«Ο Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Παρουσίαση βιβλίου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Φαίνη Χατζηαθανασιάδοτ, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Νίκος Κούκης

Παρουσίαση, ομιλία, συζήτηση… όπως και αν την αποκαλέσουμε, η βραδιά της Πέμπτης 17 Ιουνίου, για όσους βρεθήκαμε στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (πρώην κατοικία Μποδοσάκη) στο Ψυχικό, έδωσε αυτό που λέμε «τροφή για σκέψη».

Θέμα της βραδιάς ήταν «Ο Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας», το νέο βιβλίο του πολιτικού και Ακαδημαϊκού Θεόδωρου Στάθη, από τις εκδόσεις «Άμμων».

από δεξιά, Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, Νίκος Κούκης, Νίκη Κεραμέως, Θεόδωρος Στάθης

Την συζήτηση άνοιξε η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, Πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού και μέλος του Δ.Σ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που καλωσόρισε τους παρισταμένους, ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές και μας παρουσίασε τον συγγραφέα, τον πολυτάλαντο κύριο Θεόδωρο Στάθη, μιλώντας για την δημιουργική πολιτική και ακαδημαϊκή του πορεία στην πολιτική, αλλά και για το έργο του τόσο στην λογοτεχνία όσο και την μουσική.

Στην συνέχεια μας εισήγαγε στο βιβλίο του συγγραφέα, αναλύοντας αρχικά τον τίτλο του και επεξηγώντας τους άξονες στους οποίους κινείται. Έκλεισε τον λόγο της με την επισήμανση ότι πρόκειται για μια τολμηρή προσέγγιση του πολιτικού συστήματος και μάλιστα, από έναν άνθρωπο που έζησε το σύστημα από μέσα και τολμά σήμερα όχι μόνο να το αμφισβητεί, αλλά και να προτείνει ρηξικέλευθες λύσεις.

Την σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Κούκης, παρουσιάζοντας αρχικά τον χώρο του Ιδρύματος, με την κυρία Ελένη Αρβελέρ να τον χειροκροτεί και να τον συγχαίρει φωνάζοντας «Το έργο σου είναι μεγάλο!».

Τον κύριο Κούκη διαδέχτηκε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία αναφέρθηκε στον συγγραφέα χαρακτηρίζοντας τον ως την προσωποποίηση του μέτρου και της συνεννόησης, ενώ εξήρε την κριτική του στάση τόσο απέναντι στον Καπιταλισμό όσο και στις μαρξιστικές τάσεις και μίλησε εγκωμιαστικά για το πόνημά του.

Για το βιβλίο του Θεόδωρου Στάθη, μίλησαν στην συνέχεια ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, ο Χάρης Μελετιάδης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και επιστημονικός εταίρος στο Weatherhead Center for International Affairs του Χάρβαρντ, ο Ανδρέας Σιδέρης, εκδότης και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Εκτός από τα δυνατά μηνύματα, η εκδήλωση είχε και ιδιαίτερα δυνατές παρουσίες όπως την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, τον Αλέξανδρο Μαλλιά, Πρέσβη επί τιμή, την Σάκη Κυπραίου, Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού, την Ήβη Γόντικα, Ψυχολόγο, την Δήμητρα Φιλίππου, Πρόεδρο του Σύλλογου Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, την Λουκία Κεφαλογιάννη, Αντιπερειφερειάρχη Βόρειου Τομέα, την  Έρση Πίττα, Χορογράφο και Καθηγήτρια Κινησιολογίας, τον Πάνο Αγγελόπουλο, Σκηνοθέτη, τον Δημήτρη Μαναό, πρώην Δήμαρχο Ψυχικού, την Ελένη Ζέππου, Αντιδήμαρχο του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, τον Αλέξανδρο Μωραϊτάκη πρώην βουλευτή της Α ´Αθηνών, Ρίτα Μωραϊτάκη, Πρόεδρο ΕΚΑΠΤΥ και πρώην υποψήφια Ευρωβουλευτή, τον Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας, που έγινε δεκτός με το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις