Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχολιάζουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

  

Περιμένοντας την Μπάρμπαρα

Συναγερμός σήμανε στον Δήμο εν όψει της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, που θα έφερνε σφοδρές χιονοπτώσεις, χιονοκαταιγίδες και γενικότερα χιονοκαταστροφές στα Βόρεια Προάστια του Νομού μας. Ανασκουμπώθηκαν λοιπόν οι αρμόδιοι και φρόντισαν εγκαίρως να εξασφαλίσουν εκχιονιστικά, γκρέιντερ και αλατιέρες, συνεδρίασαν, οργάνωσαν βάρδιες επιφυλακής, βρέθηκαν επί ποδός από νωρίς και τέθηκαν στην διάθεση των δημοτών. Κάτι ότι η Μπάρμπαρα ήρθε με λιγότερο άγριες διαθέσεις, κάτι ότι το περσινό πάθημα μας έγινε μάθημα, το αποτέλεσμα ήταν ότι η κατάσταση ήταν πλήρως ελεγχόμενη και βιώσιμη. Τα εκχιονιστικά έπιασαν δουλειά από νωρίς, οι κάτοικοι είχαν ως επί το πλείστον παραμείνει στα σπίτια τους και όλα κύλησαν ομαλά, έως και ευχάριστα. Μπράβο λοιπόν και στον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Παπαχρόνη, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους του Δήμου.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις

Από την Διαύγεια πληροφορηθήκαμε ότι ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαχρόνης, είναι από 1η Φεβρουαρίου αρμόδιος ΚΑΙ για τα θέματα της Πολεοδομίας. Και νά’ ναι καλά η Διαύγεια δηλαδή, γιατί αν περιμέναμε να ενημερωθούμε επισήμως από τον Δήμο… σωθήκαμε!

Αυτός είναι ο πέμπτος τομέας αρμοδιοτήτων που αναθέτει ο Δήμαρχος στον Γιώργο Παπαχρόνη, που πλέον εκτός από Πρόεδρος στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, αρμόδιος για τις άδειες των καταστημάτων, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και Αντιδήμαρχος Δομημένου Περιβάλλοντος (κοινώς, τεχνική υπηρεσία) είναι υπεύθυνος και για την Πολεοδομία.

Δεν θα θέλαμε να σκεφτούμε ότι από όλους τους συνεργάτες του Δημάρχου, θεωρείται ο μόνος ικανός και άξιος στην διοικούσα παράταξη. Ούτε ότι πια η Διοίκηση του Δήμου είναι στα χέρια των ολίγων και εκλεκτών. Ίσως πάλι, να είναι και ο μόνος που βάζει πλάτη σε όλα. Σίγουρα ο Δημήτρης Γαλάνης αξιολόγησε σοβαρά την κατάσταση και έκανε την επιλογή του.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις λοιπόν στον Δήμο μας, τον Γιώργο Παπαχρόνη θα βρεις από κάτω που, δικαίως πια, διεκδικεί τον τίτλο του Υπεραντιδημάρχου. Εμείς θα του ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας καλή επιτυχία ΚΑΙ σε αυτά του τα καθήκοντα. Και καλή δύναμη.

Η καυτή πατάτα της Πολεοδομίας

Κακά τα ψέματα, η Υπηρεσία Δόμησης – Πολεοδομία είναι σήμερα η καυτή πατάτα στον Δήμο μας. Πανηγυρίσαμε την ίδρυσή της τον Αύγουστο, καθώς μας διαβεβαίωναν ότι επιτέλους θα είχαμε ήσυχο το κεφάλι μας σε ό,τι αφορά την διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των Προαστίων μας. Έκτοτε όμως, διάφορα σχετικά θέματα μας έχουν απασχολήσει ποικιλοτρόπως: μια οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και οι αυξημένοι συντελεστές, με διάφορα θηρία να ξεφυτρώνουν στις κηπουπόλεις, αλλά και εσχάτως το θέμα της ανέγερσης του κατ’ όνομα Εμπορικού Καταστήματος και επί της ουσίας Υπεραγοράς στο Νέο Ψυχικό.

Και επειδή στην Διαύγεια διαβάζουμε ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος “εξουσιοδοτείται για τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή προστίμων”, μας γεννήθηκαν απορίες: Ποιος υπογράφει τις άδειες τελικά; Ο Αντιδήμαρχος ή ο Διευθυντής της Υπηρεσίας; Και, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις ικανότητες και την εμπειρία του Γιώργου Παπαχρόνη, αναρωτιόμαστε πώς και ο Δήμαρχος δεν ανέθεσε τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε έναν από τους Μηχανικούς Αντιδημάρχους του, τον Νίκο Ζερβό ή τον Δημήτρη Φωτιάδη; Ο κύριος Φωτιάδης μάλιστα είναι ειδικευμένος σε πολεοδομικά θέματα και είναι και αυτός που προχώρησε στην καταγγελία και σταμάτησε τα έργα στο Νέο Ψυχικό. Μήπως αρνήθηκαν να τις αναλάβουν; Ή μήπως, όπως διαδίδουν κάποιες κακές γλώσσες, ούτε καν τους τις πρότεινε;

“Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις”

Και βέβαια, αυτό που πάνω από όλα μας εντυπωσιάζει είναι ότι η επιλογή του Γιώργου Παπαχρόνη ανακοινώθηκε λίγες μόλις μέρες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου. Γιατί εκεί, κατά την συζήτηση της περιβόητης οικοδομικής άδειας για το οικόπεδο του πρώην κτηρίου της MIELE στο Νέο Ψυχικό, ο ίδιος διερρήγνυε τα ιμάτιά του και χαρακτήριζε “λάσπη” τους ισχυρισμούς ότι θα έπρεπε ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος να ήταν ενήμερος για τις άδειες που εκδίδει η Πολεοδομία, αναφωνώντας έξαλλος: “Πενήντα άδειες τη μέρα; Πού ακούστηκε; Όχι άλλη λάσπη στον Παπαχρόνη!”.

Τώρα εσείς, αγαπημένοι αναγνώστες, μην ανησυχείτε. Τρόπος του λέγειν ήταν, για να δώσει έμφαση. Ούτε πενήντα άδειες τον μήνα δεν εκδίδει η Πολεοδομία.

Το θέμα όμως είναι πώς ο ίδιος άνθρωπος που θεωρούσε αδύνατον και ανήκουστο να είναι ενήμερος για κάθε άδεια που εκδίδει η Πολεοδομία, ανέλαβε ακριβώς αυτήν την ευθύνη, σύμφωνα με την Διαύγεια. Εμείς εδώ σταματάμε. Οψόμεθα.

Ε-gnomi: Συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;

Ένα “αγνώστου πατρός” ηλεκτρονικό newsletter, ονόματι E-gnomi παρέλαβαν έκπληκτοι στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάμποσοι συνδημότες μας. Το ανάγνωσμα αυτοπροσδιορίζεται ως “το μηνιαίο Newsletter των νέων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού”, έχει την μορφή εφημερίδας και αποτελείται από έξι σελίδες. Αναρωτηθήκαμε για το ποιος είναι ο εκδότης αυτής της ψηφιακής εφημερίδας, πλην όμως το όνομά του δεν αναφέρεται πουθενά. Ούτε καν στο “editorial”, το άρθρο που εξ ορισμού αποτελεί την άποψη του εκδότη (editor). Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, το Newsletter μας ενημερώνει για τις δραστηριότητες της διοικούσας παράταξης “Προάστιο Πρότυπο”, ενώ φιλοξενεί και ένα ενυπόγραφο άρθρο του Αντιδημάρχου Γιώργου Παπαχρόνη, που μάλλον γνωρίζει και ποιος βρίσκεται πίσω από τη νέα αυτή πρωτοβουλία, μιας και έχει ο ίδιος αποστείλει το σχετικό υλικό προς δημοσίευση. Εμείς πάλι, μείναμε με την απορία. Γιατί ό,τι κυκλοφορεί στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, έντυπο ή διαδικτυακό, έχει ιδιοκτήτη και εκδότη με ονοματεπώνυμο και δεν διακινείται χωρίς την υπογραφή του. Ποιος το εκδίδει λοιπόν;

Λάθος μας και το διορθώνουμε

Στο προηγούμενο Φύλλο μας είχαμε αναφέρει ότι την φήμη της ανέγερσης υπεραγοράς LIDL στο Νέο Ψυχικό είχε πρωτοαναφέρει ο Παντελής Χαροκόπος σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως σωστά μας επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Φωτιάδης, αυτό δεν είχε ειπωθεί σε Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που επίσης είναι Όργανο του Δήμου. Ο κύριος Φωτιάδης, δεν είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και όχι μόνον δεν γνώριζε εγκαίρως τα σχέδια της ανέγερσης, αλλά ήταν αυτός που προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να σταματήσει τα έργα, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Έχουμε χρέος λοιπόν να διορθώσουμε το λάθος μας. Η ουσία όμως παραμένει: στην Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν Αντιδήμαρχοι ενώ πολλές φορές τις συνεδριάσεις παρακολουθεί και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Δεν θυμόμαστε ποιοι ήσαν παρόντες στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά σίγουρα δεν απουσίαζαν όλοι. Πρακτικά υπάρχουν κι όποιος θέλει ας ανατρέξει.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις