Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΣΧΟΛΙΑ

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

 

 Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Κι εκεί που νομίζαμε ότι τελειώσαμε -λέμε τώρα- από τις παραιτήσεις από το Προάστιο Πρότυπο, νά σου άλλη μία και μάλιστα ηχηρή, που μας πρόλαβε σχεδόν επί του πιεστηρίου. Η Ρούλα Χύτα, Πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ψυχικού, που είχε διαδεχθεί τον επίσης παραιτηθέντα πρώην Πρόεδρο Νίκο Στρατηγό μόλις πριν από λίγους μήνες, κούνησε κι εκείνη το μαντήλι στον Δημήτρη Γαλάνη και τον Συνδυασμό του την Τετάρτη 26 Απριλίου. Την σκυτάλη της Προεδρίας παίρνει εκ του Νόμου η επόμενη σύμβουλος της διοικούσας παράταξης κατά σειρά εκλογής, τουτ’ έστιν η Λουκία Μπατζάκη, η 5η και τελευταία εναπομείνασα σύμβουλος του Προαστίου Προτύπου. Μετά την Λουκία, το χάος λοιπόν! Διότι εάν -χτύπα ξύλο- φύγει κι αυτή, δεν θα μείνει ούτε ένας σύμβουλος του Δημήτρη Γαλάνη στην συγκεκριμένη Κοινότητα.  Δεν ξέρουμε και τι προβλέπει ο Νομοθέτης για ανάλογες περιπτώσεις, καθώς η αλήθεια είναι ότι τέτοια κατάσταση στα 13 χρόνια του Καλλικρατικού Δήμου, εμείς δεν έχουμε ξαναδεί. “And then there were none”, για τους αγγλοτραφείς αναγνώστες.

 

Τα “γιατί” και τα “διότι”

 Οι λόγοι της παραίτησης; Διαπίστωσε η, πρώην πλέον, Πρόεδρος ότι δεν είχε υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού προγράμματος για το Νέο Ψυχικό, με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, όπως λέει. Και δεν μπορούσε πλέον να κοιτάζει τους συμπολίτες της στα μάτια. Επιπλέον, η κα Χύτα επισημαίνει και εκείνη, όπως και ο προκάτοχός της Νίκος Στρατηγός, ότι η Κοινότητα του Νέου Ψυχικού δεν έχει ούτε τις προβλεπόμενες από τον Νόμο στοιχειώδεις υποδομές, ούτε καν γραφεία δηλαδή, ούτε καρέκλα, ούτε διοικητική υποστήριξη.

 

Παιδί ενός κατώτερου Θεού;

Η κατάσταση αυτή που έχουν περιγράψει και οι δύο απελθόντες Πρόεδροι της Κοινότητας Νέου Ψυχικού είναι πραγματικά ανεξήγητη. Δυσκολεύεται να το χωρέσει ο νους μας. Στο δημοτικό κτήριο της οδού Τερτσέτη, το γραφείο του τρίτου ορόφου, παραμένει κενό από την παραίτηση της πρώην Αντιδημάρχου Αλίκης Γκιζελή. Γιατί δεν διατέθηκε στην Κοινότητα; Γιατί δεν υπάρχει γραμματέας που να εξυπηρετεί την συγκεκριμένη Κοινότητα; Και τέλος, γιατί η κα Χύτα  πρωτοκόλλησε την παραίτησή της στην Κοινότητα Φιλοθέης; Είναι αλήθεια ότι στην οδό Τερτσέτη δεν υπάρχει πια υπάλληλος να κρατάει πρωτόκολλο;

 

Επανάληψη, μήτηρ μαθήσεως

Το είπαμε δύο φορές, το είπαμε δέκα, το λέμε κι άλλη μία σήμερα: ο λόγος για την περίφημη νομική γνωμοδότηση, σχετικά με την ορθότητα ή όχι της έγκρισης της άδειας οικοδομής για την υπεραγορά με κτίσμα περίπου 4000τ.μ., που επρόκειτο να χτιστεί στο Νέο Ψυχικό. Φτάσαμε τέλος Απριλίου κι η γνωμοδότηση ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Αυτό το σοβαρό και σημαντικό θέμα, που είχε χαρακτηρισθεί κατεπείγον στο Συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου, ακόμα το περιμένουμε. Και πώς να σας ενημερώσουμε αν δεν ενημερωθούμε;

Κι έτσι, οι απορίες παραμένουν. Πώς δόθηκε η άδεια; Με ποιο σκεπτικό καταστρατηγήθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Νέου Ψυχικού; Πώς κρίθηκε ότι η Κοινότητα του Νέου Ψυχικού του μόλις ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου θα άντεχε την επιβάρυνση από ένα τρίτο -και δη τεράστιο- σούπερ μάρκετ; Η κίνηση από τα αυτοκίνητα, πού θα διοχετευόταν; Δίπλα στο Αθλητικό Κέντρο, που στέλνουμε τα παιδιά μόνα τους να παίζουν και να προπονούνται; Έχει δοθεί άδεια για την συγκεκριμένη χρήση; Και αν ναι, από ποια υπηρεσία; Αυτά και άλλα πολλά ερωτηματικά μας βασανίζουν τους τελευταίους μήνες και η υπομονή μας έχει πια εξαντληθεί.

 

Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε;

Στο Νέο Ψυχικό και συγκεκριμένα στην οδό Σικελιανού μια μέρα περι-πα-τούσαμε, που λέει και το τραγούδι και την προσοχή μας τράβηξε ένα τεράστιο πανό, στην πρόσοψη διπλοκατοικίας, στο οποίο διαφημίζεται ευθαρσώς και πέραν πάσης αμφιβολίας, η ενοικίαση του ακινήτου για επαγγελματική στέγη. Σε περιοχή αποκλειστικής κατοικίας βεβαίως βεβαίως. Και γιατί όχι; Μήπως πρόκειται κάποιος να τους ελέγξει; Φαίνεται ότι τα μάτια των αρμοδίων είναι προσηλωμένα στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι ουδείς το έχει προσέξει, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους; Γιατί αυτό θέλουμε να σκεφτούμε, ότι απλά δεν το έχει προσέξει κάποιος και όχι ότι το είδε και αδιαφόρησε. Ή οτιδήποτε άλλο.

 

Κρυμμένο σε κοινή θέα

 Αν νομίζετε όμως ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στο Νέο Ψυχικό, είστε γελασμένοι. Η ασυδοσία διέσχισε την Κηφισίας και ανηφόρισε και προς το Ψυχικό. Πιο καμουφλαρισμένη, πιο διακριτική και λίγο πιο comme il faut, αλίμονο. Κι έτσι είδαμε σε κολώνα απέναντι ακριβώς από την πλατεία του Blue Bell, κρυμμένο σε κοινή θέα θα έλεγε κανείς, ένα ενοικιαστήριο για επαγγελματική στέγη “στο Π. Ψυχικό”. Άραγε να πήρε κάποιος ένα τηλέφωνο να ρωτήσει περί τίνος πρόκειται;

 

Τους έδιωξαν κακήν κακώς!

Έλειψε ο ναυαγοσώστης την προηγούμενη Τρίτη από το κολυμβητήριο του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η λειτουργία του. Για αντικαταστάτη, ούτε λόγος, δεν μας τρέχουν άλλωστε οι ναυαγοσώστες από τα μπατζάκια. Και μέχρι εδώ, κανένα πρόβλημα. Κάτι μπορεί να συνέβη στον άνθρωπο ή, όπως ακούσαμε, ίσως βρισκόταν σε κάποιο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Πλην όμως ουδείς φρόντισε να ειδοποιήσει τους λουόμενους ή έστω και να εμποδίσει την πρόσβασή τους στην πισίνα. Ήρθαν λοιπόν το πρωί καμιά δεκαριά άτομα, συνταξιούχοι οι περισσότεροι, έβαλαν οι άνθρωποι τα μαγιό τους και μπήκαν άνετοι στην πισίνα. Έκαναν τις απλωτές τους, τα κρόουλ και τα ύπτια κι ένα τέταρτο αργότερα, εμφανίστηκε υπάλληλος – γυμναστής να τους φωνάζει έξαλλος: “Περάστε έξω, τώρα αμέσως!” και μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, με ύφος αυστηρής δασκάλας περασμένων εποχών. Βγήκαν οι άνθρωποι στάζοντας και ρωτώντας γιατί και πώς και επικράτησε πανικός, καθώς οι φωνές ακούστηκαν σε ολόκληρο το Αθλητικό Κέντρο. Επί τόπου ήρθε και η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ και υποσχέθηκε ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί. Και βέβαια για το θέμα, δεν έχουμε αμφιβολία. Το ύφος όμως, η ασυνεννοησία και η ανοργανωσιά θα τακτοποιηθούν άραγε ποτέ;

 

Το δέντρο που πληγώναμε

 Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήρθαν 10 αιτήματα που αφορούσαν δέντρα (9 ήταν κοπές και 1 μεταφύτευση) και συγκεκριμένα 5 στο Νέο Ψυχικό, 3 στο Ψυχικό και 1 κοπή + 1 μεταφύτευση στην Φιλοθέη. Να πούμε ότι όλα τα σχετικά αιτήματα πολιτών υποβάλλονται αρχικώς στα κατά τόπους Κοινοτικά Συμβούλια και από εκεί έρχονται στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Και μη νομίζετε ότι η Επιτροπή δίνει εύκολα τέτοιες εγκρίσεις, όχι, τα περισσότερα απορρίφθηκαν. Αξίζει όμως να σχολιάσουμε με αυτήν την αφορμή, δύο τινά: κάποια από τα αιτήματα αφορούσαν κοπές δέντρων σε υπό ανέγερση οικοδομές, με το σκεπτικό ότι εμπόδιζαν την πρόσβαση στον σχεδιαζόμενο χώρο στάθμευσης. Είπε λοιπόν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ζερβός ότι υπάρχει ΦΕΚ του 2013, το οποίο θεωρητικώς υποχρεώνει τους κατασκευαστές να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα υπάρχοντα δέντρα στον σχεδιασμό τους και να φροντίζουν να τα διατηρούν. Πλην όμως στην πράξη τα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Το συγκεκριμένο αίτημα απορρίφθηκε, αλλά η Κατερίνα Αλεξοπούλου από την Αντιπολίτευση -και εμείς μαζί της- αναρωτήθηκε κατά πόσον παρακολουθείται η συμμόρφωση με τις εκάστοτε αποφάσεις ή εάν τελικά τα δέντρα κόβονται: “Ας πάει και κανένας στο Αυτόφωρο!” κατέληξε.

 

Εγγύηση 3.000 ευρώ

Μένουμε στο θέμα των δέντρων και στο δεύτερο άξιο σχολιασμού σημείο. Στην συνεδρίαση λοιπόν  συζητήθηκε ένα ακόμα αίτημα για κοπή δέντρου, με την υπόσχεση όμως του ιδιοκτήτη ότι θα το αντικαθιστούσε ιδίοις εξόδοις. Και πάλι η Κατερίνα Αλεξοπούλου θύμισε ότι παλιότερα για αυτές τις περιπτώσεις προβλεπόταν η καταβολή εγγύησης 3.000 ευρώ, που επιστρεφόταν μετά την εκπλήρωση της υποχρέωσης της μεταφύτευσης. Μάλιστα μάθαμε ότι το ποσό διαφοροποιείτο αναλόγως του μεγέθους του δέντρου, 3.000 ευρώ για μεγάλα δέντρα και 2.000 για μικρότερα. Κατά την συζήτηση προέκυψε ότι η εγγύηση αυτή ουδέποτε είχε καταργηθεί τυπικά, είχε όμως ατονήσει, με την κυρία Αλεξοπούλου να λέει ότι είναι μία καλή ευκαιρία να επανενεργοποιηθεί. Συμφωνούμε κι εμείς μαζί της και την συγχαίρουμε για τις εύστοχες αυτές προτάσεις.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις