Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 

Πολύ κακό για το τίποτα

Μιάμιση ώρα συζήτηση, με εντάσεις, αντεγκλήσεις, προσβολές και απόπειρες επίδειξης δύναμης, χρειάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκριθεί τελικά -και μάλιστα παμψηφεί- η παραχώρηση της πλατείας Αγίας Σοφίας στον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέου Ψυχικού (ΜΕΟ) την Παρασκευή 23 Ιουνίου, για την συναυλία χορωδιών και συγκροτημάτων μαθητών και αποφοίτων των σχολείων του Δήμου μας και της μπάντας του ΚΕΘΕΑ Στροφή, με την συμμετοχή δύο γνωστών καλλιτεχνών, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών.

Πώς άρχισαν όλα

Η αίτηση για την παραχώρηση της πλατείας είχε γίνει εγγράφως από τον ΜΕΟ προς τον Δήμαρχο στις 4 Μαΐου. Καθώς δεν έχει λάβει απάντηση, ο ΜΕΟ στέλνει εκ νέου την επιστολή στις 19 Μαΐου. Μεσολαβούν άλλες 10 περίπου ημέρες και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Φωτιάδης, ενημερώνει την Γενική Γραμματέα του ΜΕΟ -την σύζυγό του δηλαδή!- ότι λόγω των επικείμενων εκλογών στις 25 Ιουνίου ο Δήμαρχος δυσκολεύεται να παραχωρήσει τον χώρο και την προτρέπει να μιλήσει η ίδια μαζί του. Το τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, την ίδια μέρα όμως η Διοίκηση του ΜΕΟ αποστέλλει νέα επιστολή, προς τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας και εγγράφως τους λόγους για τους οποίους ο Δήμαρχος αρνείτο να διαθέσει τον χώρο της πλατείας για την συναυλία.

Η απάντηση του Δήμου έρχεται τελικά στις 2 Ιουνίου από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κλαίρη Σινανιώτη, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Δήμαρχος εξ αρχής έβλεπε θετικά το αίτημα του ΜΕΟ, πλην όμως “οι ορισθείσες ημερομηνίες των εκδηλώσεων συμπίπτουν με τις εθνικές εκλογές και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία προηγούμενης γνωμοδότησης της αστυνομίας”.

Πώς είπατε;

Κι εδώ ξεκινάνε τα τραγελαφικά: τόσοι δικηγόροι σε αυτόν τον Δήμο, με πρώτους τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο, με νομική σύμβουλο την οποία την πληρώνουμε όλοι εμείς οι δημότες, αλήθεια, πού βρήκαν ότι χρειάζεται γνωμοδότηση της Αστυνομίας; Σε ποιον νόμο και σε ποιο Σύνταγμα; Θα δώσει την γνώμη της η Αστυνομία για να γίνει εκδήλωση στον Δήμο; Είμαστε με τα καλά μας;

Απαντά κιόλας η Διοικήτρια, στην οποία γνωμοδοτεί και προτείνει η εκδήλωση να γίνει σε άλλη ημερομηνία, επειδή η δύναμη του Τμήματος είναι μικρή και θα ασχολείται με τα των Εκλογών.

Και όλα αυτά, για μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ΠΡΟπαραμονή των Εκλογών, ούτε καν την παραμονή δηλαδή. Θα πρέπει όμως να θυμίσουμε στην Διοίκηση του Δήμου ότι η απαγόρευση συναθροίσεων σε δημοσίους χώρους και μάλιστα την παραμονή των Εκλογών, αφορά μόνον κομματικές συγκεντρώσεις και ομιλίες, ενώ σε μια πρόχειρη αναζήτηση σε διαδικτυακό ημερολόγιο συναυλιών βρήκαμε πέντε συναυλίες για την Παρασκευή και έξι για το Σάββατο.

Πάρτυ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Ιουνίου, όπου έκπληκτοι ακούσαμε τον Δημήτρη Γαλάνη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Παπαχρόνη, να επικαλούνται κάθε πιθανό και απίθανο παράγοντα δυσκολίας: το ενδεχόμενο παρακώλυσης συγκοινωνιών, την καθαριότητα του χώρου, την αδυναμία των υπαλλήλων Καθαριότητας να μεταφέρουν την εξέδρα και την ανάγκη υπερωριακής απασχόλησης (και μάλιστα διπλοβάρδια) των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας για να την εγκαταστήσουν.

Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν η αναφορά του Γιώργου Παπαχρόνη στην ανάγκη παρουσίας της Ασφάλειας στην εκδήλωση, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν έλεγχοι. Δεν πιστεύαμε τα αυτιά μας! Τι δουλειά έχει η Ασφάλεια στην συναυλία των παιδιών μας; Οι λιγοστοί αστυνομικοί Ασφαλείας του οικείου Τμήματος ασχολούνται εξ όσων γνωρίζουμε με κλέφτες και παραβατικούς. Η εποχή που η Ασφάλεια βρισκόταν σε συγκεντρώσεις σε πλατείες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί από τον τόπο μας, εκτός και αν μιλάμε βεβαίως για διοργανώσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ύποπτα άτομα ή ταραξίες. Τι ακριβώς υπαινίσσεται λοιπόν η Δημοτική Αρχή; Πάλι καλά που δεν ζήτησαν και την άδεια του ΓΕΕΘΑ, που το έχουμε και γείτονα στο Πεντάγωνο!

Όροι και εγγυήσεις

Σαν να μην έφταναν αυτά, στον ΜΕΟ τέθηκαν όροι και ζητήθηκαν εγγυήσεις και κλήθηκαν επί τόπου να συμφωνήσουν και να δεσμευτούν για την τήρησή τους ενώπιον όλου του Σώματος. Και καθώς ούτε αυτό ήταν σε κάποιους αρκετό, απαιτήθηκε δε από τον Πρόεδρο του ΜΕΟ Μπάμπη Μπονάτσο ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερεις φορές, να αναλάβει την ευθύνη και να εγγυηθεί ο ίδιος προσωπικά, πράγμα το οποίο και έκανε. Πώς καλείται ο νονός στις βαφτίσεις να πει τρεις φορές “Απεταξάμην τον Σατανά”; Ε, έτσι κι κύριος Μπονάτσος, τέσσερεις φορές φώναξε “αναλαμβάνω την ευθύνη”!

Κάποια στιγμή ζητήθηκαν και εγγυήσεις για το ποιοι θα έρθουν, πού θα κάτσουν αλλά και να δεσμευθεί ο ΜΕΟ ότι δεν θα διακοπεί η κυκλοφορία πέριξ της πλατείας. Κάπου εκεί ο πρώην Δήμαρχος Νέου Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος, σηκώθηκε όρθιος και σχεδόν ανέβηκε στο έδρανο φωνάζοντας «τι ντροπή είναι αυτή, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει, αν είναι αυτό το πρόβλημά σας, εγώ θα είμαι εκεί να ρυθμίζω την κυκλοφορία».

Επίμονη κινδυνολογία

Ο δε Δήμαρχος δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παρισταμένων, τα ενδεχόμενα τα οποία απευχόταν, αλλά που “αν ο μη γένοιτο! κάτι συμβεί, τότε τι θα κάνουμε;”, με τον Άρη Νάκα να τον ρωτά: “Φοβάστε κάτι; Θα γίνει κάτι; Έχω αρχίσει και προβληματίζομαι!”.

 Στο “δια ταύτα”

Τελικά η παραχώρηση της πλατείας Αγίας Σοφίας για την συναυλία εγκρίθηκε και μάλιστα παμψηφεί. Πάντως εμείς, καθώς δεν μας αρέσει καθόλου η προσπάθεια καλλιέργειας αίσθησης ανασφάλειας και φόβου, θα πάμε.

Αρχηγού απόντος

Την μείζονα Αντιπολίτευση εκπροσώπησε, λόγω απουσίας του επικεφαλής, η Κατερίνα Αλεξοπούλου, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παλιότερα, που πάντοτε έχει παρουσία δυναμική, μιλά με επιχειρήματα, αγωνίζεται για τις απόψεις της και δεν υποχωρεί εύκολα.

Και εγένετο Αντιπολίτευση!

Ήταν λοιπόν αν όχι η πρώτη, σίγουρα από τις ελάχιστες φορές από το 2019, που ακούσαμε αντιπολιτευτικό λόγο σε αυτόν τον Δήμο. Η κυρία Αλεξοπούλου έθιξε κάποια θέματα που αφορούσαν την ίδια την διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας να είναι υποχρεωτική η δια ζώσης παρουσία στην συνεδρίαση τουλάχιστον όσων έχουν θέματα της αρμοδιότητάς τους προς συζήτηση. Αφορμή στάθηκαν τα διάφορα τεχνικά προβλήματα και η κακή ποιότητα της σύνδεσης που παρατηρήθηκαν, με αποτέλεσμα κάποιοι Αντιδήμαρχοι που παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως να μην ακούν καθαρά, να χάνεται χρόνος και να δημιουργείται μια άκρως κουραστική κατάσταση, με το Σώμα να μην παίρνει απαντήσεις για καίρια ερωτήματα.

Παράσιτα και παρεμβολές

Τρανό παράδειγμα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Τεχνικού Προγράμματος, όπου ο Σύμβουλος Άρης Νάκας έθετε ερωτήματα για την διάθεση συγκεκριμένων ποσών και κωδικούς, με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Παπαχρόνη να μην μπορεί να απαντήσει, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε. Βέβαια οφείλουμε να πούμε πως όταν λίγο αργότερα συζητήθηκε το θέμα της συναυλίας του ΜΕΟ, τα προβλήματα είχαν προφανώς αποκατασταθεί πλήρως και έτσι ο Αντιδήμαρχος τοποθετήθηκε με σαφήνεια -το διευκρινίζουμε αυτό, καθώς έχουμε κάνει την σχετική αναφορά παραπάνω, στο συγκεκριμένο θέμα μια χαρά άκουγε.

Η άδεια του LIDL και πάλι στο προσκήνιο

Ο ανεξάρτητος Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Μπάμπης Μπονάτσος ζήτησε ενημέρωση για το πολύ σοβαρό θέμα της Άδειας ανέγερσης υπεραγοράς LIDL που έχει εκδοθεί από την Πολεοδομία Φιλοθέης-Ψυχικού, εν όψει της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο ΜΕΟ.

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Φωτιάδης ανέλαβε να εξηγήσει τι κινήσεις έχουν γίνει εκ μέρους της Διοίκησης και πού έχει φτάσει η υπόθεση και για μία ακόμη φορά, μας εντυπωσίασε με την βαθιά του γνώση για τα πολεοδομικά θέματα. Η εκτελούσα χρέη επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Κατερίνα Αλεξοπούλου εξέφρασε απορίες, αλλά και αντίθετη άποψη για κάποιες από τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι επ’ αυτού, δεν είμαστε άλλωστε δικηγόροι.

Ειδική συνεδρίαση ακούμε, αλλά δεν την βλέπουμε

Ο Δημήτρης Γαλάνης υποστήριξε ότι το θέμα συζητήθηκε και στο προηγούμενο συμβούλιο και έθεσε εαυτόν στην διάθεση του οποιουδήποτε επιθυμεί ενημέρωση. Εμείς βέβαια οφείλουμε να θυμίσουμε ότι πράγματι είχε συζητηθεί, αλλά επρόκειτο για τοποθέτηση του κυρίου Φωτιάδη εκτός ημερησίας διατάξεως σε Συνεδρίαση που άρχισε νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, με αποτέλεσμα κάποιοι, συμπεριλαμβανομένης και της κυρίας Αλεξοπούλου, να μην είναι παρόντες.

Πέντε λεπτά δε αργότερα, ο ίδιος ο κύριος Φωτιάδης μας είπε ότι και αυτός έχει ζητήσει από τον Δήμαρχο να γίνει μια συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα. Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για ειδική συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, που να θυμίσουμε ότι ως κατεπείγον είχε πρωτοσυζητηθεί τον Ιανουάριο. Θα τη δούμε όμως ή θα παραπεμφθεί και αυτή στις καλένδες; Γιατί έχουμε κι εμείς καμιά εικοσαριά απορίες επί του θέματος και περιμένουμε να τις λύσουμε. Και με κάθε τοποθέτηση, μας δημιουργούνται και περισσότερες!

 Και τι δεν ακούσαμε!

Τι άκουσαν πάλι τα αυτιά μας! «Η άδεια και να το τονίσουμε, βγήκε με υπογραφή μηχανικού» είπε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στην τελική έγκριση που σύμφωνα με την Νομοθεσία λαμβάνεται ηλεκτρονικά, με υπογραφή του μηχανικού του έργου. Την προέγκριση όμως ποιος την έδωσε; Η νεοσύστατη -τότε- Πολεοδομία Φιλοθέης Ψυχικού και μάλιστα μέσα στις πρώτες μέρες λειτουργίας της! Διότι αν δεν την είχε προεγκρίνει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, δεν θα μπορούσε να ληφθεί η τελική άδεια “με υπογραφή μηχανικού”.

Ακούσαμε επίσης ότι ο Διευθυντής της Πολεοδομίας έχει λέει άγχος, γιατί του έκανε εξώδικο η LIDL. Εμείς να δείτε τι άγχος έχουμε, που βλέπουμε την φυσιογνωμία του Νέου Ψυχικού και την ποιότητα ζωής σε αυτό να υποβαθμίζονται καθημερινά.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Διευθυντής πήγε τον Φάκελο, με όλα τα στοιχεία προφανώς που είχαμε μαζέψει, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Γιατί δώσαμε τον φάκελό μας στο Υπουργείο; Η Πολεοδομία ανήκει στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού ή στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Από πού παίρνει εντολές ο Διευθυντής;

Κι αν αυτές είναι οι απορίες που δημιουργήθηκαν σε εμάς, με τις λίγες γνώσεις που διαθέτουμε, η Αντιπολίτευση και οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που τα άκουσαν, δεν αναρωτήθηκαν για τίποτα; Ή μήπως κρέμασαν πάλι την καρτέλα “Μην Ενοχλείτε” και γύρισαν πλευρό;

Καταλάβατε τώρα γιατί πρέπει εκείνη η ρημάδα η ειδική συνεδρίαση να γίνει άμεσα; Γιατί αν δεν γίνει η ειδική συνεδρίαση και αν δεν υπάρξει πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση, η ευθύνη θα σας βαραίνει πια όλους.

Σε κατάσταση Ζεν

Για να ολοκληρώσουμε με τα του Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλουμε να πούμε ότι τον Δημήτρη Γαλάνη πραγματικά τον θαυμάσαμε. Σε όλον αυτόν τον κυκεώνα, εν μέσω αντεγκλήσεων, φωνασκιών, εντάσεων, τεχνικών προβλημάτων, τίποτα και κανείς δεν τον έκανε να χάσει την ψυχραιμία και την ηρεμία του. Ο άνθρωπος ήταν Ζεν! Είτε είχε απέναντί του τον Παντελή Χαροκόπο που όρθιος φώναζε χειρονομώντας, είτε την Αλίκη Γκιζελή με την οποία συνήθως εκνευρίζεται πριν ανοίξει καλά-καλά το στόμα της, είτε την Παυλίνα Πανταζή που εξ αποστάσεως δεν καταλάβαινε ούτε τι της έλεγαν ούτε τι έλεγε η ίδια, είτε την Πρόεδρο του Συμβουλίου δίπλα του που ούρλιαζε σχεδόν από την σύγχυση, ο Δήμαρχος παρέμεινε ανεπηρέαστος, σίγουρος για τον εαυτό του, συγκαταβατικός και κατευναστικός. Απαντούσε σε όλους ευγενικά, χαμογελούσε μειλίχια, δεν ενεπλάκη σε καμία προσωπική διαμάχη, δεν “τσίμπησε” σε τίποτα από όσα άκουσε και ύψωνε τον τόνο της φωνής του ανεπαίσθητα και μόνον όταν ήταν πρακτικά απαραίτητο για να ακουστεί. Τον καμαρώσαμε, για να μην πούμε ότι τον ζηλέψαμε και λίγο!

 Θα πηδήξουμε από το Παράθυρο

Στο περιοδικό «Παράθυρο» του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού που κυκλοφόρησε στις 26/5/23 διαβάσαμε το άρθρο του Αντιδημάρχου Πρασίνου Δημήτρη Φωτιάδη, στο οποίο ο Αντιδήμαρχος επιχειρεί έναν απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής στο Νέο Ψυχικό, που ξεκινά ως εξής: «Επειδή όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, οι «αντίπαλοι» υποψήφιοι Δήμαρχοι θα προσπαθούν να αποδομήσουν το έργο του Δημάρχου Γαλάνη και του «Προάστιου Πρότυπου», σας παραθέτω τα έργα που έγιναν στην Κοινότητα Νέου Ψυχικού».

Χρειάστηκε να το ξαναδιαβάσουμε δεύτερη φορά, για να βεβαιωθούμε ότι βλέπουμε καλά! Είναι δυνατόν το περιοδικό του Δήμου, να χρησιμοποιείται για την προεκλογική εκστρατεία του Προαστίου Προτύπου; Μήπως χρειάζεται να θυμίσουμε ότι το Έντυπο αυτό το πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι δημότες, ανεξαρτήτως του συνδυασμού που υποστηρίζουν; Η αποστολή του περιοδικού είναι η ενημέρωση των δημοτών και όχι η αποδόμηση των αντιπάλων της διοικούσας παράταξης. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος, κύριοι και κυρίες. Φάουλ λοιπόν και μάλιστα σοβαρό.

Πότε θα παίξουμε μπάλα

Μιλήσαμε για φάουλ, πάμε τώρα και στο ποδόσφαιρο. Παύση εργασιών -προσωρινή ή οριστική, δεν γνωρίζουμε- διαπιστώνουμε στην κατασκευή του προπονητηρίου ποδοσφαίρου, που πρόκειται να κατασκευαστή στο οικόπεδο πίσω από το πάρκινγκ του Σκλαβενίτη, μεταξύ των οδών Τζαβέλα και Πορφύρα. Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου και έγιναν τα σκαψίματα, ακούσαμε ότι για την δεύτερη φάση δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί η απαιτούμενη μελέτη. Σχετική ερώτηση έθεσε ο ανεξάρτητος Σύμβουλος Άρης Νάκας στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Γιώργο Παπαχρόνη, που του απήντησε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη σε έναν περίπου μήνα και εν συνεχεία θα προκηρυχθεί διαγωνισμός. Κρίνοντας από την μέχρι σήμερα εμπειρία μας, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία που θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί. Υπομονή λοιπόν!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις