Αρχιμ. Μιχαήλ Χαρ. Σταθάκη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

800 χρόνια μετά…

«…το έτος 2022 συμπληρώνονται οκτακόσια χρόνια από την κοίμηση του αγίου Μιχαήλ ο Χωνιάτης, ο οποίος ήρθε ως Μητροπολίτης Αθηνών από την Κωνσταντινούπολη, όπου και ζούσε από τα εφηβικά του ήδη χρόνια, την δε καταγωγή είλκε από την πόλη Χώνες της Φρυγίας στην Μικρά Ασία, τις αρχαίες Κολοσσές, γνωστές και από τις επιστολές του αποστόλου Παύλου.

Ένας Μικρασιάτης, λοιπόν, έρχεται στην Αθήνα και το παράδειγμά του, ως πρότυπο πολυδιάστατου και οραματιστού ποιμένος, συνεχίζει να λάμπει οκτακόσια χρόνια αργότερα, παρά το γεγονός ότι οι ιστορικές συνθήκες δεν ευνόησαν τη διατήρηση της μνήμης του κατά τους αιώνες της Οθωμανικής κατοχής.

…το έτος 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που, Μικρασιάτες πάλι, από την περιοχή της Ερυθραίας, τα Βουρλά, το Μελί, τ’ Αλάτσατα, την Φώκαια και την Σμύρνη, έρχονται πρόσφυγες στην Αττική γη, στη γη της αγίας Φιλοθέης, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού. Μικρασιάτες αυτοί, Μικρασιάτης και ο άγιος! Εργάστηκαν, δούλεψαν και παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ουδέποτε παραιτήθηκαν. Απεναντίας, όπως και ο άγιος που επιδόθηκε σε έναν αγώνα ευποιΐας ανακαινίζοντας τον Παρθενώνα, δημιουργώντας βιβλιοθήκες, επιμορφώνοντας τον ιερό κλήρο, στηρίζοντας τους μοναστές, υπερασπιζόμενος με κάθε ευκαιρία τα δίκαια του ποιμνίου του, έτσι και εκείνοι, την γη που παρέλαβαν, την αξιοποίησαν τόσο, ώστε ο Δήμος μας να χαρακτηριστεί πρότυπος Δήμος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!»

(Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης της Ιεράς Ακολουθίας του αγ. Μιχαήλ του Χωνιάτου, Νέο Ψυχικό, 2021)

Τον Μικρασιάτη λοιπόν άγιο και επί σαράντα έτη Μητροπολίτη των Αθηνών, Μιχαήλ τον Χωνιάτη θα τιμήσει και φέτος η Ενορία μας. Η σύμπτωση της διπλής επετείου, οκτακόσια χρόνια από την κοίμηση του αγίου και εκατό από τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, επιβάλει να περιβάλουμε την εορτή με την προσευχητική παρουσία μας στην Ιερά Αγρυπνία που θα τελεσθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 και ώρα 20:00 στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου Β΄. Θα ψάλλει η πολυμελής βυζαντινή χορωδία «ΤΡΟΠΟΣ» υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις