Δημήτρης Γαλάνης εφ’ όλης της ύλης

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ο απολογισμός και οι νέοι στόχοι

  • Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης σε μία συνέντευξη μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εκλογές απαντάει σε εννέα ερωτήσεις.

  • Κάνει μια αποτίμηση του έργου του, μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και βάζει τους στόχους για την προσεχή πενταετία

 

Συνέντευξη στην Όλγα Μενεμενόγλου


Ποια θεωρείτε ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε ως Δήμαρχος;

Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια περάσαμε πολλά. Η θητεία μας ξεκίνησε με μια πρωτόγνωρη πρόκληση, την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Στα δυο χρόνια που κράτησε οι προκλήσεις ήταν πολλές και καθημερινές. Θεωρώ ότι καταφέραμε πολλά και αντιμετωπίσαμε την πανδημία και ως μια ευκαιρία, Να βελτιώσουμε γρήγορα κάποιους τομείς όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών μας και οι κοινωνικές δομές μας. Χωρίς να παραγνωρίζω, λοιπόν, τη διαχείριση της πανδημίας θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ως Δήμαρχος ήταν το ζήτημα της εξαίρεσης των κηπουπόλων, Φιλοθέης και Π. Ψυχικού από τον Νέο Οικοδομικό Κώδικα. Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τον Δήμο αφού έμπαινε σε κίνδυνο η φυσιογνωμία της περιοχής μας και θα πλήττονταν ανεπανόρθωτα. Κι όμως, μετά από πάρα πολλές προσπάθειες, αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τη σημαντική βοήθεια του Πρωθυπουργού καταφέραμε την εξαίρεση των κηπουπόλεων, καθώς συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να εξαιρεθεί και το Νέο Ψυχικό.

Πώς αποτιμάτε εσείς το έργο σας;

Θεωρώ ότι αυτά τα 4 χρόνια η νυν Δημοτική αρχή έχει παράγει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. Πρώτα απ’ όλα η προστασία της φυσιογνωμίας της περιοχής μας. Η δικαστική νίκη για τα Τουρκοβούνια, μια δικαστική μάχη πολλών ετών έλαβε τέλος και καταφέραμε να δώσουμε πίσω 250 στρέμματα ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου στους δημότες μας. Καταφέραμε να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα των κηπουπόλεων – της Φιλοθέης και του Π.Ψυχικού – με την εξαίρεση τους από τον Νέο Οικοδομικό Κώδικα και το ίδιο επιδιώκουμε και για το Νέο Ψυχικό. Ούτε μια καινούργια άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν δόθηκε κατά τη θητεία μας βάζοντας όριο στις επαγγελματικές χρήσεις. Τα σχολεία μας που ανακαινίστηκαν και είναι πραγματικά στολίδια για την περιοχή μας. Οι ανακαινίσεις όλων των παιδικών χαρών, η πλατεία Ελευθερίας, η παιδική χαρά Μακεδονίας, ελεύθεροι χώροι πρότυπα για τα ελληνικά δεδομένα. Είμαι πραγματικά περήφανος διότι υποσχέθηκα το 2019 ότι θα δουλέψω για ένα προάστιο Πρότυπο και παρόλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε στην πορεία θεωρώ ότι τήρησα την υπόσχεση μου.

Από το Πρόγραμμά σας, ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας που δεν υλοποιήθηκαν; Γιατί θεωρείτε ότι δεν υλοποιήθηκαν;

Ποτέ ένα προεκλογικό πρόγραμμα δεν υλοποιείται στο 100% σε μια μόνο 4ετία ενώ την ίδια στιγμή υλοποιούνται πράγματα τα οποία δεν είχαμε αρχικά σκεφτεί. Στην επόμενη 4ετία και εφόσον μας εμπιστευτούν εκ νέου οι συνδημότες μας προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρώσουμε έργα τα οποία βρίσκονται σε  εξέλιξη όπως η ολική ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου στο Νέο Ψυχικό, το δίκτυο ομβρίων της Φιλοθέης, ο παιδικός κήπος Πικιώνη. Καθώς, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την καθαριότητα, το πράσινο, τα πεζοδρόμια και τον φωτισμό. Στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε για τον Δήμο χρηματοδοτήσεις ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε έναν Δήμο πρότυπο.

Κάνοντας την αυτοκριτική σας, τι θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να έχετε κάνει καλύτερα;

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και εμείς δεν επαναπαυόμαστε. Έχουμε κάνει πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Θα σας πω όμως ότι πολλά από αυτά που πράξαμε ως Δημοτική Αρχή αν μου το λέγανε πριν 4 χρόνια δεν θα φανταζόμουν ότι θα τα κατάφερνα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα καταφέρναμε μετά από σχεδόν 15 χρόνια δικαστικών μαχών να κερδίσουμε τη δίκη για τα Τουρκοβούνια και θα δίναμε πίσω στους δημότες μας 250 στρέμματα ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου. Ούτε φανταζόμουν ποτέ ότι θα αποτρέπαμε μια τέτοια τροπολογία του Νέου Οικοδομικού Κώδικα που απειλούσε τη φυσιογνωμία του προαστίου μας. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ένα ζήτημα το οποίο δεν προχώρησε όσο θα θέλαμε είναι η ανάπλαση των πεζοδρομίων γι αυτό και είναι ψηλά στην ατζέντα μας για την επόμενη τετραετία.

Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι από την δική σας παράταξη αποφάσισαν να κατέβουν ως αντίπαλοι σας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

Ας μη μιλάμε μόνο γι’ αυτούς που έφυγαν αλλά και γι αυτούς που ήρθαν κοντά μας. Ικανά και έμπειρα στελέχη που παλαιότερα ήταν απέναντι μας σήμερα ενώνουμε δυνάμεις και γινόμαστε μία ακόμα πιο ισχυρή ομάδα. Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές, αλλά καλό θα είναι να συνοδεύονται από αντίστοιχη σοβαρότητα. Γενικότερα, θεωρώ ότι η κριτική και η αντιπαράθεση μπορούν να είναι εποικοδομητικές όμως είναι άλλο η αντιπαράθεση και άλλο ο μηδενισμός. Άλλο η κριτική άλλο η ισοπέδωση. Άλλο οι φιλοδοξίες και άλλο η τοξικότητα. Η καλλιέργεια ενός τοξικού κλίματος δεν ταιριάζει στο δικό μας Δήμο και στην ποιότητα των κατοίκων του. Εμείς ως παράταξη έχουμε εργαστεί αυτά τα τέσσερα χρόνια ώστε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο ζωής στην πόλης μας και έχουμε επιλέξει ότι έτσι θα κρατήσουμε ψηλά και το επίπεδο της αντιπαράθεσης.

Οι δύο επικρατέστεροι αντίπαλοί σας σάς καταλογίζουν ότι ως Δήμαρχος δεν αξιοποιήσατε επαρκώς πηγές χρηματοδότησης και επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων του Δήμου. Τι απαντάτε σε αυτό;

Έχω μάθει να μιλάω με χειροπιαστά αποτελέσματα και στοιχεία.. Οπότε επιτρέψτε μου να απαριθμήσω τις χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε για τον Δήμο μας. Συγκεκριμένα, η ολική ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού ύψους 1.250.000 ευρώ εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από το ΥΠΕΣ. Ο παιδικός κήπος Πικιώνη 370.000 χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Η ανάδειξη της ταυτότητας του Νέου Ψυχικού, ένα ολοκληρωμένο έργο που έλαβε χρηματοδότηση στο σύνολό του από το Πράσινο ταμείο, ύψους 170.000 ευρώ. Η ψηφιακή σύγκλιση με εξολοκλήρου χρηματοδότηση 561.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Τρίτση. 810.000 ευρώ για οχήματα ηλεκτροκίνησης από το Πρόγραμμα Τρίτση. Το δίκτυο των ομβρίων Φιλοθέης που έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση του και την 1η  Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το έργο ύψους 3.100.000 ευρώ ολόκληρη η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Τρίτσης. Η πλατεία Ελευθερίας που παραδόθηκε ολόκληρη η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Τρίτσης 300.000 ευρώ. Να συνεχίσω;

Συνοψίζω, το 86,68% των έργων μας είναι χρηματοδοτούμενο ενώ το ποσό των χρηματοδοτήσεων ξεπερνά τα 11.500.000 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πολύ υψηλό για τα δεδομένα του μεγέθους του Δήμου μας.

Πείτε μας δυο λόγια για τον συνδυασμό σας. 

Πενήντα πέντε άνθρωποι μου έκαναν την τιμή να με εμπιστευτούν και κατεβαίνουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί μου. Κάποιοι από αυτούς είναι αυτοδιοικητικοί με μεγάλη εμπειρία και γνώση και κάποιοι που συναντηθήκαμε στην πορεία. Ακόμα και άνθρωποι που είχαμε βρεθεί απέναντι παλαιότερα σήμερα έχουμε ενώσει δυνάμεις καθώς βλέπουμε ότι το προάστιό μας έχει κάνει βήματα μπροστά και παράλληλα έχουμε πολλές προκλήσεις να διαχειριστούμε μαζί. Σχεδόν 45% ανανέωση έχουμε στο ψηφοδέλτιο μας με ανθρώπους που κατεβαίνουν για πρώτη φορά υποψήφιοι, άνθρωποι πετυχημένοι, με γνώσεις, ιδέες και όρεξη για δουλειά. Όλοι μαζί συνδυάζοντας την εμπειρία με τις φρέσκες ιδέες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα Προάστιο Πρότυπο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτήν την στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας;

Στη μεγάλη εικόνα, η διατήρηση της φυσιογνωμίας του προαστίου μας. Διότι, έχει ανοίξει η όρεξη σε πολλούς και ισχυρούς που θέλουν να αλλάξουν το καθεστώς μας. Σε αυτό δεν κάνω βήμα πίσω, όπως το απέδειξα σε αυτή την τετραετία. Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα το βάρος μας θα πέσει σε όσα αποτελούν τους στόχους μας για την επόμενη τετραετία.

Ποιο είναι οι στόχοι σας για την επόμενη θητεία σας, εφ’ όσον επανεκλεγείτε;

Βασική προτεραιότητα μας είναι να συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα Προάστιο Πρότυπο προστατεύοντας τη φυσιογνωμία του. Αυτή είναι μια καθημερινή μάχη. Επίσης, να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα που έχουμε ήδη δρομολογήσει. Το δίκτυο ομβρίων στη Φιλοθέη, τα αρδευτικά έργα στο Νέο Ψυχικό, το Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού. Να ανοίξει τις πόρτες του και να δεχθεί επισκέπτες ο παιδικός κήπος Πικιώνη. Αλλά και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την καθαριότητα, το πράσινο, τον φωτισμό και την πεζοδρόμηση, να προχωρήσουμε σε μια ήπια ανάπλαση των Τουρκοβουνίων. Να διεκδικήσουμε την παλαιά αγορά του Ψυχικού ώστε να αναπλαστεί και να γίνει ένα στολίδι για τον Δήμο μας.

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις