Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

 Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

  

Διευκρινίσεις και διορθώσεις

Ξεκινάμε την στήλη με τις απαραίτητες διευκρινίσεις: στο προηγούμενο Φύλλο μας το κείμενο των Σχολίων που δημοσιεύθηκε, δυστυχώς δεν ήταν το τελικό, αυτό δηλαδή που είχε προκύψει μετά και την τελική επιμέλεια. Το λάθος μας το διαπιστώσαμε όταν ήταν πλέον αργά και η εφημερίδα είχε ήδη τυπωθεί, διανεμηθεί και αποσταλεί ηλεκτρονικά. Χτυπήσαμε τα κεφάλια μας, τραβήξαμε τα μαλλιά μας, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Δύο σχόλια είχαν παραλειφθεί και ένα ήταν… αδιόρθωτο! Σας ζητούμε ταπεινά συγγνώμη λοιπόν και τα δημοσιεύουμε σήμερα, αρχής γενομένης από τα δύο που ξεχάσαμε κι έμειναν να μας κοιτούν παραπονεμένα και συνεχίζοντας με το τελευταίο, που θα έκλεινε και την στήλη μας.

Σε κατάσταση Ζεν

Για να ολοκληρώσουμε με τα του επεισοδιακού Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Ιουνίου, οφείλουμε να πούμε ότι τον Δημήτρη Γαλάνη πραγματικά τον θαυμάσαμε. Σε όλον αυτόν τον κυκεώνα, εν μέσω αντεγκλήσεων, φωνασκιών, εντάσεων, τεχνικών προβλημάτων, τίποτα και κανείς δεν τον έκανε να χάσει την ψυχραιμία και την ηρεμία του. Ο άνθρωπος ήταν Ζεν! Είτε είχε απέναντί του τον Παντελή Χαροκόπο που όρθιος φώναζε χειρονομώντας, είτε την Αλίκη Γκιζελή με την οποία συνήθως εκνευρίζεται πριν ανοίξει καλά-καλά το στόμα της, είτε την Παυλίνα Πανταζή που εξ αποστάσεως δεν καταλάβαινε ούτε τι της έλεγαν ούτε τι έλεγε η ίδια, είτε την Πρόεδρο του Συμβουλίου δίπλα του που ούρλιαζε σχεδόν από την σύγχυση, ο Δήμαρχος παρέμεινε ανεπηρέαστος, σίγουρος για τον εαυτό του, συγκαταβατικός και κατευναστικός. Απαντούσε σε όλους ευγενικά, χαμογελούσε μειλίχια, δεν ενεπλάκη σε καμία προσωπική διαμάχη, δεν “τσίμπησε” σε τίποτα από όσα άκουσε και ύψωνε τον τόνο της φωνής του ανεπαίσθητα και μόνον όταν ήταν πρακτικά απαραίτητο για να ακουστεί. Τον καμαρώσαμε, για να μην πούμε ότι τον ζηλέψαμε και λίγο!

Θα πηδήξουμε από το Παράθυρο

Στο περιοδικό «Παράθυρο» του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού που κυκλοφόρησε στις 26/5/23 διαβάσαμε το άρθρο του Αντιδημάρχου Πρασίνου Δημήτρη Φωτιάδη, στο οποίο επιχειρείται ένας απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής στο Νέο Ψυχικό, που ξεκινά ως εξής: «Επειδή όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, οι «αντίπαλοι» υποψήφιοι Δήμαρχοι θα προσπαθούν να αποδομήσουν το έργο του Δημάρχου Γαλάνη και του «Προάστιου Πρότυπου», σας παραθέτω τα έργα που έγιναν στην Κοινότητα Νέου Ψυχικού».

Χρειάστηκε να το ξαναδιαβάσουμε δεύτερη φορά, για να βεβαιωθούμε ότι βλέπουμε καλά! Είναι δυνατόν το περιοδικό του Δήμου, να χρησιμοποιείται για την προεκλογική εκστρατεία του Προαστίου Προτύπου; Μήπως χρειάζεται να θυμίσουμε ότι το Έντυπο αυτό το πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι δημότες, ανεξαρτήτως του συνδυασμού που υποστηρίζουν; Η αποστολή του περιοδικού είναι η ενημέρωση των δημοτών και όχι η αποδόμηση των αντιπάλων της διοικούσας παράταξης. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος, κύριοι και κυρίες. Φάουλ λοιπόν και μάλιστα σοβαρό.

Πότε θα παίξουμε μπάλα

Μιλήσαμε για φάουλ, πάμε τώρα και στο ποδόσφαιρο. Παύση εργασιών -προσωρινή ή οριστική, δεν γνωρίζουμε- διαπιστώνουμε στην κατασκευή του προπονητηρίου ποδοσφαίρου, που πρόκειται να κατασκευαστεί στο οικόπεδο πίσω από το πάρκινγκ του Σκλαβενίτη, μεταξύ των οδών Τζαβέλα και Πορφύρα. Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου και έγιναν τα σκαψίματα, ακούσαμε ότι για την δεύτερη φάση δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί η απαιτούμενη μελέτη. Σχετική ερώτηση έθεσε ο ανεξάρτητος Σύμβουλος Άρης Νάκας στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Γιώργο Παπαχρόνη, που του απήντησε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη σε έναν περίπου μήνα και εν συνεχεία θα προκηρυχθεί διαγωνισμός. Κρίνοντας από την μέχρι σήμερα εμπειρία μας, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία που θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί. Υπομονή λοιπόν!

Συγγνώμη για την ενόχληση!

Πάμε τώρα και στην κανονική ροή των Σχολίων μας. Την Τετάρτη 14 Ιουνίου είχε προγραμματισθεί το Κοινοτικό Συμβούλιο στο Νέο Ψυχικό. Και η μεν συνεδρίαση μπορεί να αναβλήθηκε, καθώς δεν επετεύχθη η απαιτούμενη απαρτία, κάποιοι όμως από τους παρευρισκομένους ήρθαν κεφάτοι και ορεξάτοι. Ο λόγος για τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου Δημήτρη Φωτιάδη, ο οποίος είχε και αυτός προσέλθει για να παρακολουθήσει το συμβούλιο και δεν παρέλειψε να σχολιάσει ειρωνικά την παρουσία των Τοπικών Νέων στην αίθουσα, λέγοντας ότι ο τοπικός Τύπος “κάνει το τόσο άλλο τόσο”. Εμείς που, παρ’ όλα αυτά, χαρήκαμε που τον είδαμε,  θα τον διαβεβαιώσουμε ότι το “τόσο”, το αποδίδουμε ακριβώς “όσο”. Και μάλλον αυτό είναι που ενοχλεί.

Το Μυστήριο της βάφτισης

Και το όνομα του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού; «Θάνος Βεζυργιάννης». Η είδηση μας ήρθε την Δευτέρα 12 Ιουνίου μαζί με σχετικές φωτογραφίες από τρεις διαφορετικούς αποστολείς: στο Αθλητικό Κέντρο στήνονταν πινακίδες με το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου.

Πραγματικά χαρήκαμε και του άξιζε! Καλό είναι βέβαια τέτοιες κινήσεις να γίνονται όσο βρίσκεται εν ζωή το τιμώμενο πρόσωπο, για να πάρει και την χαρά, γιατί αν έχει αποδημήσει εις Κύριον… φασκελοκουκούλωστα που λέει και ο λαός. Έστω και μετά θάνατον όμως, ο εκλιπών είχε οικογένεια, χήρα, παιδιά κι εγγόνια, που σίγουρα θα εκτιμήσουν την αναγνώριση και την τιμή που θα του γίνει.

Και μέχρι εδώ, όλα καλά. Η οικογένεια του εκλιπόντος καλούσε κάποιους μετρημένους ανθρώπους στην τελετή ονοματοδοσίας που θα ελάμβανε χώρα μαζί με τα Αθλητικά Δρώμενα, που ήταν προγραμματισμένα για την Παρασκευή 16 Ιουνίου. Το νέο δεν άργησε να διαδοθεί γιατί, πώς να το κάνουμε, μια σταλιά τόπος είμαστε και μια χούφτα άνθρωποι.

Κι άρχισαν τα όργανα! Γιατί όπως μάθαμε, η οικογένεια είχε ειδοποιηθεί και οι πινακίδες στήνονταν χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση από τα θεσμικά όργανα -τουτ’ έστιν Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Ψυχικού, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Επιτροπή Ονοματοδοσίας και Δημοτικό Συμβούλιο. Οι δε Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν γνώριζαν τίποτα, ενώ και οι της συμπολίτευσης σήμερα αρνούνται ότι γνώριζαν κάτι και αυτοί. Για το θέμα, την Τετάρτη 14 Ιουνίου εστάλη στον Δήμαρχο επιστολή με 20 υπογραφές από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σχεδόν ολόκληρου του Κοινοτικού του Νέου Ψυχικού ζητώντας ενημέρωση αλλά και εξηγήσεις. Εν τω μεταξύ κηρύχθηκε το Εθνικό Πένθος λόγω του ναυαγίου στην Πύλο και η εκδήλωση μετατέθηκε για την Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Η απάντηση στην επιστολή των 20, ήρθε στις 16 Ιουνίου δια χειρός Γαλάνη, που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε είχε προγραμματιστεί κάποια εκδήλωση ονοματοδοσίας, καθώς σε τέτοια περίπτωση σαφώς θα είχαν ενημερωθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι και απέδωσε την αναστάτωση σε φήμες ανυπόστατες και ανάξιες ενασχόλησης.

Κακοφωνίες και παρατράγουδα

Κι από τα όργανα, περάσαμε στα παρατράγουδα. Δεν κατάλαβε δηλαδή καλά η οικογένεια του Θάνου Βεζυργιάννη, ξύπνησε μια ωραία πρωία και άρχισε να καλεί κόσμο σε μία τελετή που δεν είχε ποτέ προγραμματιστεί. Αφήστε πια τις πινακίδες με το όνομα. Κι αυτές από μόνες τους κατασκευάστηκαν και βρέθηκαν στο Αθλητικό Κέντρο για μια ονοματοδοσία που ποτέ δεν θα γινόταν. Μιλάμε για θαύμα δηλαδή.

Προς τι όμως όλα αυτά; Γιατί δεν ανακοινώθηκε επισήμως η ονοματοδοσία; Γιατί δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία; Έγινε κάποια προσπάθεια να κρατηθεί το όλο θέμα μυστικό, με σκοπό η Δημοτική Αρχή να μονοπωλήσει την εκδήλωση για την δημιουργία εντυπώσεων; Και βέβαια, αυτοί που επιχείρησαν να στήσουν το σκηνικό, δεν ντράπηκαν να εμπλέξουν και να εκθέσουν την οικογένεια Βεζυργιάννη;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τελικά, το θέμα πέρασε από τις δύο Επιτροπές (Ονοματοδοσίας και Ποιότητας Ζωής) στις 15 και 16 Ιουνίου αντίστοιχα, με ταχύτητα φωτός δηλαδή για τα δεδομένα του Δήμου μας. Το δε Κοινοτικό Συμβούλιο ανέτρεξε σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε στις 6 Ιουλίου 2020, όταν δηλαδή ο Θάνος Βεζυργιάννης έφυγε από την ζωή, στο οποίο επιπλέον των στεφάνων και της μεσίστιας σημαίας, υπήρχε απόφαση για την ονοματοδοσία του Αθλητικού Κέντρου. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, μετά και την διάσταση που πήρε το θέμα, η τελετή ονοματοδοσίας αναβλήθηκε άγνωστο για πότε.

Ο τραγέλαφος αυτός δεν εμπόδισε βέβαια τον Δημήτρη Γαλάνη να κάνει σχετική αναφορά στον λόγο του στα Αθλητικά Δρώμενα, παρουσιάζοντας την ονοματοδοσία ως μία ακόμα υπόσχεση που γίνεται πραγματικότητα. Λέτε να την συμπεριλάβει και αυτήν στον απολογισμό του έργου του;

Συναυλία γιορτής και χαράς

Κι απ’ τα παρατράγουδα, περνάμε στα τραγούδια και τις χαρές! Η συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που οργάνωσε ο ΜΕΟ σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ πραγματοποιήθηκε κανονικά ως είχε αρχικά προγραμματιστεί, την Παρασκευή 23 Ιουνίου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να μας πείσει για όλους τους πιθανούς και απίθανους κινδύνους που θα προκαλούσε η διοργάνωσή της. Η πλατεία της Αγίας Σοφίας γέμισε από κόσμο, γονείς και μαθητές, που απήλαυσαν την παιδική χορωδία του ΜΕΟ, τις μπάντες μαθητών και αποφοίτων των Λυκείων του Δήμου μας και του ΚΕΘΕΑ και τους γνωστούς ερμηνευτές Γιώτα Νέγκα και Γεράσιμο Ανδρεάτο, που όλοι μαζί φώναξαν ΖΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩ, ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΜΑΙ γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Τίποτα από όλα τα τερατώδη που είχαμε ακούσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Ιουνίου δεν συνέβη: ούτε η κυκλοφορία των οχημάτων παρακωλύθηκε, ούτε η δημόσια τάξη διαταράχθηκε, ούτε απειλήθηκε η δημόσια ασφάλεια. Και αφού έγιναν τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί η συναυλία, τηρουμένων των προσχημάτων βεβαίως-βεβαίως, τάχα μου γιατί η Αστυνομία θα ήταν απασχολημένη με την ασφάλεια των εκλογικών τμημάτων (κάτι που θα ίσχυε από το Σάββατο το μεσημέρι και όχι από την Παρασκευή) και αφού ο ΜΕΟ υποχρεώθηκε από την Δημοτική Αρχή να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία security, στην πλατεία εμφανίστηκαν ως δια μαγείας τρία περιπολικά από την ΓΑΔΑ, προκαλώντας την έκπληξη ακόμα και των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ. Πρώτη φορά είδαν τέτοια μέτρα ασφαλείας σε συναυλία τους και νόμιζαν ότι περιμέναμε τουλάχιστον Υπουργούς ή βουλευτές! Αφού λοιπόν είχε αρχίσει το πρόγραμμα κατέφθασε και ο Δημήτρης Γαλάνης, ερχόμενος κατ’ ευθείαν από την προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα. Και ο Πρόεδρος του ΜΕΟ Μπάμπης Μπονάτσος -ναι, ο ίδιος που στο Δημοτικό Συμβούλιο τον έβαλαν τέσσερεις φορές να εγγυηθεί προσωπικά για την ασφάλεια των παρισταμένων- διέκοψε το πρόγραμμα για να τον αφήσει να βγάλει λόγο και να μας πει πόσο ενθουσιασμένος ήταν με την συναυλία, τόσο που θα την κάνει θεσμό για τον Δήμο. Συγκινηθήκατε; Εμείς να δείτε…

Φωνάρα

Και κλείνουμε με μία πραγματικά σπαρταριστή σκηνή, που διηγήθηκε από μικροφώνου ο επικεφαλής της μπάντας του ΚΕΘΕΑ: τα παιδιά της μπάντας είναι νεαρά σε ηλικία και πολλές φορές δεν γνωρίζουν κάποιους από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, ειδικότερα εάν ανήκουν σε προηγούμενες γενιές από τις οποίες δεν έχουν ακούσματα. Σε παλιότερη συναυλία στην οποία συμμετείχε η Δήμητρα Γαλάνη, σηκώθηκε ένας νεαρός από την ορχήστρα έκπληκτος και της λέει “Καλέ κυρία, εσείς είστε φωνάρα!”.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις