Αλίκη Γκιζελή: στο “συμμετέχω” είμαστε όλοι μοναδικοί, ξεχωριστοί, αλλά και ισάξιοι

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό “συμμετέχω” και Υποψήφιο Δήμαρχο τον Χαράλαμπο Μπονάτσο

Συνέντευξη στην Λυδία Λέκκα

Πότε αρχίσατε να δραστηριοποιείστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποια θέματα έχετε χειριστεί;

Πάντοτε με ενδιέφεραν τα κοινά. Θεσμικά όμως, ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι το 2014 και εξελέγην Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη του Δημήτρη Μαναού. Έτσι λοιπόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκα αρχικά στα έδρανα τις Αντιπολίτευσης.

Να θυμίσω ότι μιλάμε για τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ. Τότε λοιπόν, οι δυσανάλογα υψηλές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Φιλοθέη, άδειαζαν κυριολεκτικά τον οικογενειακό κορβανά. Με τον σύμβουλο Νίκο Ζερβό, με τον οποίον βρισκόμασταν στην ίδια παράταξη, κινητοποιηθήκαμε και μαζί και με κατοίκους, κάναμε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να διαμορφωθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Αυτή η νίκη μου έδωσε την ώθηση που χρειαζόμουν για να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα κοινά.

Υπήρξατε Αντιδήμαρχος της σημερινής Δημοτικής Αρχής.  Μέχρι τις αρχές του 2023, οπότε και έσκασε η «βόμβα» της παραίτησής σας, δεν είχαμε ακούσει από εσάς κάποιο παράπονο. Θεωρούσαμε μάλιστα ότι ανήκατε στην «κλειστή» ομάδα του Δημάρχου. Τι συνέβη;

Όταν αναλάβαμε την Διοίκηση, η ομάδα ξεκίνησε δυναμικά. Θεωρώ ότι όλοι μας θέλαμε να παράγουμε έργο, να δημιουργήσουμε υποδομές, να αλλάξουμε την καθημερινότητα και να προχωρήσουμε τον Δήμο μας μπροστά σε όλους τους τομείς. Τον πρώτο ενάμιση χρόνο, πέσαμε με τα μούτρα στην δουλειά. Στους τομείς ευθύνης μου και κυρίως στα σχολεία, το έργο ήταν σημαντικό τόσο σε επίπεδο συντήρησης όσο και νέων υποδομών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι είναι αυτό που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του απολογισμού της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Ήταν όμως αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας μου με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον νυν Αντιδήμαρχο Δημήτρη Φωτιάδη.

Όμως στην μέση περίπου της θητείας, τον Νοέμβριο του 2021 ήταν σε όλους φανερό ότι τα πράγματα είχαν βαλτώσει. Πέραν των όσων προανέφερα, σε επίπεδο διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας του δημότη δεν είχαμε να επιδείξουμε τίποτα το σημαντικό. Επιπλέον, μεγάλα έργα του Προεκλογικού Προγράμματος, όπως οι ασφαλτοστρώσεις, τα πεζοδρόμια, η ενίσχυση του πρασίνου και τόσα άλλα που επηρέαζαν άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και  που είχαμε δεσμευτεί ότι θα υλοποιούσαμε, δεν είχαν καν ξεκινήσει.

Ήταν πλέον γνωστό σε όλους μας ότι ο Δήμαρχος είχε διακόψει την συνεργασία με τον εξειδικευμένο Σύμβουλο για τα Προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, αφήνοντάς τα μετέωρα. Ποιος θα κατέθετε τις απαιτούμενες μελέτες; Πώς θα εξασφαλίζαμε τους απαιτούμενους πόρους; Κάθε τόσο εμφανίζονται νέα προγράμματα, τα οποία πλέον δεν υπήρχε αρμόδιος για να τα “τρέξει”. Έτσι λοιπόν,  πήγαν χαμένες πολλές ευκαιρίες και χρηματοδοτήσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει για τον Δήμο μας.

Ενδεικτικά θα σας πω ότι μόνο από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, την τετραετία που πέρασε ο Δήμος έχασε τα 11,5 από τα 18 εκατομμύρια που δικαιούταν βάσει του πληθυσμού του. Και από τα εναπομένοντα 6,5 εκατομμύρια, τα 3,5 ήταν ήδη δεσμευμένα για τα Όμβρια της Φιλοθέης από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, του Παντελή Ξυριδάκη, έργο που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Η Δημαρχία Γαλάνη αξιοποίησε χρηματοδοτήσεις της τάξεως των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό 300.000 διατέθηκαν για την ανάπλαση της Παιδικής Χαράς της Πλατείας Ελευθερίας στο Νέο Ψυχικό, 250.000 για την δημιουργία ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια του Ελληνικού Κράτους, το οποίο ουδείς έχει δει και ούτε και γνωρίζουμε εάν καν γυρίστηκε, 400.000 πήγαν στην εκπόνηση μελέτης για να γίνει ο Δήμος “Εξυπνη Πόλη” (Smart City), που ούτε και για αυτήν γνωρίζουμε εάν ποτέ θα υλοποιηθεί και 1,8 εκατομμύρια διετέθησαν για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, από τα οποία μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχουμε πάρει ούτε ένα.

Μας είπατε μόλις ότι για τα Όμβρια της Φιλοθέης, το έργο δεν έχει καν ξεκινήσει.  Έχουμε ακούσει όμως τον Δήμαρχο ακόμα και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Σκάι να λέει ότι το ακριβώς αντίθετο. Τι ισχύει;

Όπως σας είπα και πριν, για τα Όμβρια της Φιλοθέης, που είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την προστασία από τις πλημμύρες, είχαν δεσμευτεί βάσει της μελέτης Ξυριδάκη 3,5 εκατομμύρια. Επί Δημαρχίας Γαλάνη, για δύο χρόνια ο Δήμος δεν είχε καν δημοπρατήσει το έργο. Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες τον ακούμε να υποστηρίζει ότι ο εργολάβος έχει ήδη ξεκινήσει, αυτό όμως είναι ένα ακόμα ψέμα!   Και πραγματικά, κάποιοι τον πιστεύουν, καλόπιστα. Η αλήθεια είναι όμως ότι μέχρι σήμερα η σχετική Σύμβαση δεν έχει καν υπογραφεί. Πώς λοιπόν το έργο να έχει ξεκινήσει;

Καταλάβατε τώρα γιατί απηυδήσαμε 44 από τους 64 αρχικούς του συνεργάτες; Γιατί κουραστήκαμε να μας εμπαίζει ο Δήμαρχος, να μας εκθέτει και να έχει επιπλέον και την απαίτηση να καλύπτουμε την ανεπάρκειά του.

Ας έρθουμε λοιπόν στο “σήμερα”. Σας ξαναβλέπουμε υποψήφια, στηρίζοντας για Δήμαρχο τον Μπάμπη Μπονάτσο. Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε και συστρατευθήκατε με το “συμμετέχω”;

Τον Μπάμπη Μπονάτσο τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, είναι άλλωστε ένας από τους πιο επιφανείς δημότες, αλλά και γέννημα-θρέμμα της πόλης μας. Μέσα από την συνεργασία που είχα μαζί του τα τελευταία χρόνια που ήμασταν και οι δύο Αντιδήμαρχοι, είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και σαν Αυτοδιοικητικό. Διαπίστωσα λοιπόν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες, που ξέρει να τοποθετεί τον κατάλληλο άνθρωπο στην κάθε θέση και που είναι ικανός να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Ακούει με προσοχή και εμπνέει τους συνεργάτες του, προσκαλεί την συμμετοχή και καλωσορίζει την κριτική. Επιπλέον ο ίδιος σαν χαρακτήρας είναι ένας άνθρωπος σπάνιας ευαισθησίας, με διάθεση για προσφορά. Δεν θεωρώ άλλωστε τυχαίο ότι είναι ένας εξαιρετικά πετυχημένος επιχειρηματίας δεύτερης γενιάς, που όχι μόνον διατήρησε αλλά και ανέπτυξε τις οικογενειακές του επιχειρήσεις, σκύβοντας πάντοτε πάνω από τα προβλήματα των εργαζομένων πρώτα ως φίλος και αδερφός και μετά ως εργοδότης.

Η  παράταξη του “συμμετέχω” είναι πραγματικά συμμετοχική. Είμαστε μια πολύ δυνατή ομάδα, που αποτελείται από έμπειρους Αυτοδιοικητικούς που έχουν οι ίδιοι να επιδείξουν πλούσιο έργο, αλλά και από νέους υποψήφιους με επιστημονική κατάρτιση και όρεξη για δουλειά. Το Πρόγραμμά μας αποτελεί μία σύνθεση των προτάσεων όλων μας. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς φωτογραφίες, ο ίδιος ο Μπάμπης Μπονάτσος έκανε όλες τις απαραίτητες επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, ενημερώθηκε και μελέτησε τις γραμμές χρηματοδότησης που μπορεί να αξιοποιήσει, τώρα αλλά και στο μέλλον, ώστε το Πρόγραμμά μας να είναι ρεαλιστικό και η υλοποίησή του ορατή και μετρήσιμη. Είμαστε μία ομάδα χωρίς ανταγωνισμούς. Και για τον επικεφαλής μας, ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, ξεχωριστός, αλλά και ισάξιος.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις