«Μαζεύουμε Βιβλία»: το χρονικό των 200 ημερών και η διαδρομή των 22.000 τίτλων

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ένα τιτάνιο έργο, προσφορά αγάπης κατοίκων του Δήμου μας σε ολόκληρη την Ελλάδα

Το φορτηγό του Δήμου μας στο λιμάνι του Πειραιά και τα συσκευασμένα βιβλία για Αμοργό και Τήλο

Γράφει η  Όλγα Μενεμενόγλου

Επιμέλεια Λυδία Λέκκα

Από την δράση «Μαζεύουμε βιβλία» που πραγματοποίησε ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού στις 26 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με το «Όλοι μαζί μπορούμε», πέρασαν οκτώ μήνες. Τόπος συγκέντρωσης ήταν το Blue Bell, που μέσα στις τέσσερις ώρες που είχε διαρκέσει η δράση, κατακλύσθηκε από βιβλία σε σημείο που δεν έμεινε πλέον σπιθαμή ελεύθερη μέσα στην αίθουσα. Τα Τοπικά Νέα έδωσαν όπως πάντα το «παρών» και μοιράστηκαν την χαρά και τον ενθουσιασμό με τους εθελοντές, τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους.

Η συγκομιδή της δράσης στον Δήμο μας αποδείχθηκε πλούσια, καθώς συγκεντρώθηκαν 22.000 βιβλία, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Εάν αναλογιστούμε ότι η πλούσια και ενημερωμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψυχικού διαθέτει 10.000 τίτλους βιβλίων, ο αριθμός των βιβλίων που μαζεύτηκαν αποτελεί ένα πραγματικό επίτευγμα. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν ότι η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε παράλληλα σε 40 Δήμους της Αττικής, από τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη μέχρι την Κηφισιά, με το σύνολο των βιβλίων που συγκεντρώθηκαν να ανέρχεται στα 232.000 βιβλία, μπορούμε δίκαια να αισθανόμαστε υπερήφανοι, καθώς ο μικρός μας Δήμος, με λιγότερους από 30.000 κατοίκους, συγκέντρωσε περίπου το 10% του συνόλου!

Η Αλίκη Γκιζελή παραδίδει τα βιβλία στον πατέρα Σπυρίδωνα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Αλίκη Γκιζελή, που ήταν και υπεύθυνη για την συγκεκριμένη δράση, μας λέει:

«Τα βιβλία που μαζεύτηκαν παρέμειναν στο Blue Bell και η αίθουσα ήταν κλειστή για περίπου είκοσι ημέρες. Βλέπετε, η δράση συνέπεσε σχεδόν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα γεγονότα σε πλήρη εξέλιξη, το βάρος της έννοιας όλων μας μετατοπίστηκε στην συγκέντρωση υγειονομικού υλικού και άλλων ειδών ανάγκης.

Φτάσαμε λοιπόν να ξεκινάμε να ασχοληθούμε με τα βιβλία, έναν ολόκληρο μήνα μετά. Όταν ανοίξαμε την πόρτα του Blue Bell και αντικρύσαμε τον όγκο των βιβλίων, δεν σας κρύβω ότι από τον ενθουσιασμό περάσαμε σε έναν μικρό πανικό! Κυριολεκτικά, δεν μπορούσαμε ούτε να μπούμε μέσα!

Καθώς δεν θα αφήναμε ποτέ αυτόν τον πλούτο να ξεχαστεί σε κάποια αποθήκη, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το πώς η προσφορά του κόσμου θα έπιανε τόπο και θα αξιοποιείτο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το πρώτο που κάναμε ήταν να τα μεταφέρουμε στο Καρύδειο Πολιτιστικό Κέντρο, που υπήρχε αν μη τι άλλο η δυνατότητα να δημιουργηθούν έστω τρεις διάδρομοι για να μπορούμε να τα διαχειριστούμε στοιχειωδώς. Μιλάμε πλέον για τόνους βιβλίων, όχι απλά για κιλά και η μεταφορά τους έγινε από τους εργάτες καθαριότητας του Δήμου μας, που πραγματικά υπερέβαλαν εαυτούς, καθώς αφιέρωσαν χρόνο χωρίς να παραμελήσουν στο παραμικρό τα καθήκοντά τους στους δρόμους του Προαστίου μας».

Όπως μας είπε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, ενημερώθηκαν άμεσα οι Διευθυντές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων του Δήμου μας και δημιουργήθηκαν ομάδες εθελοντών μαθητών, που έσπευσαν να βοηθήσουν. Λόγω των εξετάσεων του Μαΐου, η συμμετοχή από τα Λύκεια ήταν περιορισμένη. Οι μαθητές των Γυμνασίων όμως, σήκωσαν τα μανίκια και ανέλαβαν την τόσο σημαντική εργασία της αποσυσκευασίας και της ταξινόμησης. «Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν πραγματικά συγκινητική», συνεχίζει η Αλίκη Γκιζελή. «Δούλεψαν με χαρά, με κέφι, γέλια και αστεία και έκαναν την δουλειά να φαίνεαι παιχνιδάκι! Παράλληλα, ο σκοπός ήταν να ανακτήσουν την επαφή τους με το βιβλίο, με την αίσθηση του χαρτιού στα χέρια τους και να ξεκολλήσουν, έστω και για κάποιες ώρες, από τις οθόνες».

Στο ΚΤΕΛ οι κούτες με τα βιβλία για το Μεσολόγγι

 

Φτάσαμε τέλη Μαΐου και ξεκινά πλέον η έρευνα για να βρεθούν οι πιθανοί αποδέκτες αυτών των βιβλίων. Δημιουργήθηκαν τρεις νέες γωνιές δανειστικής βιβλιοθήκης στο ΚΑΠΗ Νέου Ψυχικού, στη Μορφωτική Λέσχη και στην Κοινότητα Φιλοθέης, ενώ εμπλουτίσθηκαν και ήδη υπάρχουσες βιβλιοθήκες σε σχολεία και εκκλησίες του Δήμου μας.

Παράλληλα, έγιναν επικοινωνίες με δομές και φορείς πολύ πέρα από τα όρια του Δήμου, σε νησιά και ακριτικές περιοχές και γενικότερα όπου υπήρχε δύσκολη πρόσβαση.

Η Αντιδήμαρχος Αλίκη Γκιζελή ανέλαβε και κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες χορηγίες από τις ακτοπλοϊκές Blue Star, ΑΝΕΚ και τα ΚΤΕΛ Μεσολογγίου και έτσι, όλες οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν δωρεάν, ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου –και πάλι!- ανέλαβε την παράδοση των βιβλίων στο λιμάνι και τους σταθμούς.

 

Τα αποτελέσματα ήσαν εντυπωσιακά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Προσφέρθηκαν τα πρώτα 2.500 βιβλία για την δημιουργία βιβλιοθήκης που θα καλύψει τις ανάγκες οκτώ χωριών, στο Κριεζώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μεσσαπίων Ευβοίας, που ήταν το σπίτι του οπλαρχηγού Νικόλαου Κριεζώτη
  • Προσφέρθηκαν 1.000 βιβλία για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο 2ο Λύκειο Μεσολογγίου
  • Με 3.000 βιβλία ενισχύθηκε η νεοσύστατη βιβλιοθήκη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίας Μαρίνας Ωρωπού, όπου ο πατήρ Σπυρίδων προσφέρει ένα σπουδαίο έργο με κοινωνικά φροντιστήρια για τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής
  • Περίπου 3.500 βιβλία στάλθηκαν σε μακρινά και ακριτικά νησιά (Χίος, Λέσβος, Αμοργός, Τήλος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Μήλος), που σε κάποια δεν υπάρχουν καν βιβλιοπωλεία.
  • Περισσότερα από 1.500 βιβλία προσφέρθηκαν στις βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων Αγία Ελένη, Ερυθρός Σταυρός, Ευαγγελισμός, Ελπίς, ΚΑΤ
  • Σχεδόν 4.000 βιβλία προσφέρθηκαν σε δομές, φορείς και σωματεία όπως το Γηροκομείο Αθηνών, το Σπίτι του Ηθοποιού, τα Παιδικά Χωριά SOS, το Χαμόγελο του Παιδιού και το ΚΕΘΕΑ.

Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, το Καρύδειο επιτέλους άδειασε, με το «ΚΕΘΕΑ Διάβαση» να παίρνει τα τελευταία εναπομείναντα βιβλία.

Η συνολική αξία των βιβλίων, που συνέλεξε και διακίνησε και διέθεσε η Δημοτική Αρχή δια της Αντιδημάρχου Αλίκης Γκιζελή, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς αγγίζει τα 100.000 ευρώ. Η Αντιδήμαρχος έδωσε πλήρη απολογισμό για την διαχείριση αυτής της μικρής περιουσίας που είχε στα χέρια της και κατέγραψε βήμα βήμα την χρονοβόρα και επίπονη προσπάθεια, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με την ανεκτίμητη συμβολή όλων όσοι την αγκάλιασαν –συνεργατών, εργαζομένων στον Δήμο, εθελοντών και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Και έτσι, όλοι όσοι προσέφεραν έστω και από ένα βιβλίο, γνωρίζουν ότι η χειρονομία τους έπιασε τόπο.

 

Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής: «Νιώθω την ανάγκη να ευχαστήσω ξεχωριστά όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, που μετέφερε τον τεράστιο αυτό όγκο βιβλίων από το Blue Bell στο Καρύδειο, που τα φόρτωσε στα φορτηγά για να σταλούν στον προορισμό τους. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την βιβλιοθηκονόμο μας Φωτεινή Βασιλάκη, που εθελοντικά βοήθησε στη ταξινόμηση και διαλογή των βιβλίων, και συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις γνώσεις της στο να μπορέσουμε να στείλουμε βιβλία σε τόσα πολλά μέρη ανάλογα με το είδος και της ανάγκες του κάθε τόπου».

Οι κάτοικοι του Νέου Ψυχικού, της Φιλοθέης και του Ψυχικού έχτισαν ή ενίσχυσαν βιβλιοθήκες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το έργο αυτό μπορεί να μην είναι άμεσα ορατό, όπως π.χ. μια ασφαλτόστρωση ή η ανάπλαση μιας πλατείας, όμως τόσο το μέγεθός του όσο και η σημασία του είναι τεράστια. Έρχεται δε να προστεθεί στις σημαντικές δράσεις που έχει αναλάβει και έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία η Αντιδήμαρχος Αλίκη Γκιζελή. Κρατήσαμε τα λόγια της για τον επίλογο:

«Μέσα από τρεις ξεχωριστές δράσεις συγκέντρωσης αγαθών, δύο που προορίζονταν για τις πυρόπληκτες περιοχές της Σάμου και της Βόρειας Εύβοιας και αυτή των βιβλίων, αποδείξαμε ότι δεν είμαστε απλά ένας από τους πλουσιότερους Δήμους της Ελλάδας, αλλά και ένας από τους πιο ευαισθητοποιημένους. Σε κάθε ευκαιρία, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης σπεύδουμε να προστρέξουμε και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, αλλά και έξω από αυτήν. Θα ήθελα να απευθύνω σε κάθε έναν από τους εθελοντές, τους δημότες, τους μαθητές και τους καθηγητές, τις ολόθερμες ευχαριστίες μου».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις