Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Στην παρουσίαση του βιβλίου: «1821-2021 Η Ελλάδα στη Μεσόγειο»

Με χαρά υποδεχθήκαμε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου:

«1821-2021 Η Ελλάδα στη Μεσόγειο» έκδοση του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και επιμέλεια του Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ Ναπολέοντα Μαραβέγια και του Καθηγητή Στέργιου Μπαμπανάση.

 

Μίλησαν για το βιβλίο εξέχουσες προσωπικότητες, ο Υπουργός Επικρατείας, ΚαθηγητήςΓιώργος Γεραπετρίτης, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής  Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Κούκης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, Θεόδωρος Στάθης.

Το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών προέβη στην συγκεκριμένη έκδοση με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αριστοτέλη Ωνάση, του Έλληνα που έγινε παγκόσμιο οικονομικό σύμβολο και που αναδείχθηκε μέσω της σχέσης του με τη θάλασσα.

Αποτελεί συλλογή των πρακτικών του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις της χώρας για τη σημασία που έχει η Μεσόγειος για την Ελλάδα.

Στη διαχρονική σπουδαιότητα της Μεσογείου Θάλασσας από τη αρχαιότητα έως σήμερα, αναφέρθησαν οι ομιλητές και για τη σχέση του ελληνικού στοιχείου με τη Μεσόγειο η οποία υπήρξε συνεχής και αδειάλειπτη στο χρόνο, αλλά και στις σημερινές σχέσεις με τις γείτονες χώρες.

Συνδεδεμένη η χώρα μας με τη θάλασσα της Μεσογείου, από τις ναυτικές περιπέτειες του Οδυσσέα μέχρι τη σύγχρονη εμπορική ναυτιλία, αλλά και από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας μέχρι τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, οι αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία κρίθηκαν στη Μεσόγειο.

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας εντός της  Μεσογείου της δίνει την πλεονεκτική θέση αλλά αποτελεί και την αιτία των  εντάσεων με την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, που η σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ έχει εξισορροπηθεί μετά την έξοδο από το ασφυκτικό πλαίσιο των Μνημονίων,  το δημόσιο ενδιαφέρον της Ελλάδας ως ευρωπαϊκής χώρας, πρέπει να στραφεί και πάλι στο Μεσογειακό χώρο, αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητές της μέσα στο χώρο αυτό.

Εξάλλου, αυτό είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος ας υπογραμμίσουμε ότι η χώρα μας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης αναδεικνύεται ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, αφού κατέχει το 20,67% της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας και έρχεται πρώτη από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ αντιπροσωπεύει μόλις το 0,15% του πληθυσμού του πλανήτη.

Φαίνη Χατζησθανασιάδου

Πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού-Μέλος του Δ.Σ. του  Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις