Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 

Μια καταγάλανη Ελλάδα

Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου θα μείνουν στην ιστορία. Το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σαρωτική και η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος ιστορική. Η Ελλάδα έγινε γαλάζια σχεδόν καθολικά, ακόμα και σε περιφέρειες στις οποίες η ΝΔ παραδοσιακά υστερούσε.

Ιστορικός βέβαια είναι και ο καταποντισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά από μία τετραετία στην Αξιωματική Αντιπολίτευση είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται πρωτοφανώς. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και σήμερα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τα περισσότερα από τα προβεβλημένα στελέχη του, εμφανίζονται να μην έχουν καταλάβει τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε. Αποδίδουν τις αιτίες της συντριβής τους σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο εκτός τους ίδιους και αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η εμφυλιοπολεμική ρητορική, το μίσος προς την αντίθετη άποψη, ο διχασμός, η απαξίωση και ο μηδενισμός, ανήκουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και απηχούν σε ένα περιορισμένο και ολοένα πιο σκληροπυρηνικό ακροατήριο.

Ζητείται αντιπολίτευση

Το ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι ανέβασε ανέλπιστα τα ποσοστά του, δεν κατάφερε να καρπωθεί την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στον βαθμό που θα μπορούσε. Είναι όμως βέβαιο ότι πλέον έχει επανέλθει δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό. Το εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεπεράσει τον στείρο αντιμητσοτακισμό με τον οποίο πορεύτηκε προεκλογικά και πείσει τον κεντρώο χώρο ότι μπορεί να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ίδιος προσωπικά μία δημοκρατική κεντροαριστερή εναλλακτική, μένει να φανεί. Οι πρώτες του δηλώσεις, που αποδίδουν την θριαμβευτική νίκη της ΝΔ σε “χρυσή χορηγία” του ΣΥΡΙΖΑ, υποτιμώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απαξιώνοντας την απήχηση του Κυβερνητικού του έργου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιδείξει σοβαρότητα, ωριμότητα και μετριοπάθεια και να κατανοήσει τα αιτήματα της κοινωνίας και ειδικότερα των ψηφοφόρων του χώρου της κεντροαριστεράς για την διαμόρφωση ενός φορέα δημοκρατικού, σύγχρονου, με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που στους κόλπους του δεν θα βρουν ποτέ στέγη αυτοί που έπαιξαν στα ζάρια την χώρα, αλλά και το ίδιο το πολίτευμα. Θα τα καταφέρει;

Η άσκηση σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία της Δημοκρατίας. Και η Ελλάδα έχει πλέον ανάγκη από έναν αξιόπιστο εναλλακτικό πόλο εξουσίας, σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Ας αφήσουμε τώρα τα Εθνικά και ας ασχοληθούμε με τα του οίκου μας. Μετά και την επίσημη κατάργηση των μέτρων για τον κορονοϊό και την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, τα όργανα του Δήμου συνεδριάζουν πλέον αποκλειστικά και μόνον δια ζώσης. Αφήσαμε λοιπόν κι εμείς τις διαδικτυακές πλατφόρμες, με τις οποίες είχαμε ομολογουμένως λιγάκι κακομάθει και την Δευτέρα 15 Μαΐου, είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου στην οδό Μαραθωνοδρόμου. Πολύ μας είχε λείψει! Γιατί όπως και να το κάνουμε το να βλέπεις σκόρπια πρόσωπα σε μια οθόνη μπορεί μεν να καλύπτει τυπικά τις προδιαγραφές της επικοινωνίας, στερεί όμως από τον θεατή τις μικρές εκείνες λεπτομέρειες της εκ του σύνεγγυς αλληλεπίδρασης -τις στιγμές που κάποιος σχολιάζει κάτι χαμηλόφωνα με τον διπλανό του, τις εκφράσεις των προσώπων, τα βλέμματα, τις κινήσεις και τις χειρονομίες- όλα αυτά δηλαδή, που δημιουργούν την ατμόσφαιρα και διαμορφώνουν το κλίμα που επικρατεί στις συνεδριάσεις.

Άλλη μια παραίτηση

Άρχισε λοιπόν η συνεδρίαση, με την Προϊσταμένη Πολιτικών Οργάνων να διαβάζει τον κατάλογο των παρισταμένων και να παίρνει απουσίες. Η Πρόεδρος του Συμβουλίου ξεκινά την ανάγνωση του πρώτου θέματος, την διακόπτει όμως ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Παντελής Ξυριδάκης και ρίχνει την βόμβα: “Συγγνώμη, έχει παραιτηθεί η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτική Σύμβουλος Μίνα Μελισσουργού! Δεν πρέπει να μας ενημερώσετε σχετικά και να διαβάσετε την παραίτησή της;”. Η Πρόεδρος του Συμβουλίου μένει κυριολεκτικά με ανοικτό το στόμα: “Παραιτήθηκε η Μίνα;” ρωτάει, απευθυνόμενη στον Δημήτρη Γαλάνη, που με ύφος “μα πώς κάνετε έτσι!”, σηκώνει τους ώμους και της απαντά ότι η παραίτηση είχε πρωτοκολληθεί “μόλις” την Παρασκευή στις 3μμ. “Μα είναι ήδη Δευτέρα!” του απαντούν από την Αντιπολίτευση και τον καλούν να διαβάσει την επιστολή παραίτησης. Η Προϊσταμένη επίσης φαίνεται απορημένη κι εμείς με τη σειρά μας αναρωτιόμαστε πού στα κομμάτια πρωτοκολλήθηκε η παραίτηση ολόκληρης Αντιδημάρχου Οικονομικών και κυρίως, πώς είναι δυνατόν ουδείς εκ των αρμοδίων να έχει ενημερωθεί επισήμως, την ώρα μάλιστα που η Αντιπολίτευση έχει λάβει πλήρη γνώση. Είναι δυνατόν τόσο σημαντικά έγγραφα να έχουν παραπέσει ή να περνούν απαρατήρητα; Για μία ακόμη φορά όμως τα ερωτήματά μας πολύ φοβούμαστε ότι θα παραμείνουν αναπάντητα.

Η Πρόεδρος σε σοκ!

Αυτή βέβαια που δεν μπορούσε να κρύψει την κατάπληξή της ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλαίρη Σινανιώτη, που βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Και η έκπληξή της δεν αφορούσε μόνον το γεγονός της παραίτησης, αλλά το ότι η ίδια δεν είχε ενημερωθεί θεσμικά και είχε πλήρη άγνοια. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η πρώτη που έχει ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία αλλά και για την σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η Πρόεδρος. Εάν η επιστολή παραίτησης δεν έφτασε ποτέ ούτε στην ίδια ούτε στο Γραφείο της, το θέμα είναι πιο βαθύ και πιο σοβαρό.

Η ουσία της παραίτησης

Σε ό,τι αφορά τώρα την ουσία της παραίτησης, στην ερώτηση από ποιες θέσεις παραιτήθηκε η κα Μελισσουργού, ο Δήμαρχος απήντησε ότι παραιτήθηκε από την θέση της Αντιδημάρχου αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο, για σοβαρούς λόγους υγείας. Για του λόγου το αληθές μάλιστα, κράδαινε και την ιατρική γνωμάτευση που προφανώς συνόδευε την επιστολή. Συνολική λοιπόν η παραίτηση της Μίνας Μελισσουργού. Και βέβαια να της ευχηθούμε κι εμείς περαστικά, με όλη μας την καρδιά.

Ελλιπής σύνθεση

Ο Παντελής Ξυριδάκης συνέχισε ζητώντας να ορκιστεί μέλος στην θέση της κυρίας Μελισσουργού, με τον Άρη Νάκα να τον διαφωτίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, καθώς πλέον προβλέπεται η λειτουργία του Συμβουλίου και με ελλιπή σύνθεση. Αυτό όμως που, σε εμάς τουλάχιστον, έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι το ότι στην διοικούσα παράταξη δεν φαίνονται και πολύ βιαστικοί να αναπληρώσουν το κενό, παρά το γεγονός ότι πλέον το Προάστιο Πρότυπο μειοψηφεί αισθητά στο Συμβούλιο. Ούτε καν για λόγους γοήτρου δηλαδή.

Οι πρώην και οι επόμενοι

Πάντως παρ’ όλες τις παραιτήσεις από την διοικούσα Παράταξη, επιλαχόντες σύμβουλοι υπάρχουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πρώτη επιλαχούσα είναι η Νάνσυ Μαλλέρου, γνωστή συγγραφέας και life coach. Αν για οποιονδήποτε λόγο η ίδια αρνηθεί, την σειρά παίρνει ο δεύτερος επιλαχών, που όμως εν προκειμένω δεν μπορεί να ορκιστεί δημοτικός σύμβουλος του Προαστίου Προτύπου, καθώς έχει ήδη έχει παραιτηθεί και ανήκει πλέον στο “συμμετέχω” του Μπάμπη Μπονάτσου. Υπάρχει βέβαια και τρίτη επιλαχούσα, η Άννα-Μαρία Χοντζοπούλου που σε μια τέτοια περίπτωση, θα πάρει σειρά.

Χήρες και ορφανά

Μ’ αυτά και με’ κείνα, είναι πλέον δύο οι Αντιδημαρχίες που έχουν χηρέψει ή ορφανέψει, όπως θέλετε πείτε το. Από τη μια η των Οικονομικών, μετά την τελευταία παραίτηση και από την άλλη η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, που λόγω του εύρους του αντικειμένου την μοιράζονταν δύο Αντιδήμαρχοι.  Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η αντικατάσταση των παραιτηθέντων τριών Αντιδημάρχων, οπότε τα χαρτοφυλάκια περνούν απ’ ευθείας στην ευθύνη του Δημάρχου. Καθώς δε ως Αντιδήμαρχοι μπορούν να ορισθούν μόνον δημοτικοί σύμβουλοι, είτε  εκλεγμένοι με το Προάστιο Πρότυπο είτε προσχωρήσαντες σε αυτό -όπως για παράδειγμα η Ζαφειρίνα Καρατζά- τα περιθώρια στενεύουν, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα. Εκτός και εάν έχουμε εκπλήξεις…

Στο παρά πέντε, νομοθετική ρύθμιση για τα Κοινοτικά Συμβούλια

Από την δημιουργία του Καλλικρατικού δήμου, στα Κοινοτικά Συμβούλια επικρατούσε ηρεμία, τάξη και ασφάλεια. Συνεδρίαζαν ησύχως και σπανίως απασχολούσαν την επικαιρότητα. Τον τελευταίο χρόνο όμως, δεν έχει μείνει Κοινότητα στον Δήμο μας που να μην έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, με παραιτήσεις, διαμαρτυρίες, βαρύγδουπες και καταγγελτικές επιστολές και γενικώς έντονη δραστηριότητα πέρα από κάθε προηγούμενο.

Και σαν να μην έφταναν τα ενδοπαραταξιακά τους, ήρθε μια απόφαση του ΣτΕ να δημιουργήσει νέες φουρτούνες. Ο Νόμος προέβλεπε ότι σε κάθε Κοινότητα, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς από τον Συνδυασμό της πλειοψηφούσας παράταξης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ούτε αν πρόκειται για την πλειοψηφία στον Δήμο συνολικά ή στην συγκεκριμένη Κοινότητα, αλλά ούτε και εάν η πλειοψηφία στην συγκεκριμένη Κοινότητα υπολογιζόταν βάσει των αποτελεσμάτων της πρώτης  Κυριακής στην οποία ψηφίζαμε και για Κοινοτικά Συμβούλια ή της δεύτερης στην οποία καλούμασταν να επιλέξουμε μόνον μεταξύ Δημάρχων.

Μαλλιά κουβάρια

Στον Δήμο μας, στην μεν Φιλοθέη από την πρώτη Κυριακή την πλειοψηφία είχαν λάβει τα ψηφοδέλτια του Προαστίου Προτύπου, στο Ψυχικό και στο Νέο Ψυχικό όμως, την πρώτη Κυριακή την πλειοψηφία είχε λάβει η Συμμαχία Πολιτών. Όταν στην δεύτερη Κυριακή το Προάστιο Πρότυπο κέρδισε τις εκλογές με 57%, θεωρήθηκε αυτονόητο ότι οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων θα ήταν οι πρώτοι σε σταυρούς από τα ψηφοδέλτια της διοικούσας παράταξης, ασχέτως του ότι στις Κοινότητες δεν είχαν την πλειοψηφία την προηγούμενη Κυριακή, όταν είχαν καταμετρηθεί και οι σταυροί. Αυτό συνέβη σε αρκετούς Δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα ορισμένοι να προσφύγουν στο ΣτΕ, καθώς θεώρησαν ότι η σύνθεση των Κοινοτικών Συμβουλίων δεν αντιπροσώπευε την βούληση των ψηφοφόρων. Το ΣτΕ τους δικαίωσε και αποφάσισε ότι στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία στα Κοινοτικά Συμβούλια μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς από τις δύο πρώτες παρατάξεις.

Νέοι καπετάνιοι στις Κοινότητες

Έτσι, στις 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι ψηφοφορίες αυτές στις Κοινότητες. Στην Κοινότητα Ψυχικού, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι υπερψήφισαν την Νέλλη Λάβδα, πρώτη σε σταυρούς από την Συμμαχία Πολιτών, έναντι της Μάρλης Μαλάμη του Προαστίου Προτύπου, που ήταν δεύτερη σε σταυρούς και είχε ορισθεί Πρόεδρος μετά την παραίτηση της Φαίνης Χατζηαθανασιάδου.

Στο δε Νέο Ψυχικό, μετά και τις πρόσφατες παραιτήσεις από το Προάστιο Πρότυπο των δύο πρώην Προέδρων Νίκου Στρατηγού και Ρούλας Χύτα, αλλά και δύο ακόμα συμβούλων (του Άρη Φασιλάκη και της Ξένιας Σιγάλα), η τελευταία εναπομένουσα σύμβουλος της διοικούσας παράταξης ήταν η Λουκία Μπατζάκη, η οποία δεν έβαλε καν υποψηφιότητα. Έτσι μόνος υποψήφιος ήταν ο Γιώργος Μούρτος της Συμμαχίας Πολιτών, που εξελέγη και Πρόεδρος.

Κι όλα αυτά πέντε μόλις μήνες πριν τις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, στις οποίες μάλιστα τα Κοινοτικά Συμβούλια πρόκειται να καταργηθούν.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις