1922-2022: 100 χρόνια Μνήμης

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή

 Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελληνική Πολιτεία έχει κηρύξει το 2022 «Έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού». Με την συμβολική αυτή κίνηση το Υπουργείο Πολιτισμού αποσκοπεί στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μικρασιατών και φιλοδοξεί ότι θα αποτελέσει έμπνευση για τον οφειλόμενο ιστορικό αναστοχασμό, αλλά και την αναγνώριση της προσφοράς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον πολιτισμό, την οικονομία και τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από τις 30 Απριλίου και για τους δύο επόμενους μήνες, Μάιο και Ιούνιο, με στόχο να τιμηθεί η ιστορική μνήμη και να αναδειχθεί η καταλυτική συμβολή και η τεράστια προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων στην σύγχρονη Ελλάδα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και είναι μελετημένες ώστε να αγγίξουν όλα αυτά που ενδιαφέρουν και έχουν ανάγκη οι κάτοικοι – ψυχαγωγία, πολιτισμός, θρησκευτικό στοιχείο, ιστορική μνήμη.

Η Μικραστιατική Καταστροφή αποτελεί την μεγάλη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού Έθνους και τα τραγικά αυτά γεγονότα έχουν αφήσει το τραυματικό τους αποτύπωμα στην συλλογική συνείδηση όλων των ελλήνων, ενώ βαραίνουν ακόμα περισσότερο τους απογόνους του Μικρασιατικού ελληνισμού.

Το 1922, το ελληνικό στοιχείο ξεριζώθηκε βάναυσα από πόλεις και περιοχές ολόκληρες όπου ήκμαζε για 2.500 χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, εγκαταλείποντας για πάντα την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Η τραγική κορύφωση ήρθε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922, με την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης.

Οσοι από τους πρόσφυγες σώθηκαν, κατέφυγαν στην Ελλάδα. Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αγωνίστηκαν και τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες ρίζες. Μετέφεραν στην Ελλάδα τον πολιτισμό τους, την εξαιρετική τους μόρφωση και την παιδεία τους, τις υπέροχες συνταγές τους, το βαθύ θρησκευτικό τους συναίσθημα. Έστησαν από την αρχή τα σπίτια τους, δημιούργησαν τις δουλειές τους. Έφεραν μαζί τους αξίες και αρχές ζωής, που κατάφεραν να διατηρήσουν άσβεστες παρά τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Κυρίως όμως, οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας εκτός από τον πόνο της ψυχής, μετέφεραν και το μεγαλείο της, που τους ώθησε να διαπρέψουν και να αποτελέσουν στοιχείο προόδου για την Ελλάδα γενικότερα.

Η Κοινότητα Νέου Ψυχικού του Δήμου μας είναι, όπως προκύπτει από ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες, προσφυγικός συνοικισμός. Οικογένειες που προέρχονταν από το Μελί, τα Βουρλά, το Σεβδίκι, τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στο σημερινό Νέο Ψυχικό, στην περιοχή γύρω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που αποτέλεσε το τοπόσημο της νέας ζωής τους. Παρ’ ότι η ένταξη των προσφύγων στη ζωή της πόλης μας δεν ήταν ούτε ευθύγραμμη ούτε εύκολη, οι κατατρεγμένοι Μικρασιάτες βρήκαν εδώ έναν τόπο φιλόξενο όπου πρόκοψαν και ανέπτυξαν τις δραστηριότητές τους. Αξίζει να αναφερθούμε ενδεικτικά στον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ψυχικού (ΠΟΨ), που σύμφωνα με το ιστορικό του, ιδρύθηκε το 1926 στο Νέο Ψυχικό από Μικρασιάτες πρόσφυγες με την επωνυμία Mικρασιατική Ένωσις Αθηνών και το 1948 συγχωνεύθηκε με την Αθλητική Ενωσή Ψυχικού, λαμβάνοντας την επωνυμία «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ψυχικού».

Καλούμαστε λοιπόν όλοι, ως Έλληνες, να τιμήσουμε την Μικρασιατική μνήμη, να σκύψουμε με σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων, να θυμηθούμε τις θυσίες των προγόνων μας που εγκατέλειψαν βίαια τα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, να αναγνωρίσουμε την συμβολή τους στον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας, να τονίσουμε ότι οι πατρίδες που χάθηκαν θα μείνουν αλησμόνητες και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των δραματικών γεγονότων, που συνθέτουν την μεγαλύτερη συμφορά του Ελληνισμού μετά την Άλωση.

Το Μήνυμα του Δημάρχου

Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τον μεγάλο ξεριζωμό, ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης στο μήνυμά του θύμισε την άρρηκτη σύνδεση του Νέου Ψυχικού με τον Μικρασιατικό ελληνισμό και, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η επέτειος είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο. Να δούμε το δρόμο που διανύσαμε και τα όσα πετύχαμε ως λαός. Να τιμήσουμε τη γενιά της προσφυγιάς, που με μοναδικό σθένος έχτισε μια νέα ζωή, πρόκοψε και φέροντας μαζί τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία της διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ελλάδα. Γιατί η ιστορία μας, με τα διδάγματα, τις καταστροφές και τους θριάμβους της αποτελεί τον οδηγό για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».

Το Μήνυμα του Αντιδημάρχου

Ο Χαράλαμπος Μπονάτσος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο μήνυμά του προσκάλεσε τους συντοπίτες μας στις Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης και συμπλήρωσε:

«Στόχος είναι να μάθουν οι νεώτεροι, να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και όλοι μαζί να αντισταθούμε στην λήθη που δημιουργείται από τις γενιές που φεύγουν από κοντά μας. Να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε, να θυμηθούμε, να μνημονεύσουμε και να κληροδοτήσουμε εν τέλει αυτά που κληρονομήσαμε: τα ήθη και τα έθιμα ενός Πολιτισμού που δεν πρέπει να ξεχαστεί καθώς αποτελεί μέρος της Εθνικής μας ταυτότητας και συστατικό της συλλογικής μας συνείδησης».

Σμυρνη λογοτυπο 100 χρονων 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Σάββατο 30 Απριλίου

Επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας Βρυούλων στο Μήλεσι Ωρωπού

Σε μια φανταστική καταπράσινη πλαγιά, βρίσκεται το μετόχι της Παναγίας των Βρυούλων, της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, διακόνημα του Μικρασιάτη ιερέα π. Γαβριήλ Τσάφου. Δημιουργήθηκε το 1984 και σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο ησυχαστήριο.

Σήμερα, η ηγουμένη Φιλοθέη (με καταγωγή από τα Βουρλά) και οι μοναχές φυλάνε ως πολυτιμότερο αγαθό τη μικρασιατική μνήμη.

Μεσημεριανό φαγητό σε παραλιακή ταβέρνα του Ωρωπού.

Αναχώρηση: 9:00 π.μ. από το ΜΕΟ, 25ης Μαρτίου 19, Νέο Ψυχικό

Διοργάνωση: Σύλλογος Κρητών «Ο Μίνως»

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Τηλ.:213 2014601, 695 2380330

 

Σάββατο 7 Μαΐου, ώρα: 20:00

Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Νέο Ψυχικό

Συναυλία: «Της Ρωμιοσύνης τα χαμένα – Στην λατρεμένη Μικρά Ασία»

Ένα πρόγραμμα με θέμα το Μικρασιατικό και Σμυρναίικο τραγούδι με την ιδιαίτερη εκφραστικότητα, τον χρωματισμό του, τους λεκτικούς ιδιωματισμούς, τον ιδιότυπο ήχο των οργάνων και τους μεγάλους δημιουργούς και τραγουδιστές του.

Ερμηνευτές:

Νάντια Καραγιάννη και Νίκος Καραγιάννης, με καταγωγή από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

Συμμετέχουν:

Βιολί: Κυριάκος Κουβέντας

Σαντούρι: Ιωάννα Ρήγα

Κανονάκι: Δάφνη Μπινιάρη

Μπουζούκι – ούτι – λαούτο: Μιχάλης Σωτηράκης

Αφήγηση κειμένων, η ηθοποιός: Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Την Συναυλία θα πλαισιώσει το χορευτικό τμήμα του ΜΕΟ (Μορφωτικός Εξωραϊστικός Όμιλος Νέου Ψυχικού).

Είσοδος ελεύθερη

 

Κυριακή 8 Μαϊου, ώρα: 20:00

Θέατρο Σκιών: Ο Καραγκιόζης υπηρέτης

Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού

Είσοδος ελεύθερη

 

Πέμπτη 12 Μαΐου, ώρα: 18:00

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού

Αίθουσα Εκδηλώσεων

 Ομιλία του Δρα Μελέτη Μελετόπουλου

Διδάκτορα Πανεπιστημίου Γενεύης, Λυκειάρχη Ιονίου Σχολής

Θέμα: Οι σκοτεινές όψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Μικρό κέρασμα

Είσοδος ελεύθερη

 

Παρασκευή 13 Μαΐου, ώρα: 18:00

Αναχώρηση: ΜΕΟ (25ης Μαρτίου 19, Νέο Ψυχικό)

Επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικού ελληνισμού «ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ»,
στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ξεναγός ο κύριος Χρήστος Τριανταφύλλου, Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας

Ποια είναι η γιαγιά Φιλιώ

Συμμετείχε ενεργά σε προσφυγικά σωματεία και από τις αρχές της δεκαετίας του 90, άρχισε να συλλέγει, με προσωπικό κόπο, κειμήλια με σκοπό την ίδρυση Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Τηλ.:213 2014601, 695 2380330

Φαγητό στον Λουκιδέλη

Μετά την επίσκεψη οι συμμετέχοντες θα πάνε για φαγητό στην παραδοσιακή ταβέρνα «Λουκιδέλης». Ένα παλιό μπακάλικο του 1927 έχει μετατραπεί σήμερα σε ταβερνομαγειρείο. Λαϊκή σοφία και κρασοβάρελα σε ένα παρεϊστικο μαγαζί, το πιο παλιό της περιοχής, με πλούσια μουσική ιστορία, που συν τοις άλλοις έχει αποτελέσει σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας.

 

Σάββατο 28 Μαϊου, ώρα: 17:00

Γήπεδο Απόλλωνα, Χαλάνδρι (πίσω από Νομισματοκοπείο)

Φιλικός Ποδοσφαιρικός Αγώνας
Πανερυθραϊκός – ΠΟΨ

Δύο ποδοσφαιρικά σωματεία που ιδρύθηκαν από την πρώτη γενιά Μικρασιατών

Είσοδος ελεύθερη

 

Κυριακή 29 Μαϊου, ώρα: 20:30

Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού

Θέατρο Σκιών: ο Γάμος του Καραγκιόζη

Είσοδος ελεύθερη

 

Τετάρτη 1η Ιουνίου, ώρα: 17:30

Αναχώρηση: ΜΕΟ (25ης Μαρτίου 19, Νέο Ψυχικό)

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας»

Μία πλήρης ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που δημιουργήθηκε ειδικά για το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Οι θεατές καλούνται σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης. Μια μαγευτική ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους, ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης. Οι επισκέπτες δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ:

«Παιδιά Eίμαστε Tότε… Οι Μικρασιάτες Θυμούνται»

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Τηλ.:213 2014601, 695 2380330

 

3, 4, 5 Ιουνίου, ώρα: 20:00

Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού

Θεατρική παράσταση από τον Σύλλογο Φιλοθέης-Ψυχικού «ΘΕΑΣΙΣ»

«Εταιρεία θαυμάτων»

Έργο του Δημήτρη Ψαθά, κατοίκου Φιλοθέης που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Πρόκειται για μια κωμωδία ηθών που διαδραματίζεται κάπου στην ελληνική επαρχία γύρω στα 1960.

Σκηνοθεσία: Χρήστου Γαλάνη, σκηνικά: Ηρώς Παπακώστα

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι εξής ερασιτέχνες ηθοποιοί:

Αλιμπράντη Αγγελική, Ζαννή Αγγελική, Ζησιμόπουλος Μάριος, Καραγιάννη Καλλιόπη, Λεόπουλος Στέργιος, Μενεμενόγλου Νίκος, Μουρίκη Μαριλένα, Μπαλούμη Κλεονίκη, Παλαιολόγου Μήτση, Παλυβού – Κιάππα Γεωργία, Παναγιωτίδου Καρίνα, Παπαχρόνης Σωτήρης, Τιμοθέου Αναστασία

Είσοδος ελεύθερη

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις