Ημερίδα «Χρήστος Μαλεβίτσης»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το μυθικό στοιχείο στα δοκίμια του Χρήστου Μαλεβίτση

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στο Δημοτικό Κτήριο Φιλοθέης μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Το μυθικό στοιχείο στα δοκίμια του Χρήστου Μαλεβίτση». Διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση (www.malevitsis.gr).

Ο στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης να θυμίσουμε έζησε στην Φιλοθέη από το 1963 μέχρι και τον θάνατο του το 1997, ασχολήθηκε με την συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων και άρθρων. Στην ημερίδα που διεξήχθη το θέμα ανέλυσαν έξι διαφορετικοί ομιλητές παρουσιάζοντας έξι διαφορετικά φιλοσοφικά ζητήματα που τους ενέπνευσαν από τον αείμνηστο Χρήστο Μαλεβίτση.

Η πρώτη ομιλίτρια ήταν η Δέσποινα Παπαγγελή-Βουλιουρή, εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση.  Το θέμα που παρουσίασε ήταν «Ο μύθος και το δράμα της υπάρξεως».  Η δεύτερη ομιλίτρια ήταν η Μαρίνα Σταθάτου που ανέλυσε «Το μυθικό ταξίδι του Οδυσσέα: πορεία προς την αφύπνιση της ψυχής». Στην συνέχεια ακολούθησε ο Μιχάλης Μελετίου, εκπαιδευτικός ο οποίος παρουσίασε το θέμα με τίτλο «Ο ρόλος του μύθου σε σχέση με το αναπόφευκτο του θανάτου στο έργο του Χρήστου Μαλεβίτση». Η τέταρτη ομιλήτρια ήταν η Άννα Μαρκοπούλου η οποία μας μίλησε για το θέμα με τίτλο  «Ο μύθος του Οιδίποδα: Παραλληλίες στον στοχασμό του Χρήστου Μαλεβίτση και του Michel Foucault».  Έκτος και τελευταίος ομιλητής της ημέρας ήταν ο Σπύρος Γεωργίου που ανέλυσε «Το “άλγος του νόστου. Μια “ρομαντική μυθολογία” στον Χρήστο Μαλεβίτση». Μια μικρή παρέμβαση έγινε πάνω στο μύθο από τον διακεκριμένο ψυχίατρο Θάνο Ασκητή.  Στο τέλος των ομιλιών οι ακροατές είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους ομιλητές. Στην μία ώρα που παρακολούθησα την εκδήλωση, οι ομιλητές ήταν εξαιρετικοί και σε καθήλωναν με τον ενθουσιασμό που παρουσίαζαν και εξηγούσαν τα θέματα τους.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις