αυτήν την ιστορία: ο βαθμός της άγνοιας των  αρχών από τις οποίες εμφορείται η γνήσια αστική και μεγαλοαστική τάξη. Που μπορεί να είναι ανεκτική και να συγχωρεί λάθη και επιπολαιότητες, αν όμως περάσεις την κόκκινη γραμμή, σου γυρίζει την πλάτη και σε στέλνει σπίτι σου.

Κι αν το 2010, όταν δημιουργήθηκε ο ενιαίος Καλλικρατικός δήμος, οι πλευρές εκατέρωθεν της Κηφισίας αντιμετώπιζαν η μία την άλλη με επιφύλαξη ή και καχυποψία, οι καιροί αυτοί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Γιατί γνωριστήκαμε, δημιουργήσαμε φιλίες, εκτιμήσαμε ανθρώπους και χαρακτήρες, συνεργαστήκαμε, συμφωνήσαμε και διαφωνήσαμε, αγωνιστήκαμε και παλεύουμε ενωμένοι για να προστατέψουμε τον τόπο μας. Όχι για να γίνουμε ίδιοι, αλλά για να διαφυλάξει η κάθε πλευρά την ταυτότητα και την μοναδικότητά της.

Ελαττωματικοί ανεμοδείκτες

Εκτός Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκαν οι δύο πρώην σύμβουλοι της Συμμαχίας Πολιτών, Κατερίνα Πετρίτση και Μάκης Μαζαράκης, που εξήντλησαν το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό περιθώριο, αλλά και την υπομονή μας, για να ανακοινώσουν ποιον υποψήφιο θα υποστήριζαν. Έτσι είναι αυτά. Όταν περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να δεις προς τα πού φυσάει ο άνεμος, θεωρώντας ότι είσαι προορισμένος μόνον για να διοικείς, μπορεί τελικά να μην καθίσεις ούτε καν στα έδρανα της Αντιπολίτευσης. Κρίμα πάντως, γιατί και οι δύο θα μας λείψουν από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά έχουν ωράριο;

Την Δευτέρα το πρωί ταραχτήκαμε βλέποντας σε σελίδα τοπικού ενδιαφέροντος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την φωτογραφία μίας ενήλικης γάτας, που στην προσπάθειά της να βγει από κήπο κατοικίας της οδού Ρήγα Φεραίου στο Νέο Ψυχικό, βρέθηκε καρφωμένη κυριολεκτικά στο κάγκελο της περίφραξης. Το θέαμα ήταν πραγματικά σοκαριστικό. Η συνδημότης μας που έκανε την ανάρτηση, έγραψε ότι επικοινώνησε με το πενταψήφιο τηλέφωνο έκτακτων περιστατικών του Δήμου, που την παρέπεμψε στους υπεύθυνους Διαχείρισης Αδεσπότων του Δήμου. Επί μισή ώρα ήδη προσπαθούσε να βρει τους “αρμοδίους”, το τηλέφωνό τους, όμως δεν απαντούσε καθώς ήταν εκτός ωραρίου εργασίας. Απελπισμένη, στις 8:45πμ πια, ανέβασε την φωτογραφία ζητώντας βοήθεια.

Τι απέγινε το τραυματισμένο γατάκι

Όπως πληροφορηθήκαμε το δύσμοιρο γατάκι κατάφερε αρκετά αργότερα και το ξεκάρφωσε κάποιος περαστικός, που το άφησε όμως να διαφύγει. Εθελοντές και περίοικοι που αναζητούσαν εναγωνίως το τραυματισμένο ζώο, το εντόπισαν το απόγευμα της επόμενης πια μέρας κρυμμένο σε κοντινό εγκαταλελειμμένο οίκημα και κατάφεραν να το πιάσουν με ειδική γατοπαγίδα. Το ζωάκι μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της Αρετής Δημητροπούλου όπου και παραμένει σε σοβαρή κατάσταση. Όπως μας ενημέρωσε η γιατρός, είχε τραυματιστεί και στην κοιλιακή χώρα, του χορηγείται τριπλή αντιβίωση ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς άνοιξε επιτέλους τα ματάκια του.

Τι απέγινε ο Δήμος;

Σε όλη αυτήν την ιστορία, που ελπίζουμε να έχει αίσιο τέλος για το ζωάκι, η αδιαφορία των εμπλεκομένων και των αρμοδίων του Δήμου είναι εξοργιστική. Η τηλεφωνήτρια του πενταψήφιου, έδωσε το τηλέφωνο των αρμοδίων υπηρεσιών που εκείνη την ώρα δεν λειτουργούσαν και γύρισε πλευρό, σαν να επρόκειτο για υπόθεση που έχρηζε απλά γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του πενταψήφιου αριθμού αν όχι να κινητοποιεί τους αρμοδίους, ακόμα και εκτός ωραρίου, σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών; Πόσο πιο έκτακτο ή επείγον μπορεί να είναι ένα περιστατικό, από ένα ζωάκι που ψυχορραγεί, καρφωμένο στα κάγκελα; Ποιος είναι ο αρμόδιος για την Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων του Δήμου; Έχουμε μείνει στην Παυλίνα Πανταζή, αλλά με τις τόσες αλλαγές προσώπων στον Δήμο, έχουμε πια χάσει την μπάλα. Όποιος και αν είναι όμως ο υπεύθυνος, δεν νοιάστηκε να μάθει τι απέγινε το τραυματισμένο ζώο ούτε βέβαια κινητοποιήθηκε για στον εντοπισμό του. Η μόνη παρέμβαση που είδαμε από τον Δήμο κάτω από την αρχική ανάρτηση, ήταν και πάλι το τηλέφωνο της αρμόδιας Υπηρεσίας, της ίδιας που δεν απαντούσε. Και φυσικά, παρά το γεγονός ότι έγινε νέα ανάρτηση όταν τελικά βρέθηκε η γάτα, ούτε και στο Κτηνιατρείο εμφανίσθηκε κάποιος αρμόδιος να συνεννοηθεί με την γιατρό, έστω και για την κάλυψη των δαπανών νοσηλείας. Γιατί βλέπετε η φιλοζωία και η ευαισθησία είναι πολύ φωτογενείς στην προεκλογική περίοδο. Όταν όμως έρχεται η ώρα να τις δούμε να εφαρμόζονται στην πράξη, οι “φιλόζωοι” περί άλλα τυρβάζουν.

Αναστεναγμός ανακούφισης

Κλείνοντας τα Σχόλιά μας, θα ομολογήσουμε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αναστενάξαμε με ανακούφιση, αφήνοντας πίσω μας αυτήν την προεκλογική περίοδο, μία από τις πλέον ψυχοφθόρες και κουραστικές που έχουμε βιώσει και που όμοιά της ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε ποτέ. Το αποτέλεσμα των εκλογών δικαίωσε την τεράστια προσπάθεια του Μπάμπη Μπονάτσου και της ομάδας του “συμμετέχω”, που από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα αναλάβουν τα ηνία του Δήμου μας.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις