Οδηγίες ορθής ανακύκλωσης

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Τι πετάμε στους μπλε κάδους και πώς

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους στην ανακύκλωση υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο σίγουρα θα πρέπει να μας προβληματίσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΔΝΑ από τα απορρίμματα που συλλέγονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης το ποσοστό που είναι μπορεί πράγματι να ανακυκλωθεί είναι λιγότερο από το 50%.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Προφανώς η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου δεν είναι επαρκώς και σωστά πληροφορημένη σχετικά με την ορθή πρακτική ανακύκλωσης. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς μπορούμε να βελτιωθούμε.

  • ΟΧΙ στις βρόμικες συσκευασίες. Οι συσκευασίες τροφίμων, ποτών, χυμών κτλ. Θα πρέπει πριν τοποθετηθούν στον κάδο να ξεπλένονται σχολαστικά. Η παρουσία υπολειμμάτων μέσα στις συσκευασίες τις καθιστά ακατάλληλες προς ανακύκλωση και ως εκ τούτου άχρηστες.
  • ΟΧΙ μπάζα. Ξύλα και υπολείμματα οικοδομικών εργασιών δεν ανακυκλώνονται.
  • Τα ανακυκλώσιμα υλικά τα πετάμε χύμα. Δηλαδή αδειάζουμε τις τσάντες μας κατευθείαν μέσα στον κάδο.
  • ΟΧΙ ηλεκτρικές συσκευές, μικροσυσκευές (ανακυκλώνονται ξεχωριστά μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης συσκευών που τρέχουν από τον δήμο μας και από διάφορα καταστήματα)
  • ΟΧΙ μπαταρίες (ανακυκλώνονται σε ειδικές πλαστικές κυλινδρικές στήλες)
  • ΟΧΙ ρούχα, υφάσματα και παπούτσια (τοποθετούνται στους ειδικούς κόκκινους κάδους που έχουν εγκατασταθεί σε συγκεκριμένα σημεία στον Δήμο μας)
  • ΟΧΙ στις σακούλες και τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
  • ΟΧΙ στα αποτσίγαρα
  • ΟΧΙ στις χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα και χαρτιά υγείας.
  • ΟΧΙ χαρτιά μικρότερα του Α4

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας. Αν έχουμε φάκελο με πλαστικές φυσαλίδες διαχωρίζουμε το πλαστικό από το χαρτί.

Αλουμινένιες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.

Γυάλινες συσκευασίες: όλα τα βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.

Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.

Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις