Στην Πλατεία Ελευθερίας, η μεγαλύτερη παιδική χαρά του Νέου Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Τριπλασιάζεται η έκταση, διπλασιάζεται η χωρητικότητα, ενισχύεται το πράσινο και δημιουργείται ένας σύγχρονος παιχνιδότοπος

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και ολοκληρώνεται μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο η ανάπλαση της παιδικής χαράς στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Νέο Ψυχικό.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που έχουν προγραμματιστεί, με σκοπό την γενικότερη ανάπλαση της Κοινότητας του Νέου Ψυχικού.  Στόχος ήταν η λειτουργική αναβάθμιση του χώρου, η αύξηση της δυναμικότητας και η προσβασιμότητα για όλα τα παιδιά.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με προϋπολογισμό 298.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με το μεγαλύτερο μέρος των πόρων να αφορά την αγορά και την τοποθέτηση των οργάνων.

Μετά την επιτυχημένη ανακατασκευή της παιδικής χαράς της οδού Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης τοποθετεί τον πήχη ψηλά, ορίζοντας δεύτερο σταθμό στις παιδικές χαρές αυτήν της Πλατείας Ελευθερίας. Όπως μας είπε ο ίδιος, ένα από τα πρώτα προβλήματα που παρατήρησε ήταν ότι ο χώρος της παιδικής χαράς δεν ήταν ενιαίος και συνεπώς δεν μπορούσαν οι γονείς να επιβλέψουν παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Επιπλέον διεπίστωσε ότι αυτός ο διαχωρισμός ανάγκαζε τους μικρούς οδηγούς ποδηλάτων να κινούνται στους διαδρόμους πέριξ της πλατείας, κάτι που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, αφ’ ενός επειδή έβγαιναν εκτός των ορίων της παιδικής χαράς, αλλά και επειδή το δάπεδο που υπήρχε (βότσαλο, πλακίδια ανακρουστικά) ήταν ακατάλληλο για ποδηλασία.

Ο χώρος λοιπόν –στον οποίο σημειωτέον είχαν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και το 2014- δημιουργείται εκ νέου και μεταμορφώνεται. Όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος, η παιδική χαρά που θα παραδοθεί έχει τριπλάσια έκταση, είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα και απαιτητηκά πρότυπα ασφαλείας, μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα διπλάσιο αριθμό παιδιά, ενώ δίνει πρόσβαση και σε ΑμεΑ. Από το όραμα όμως του Δημήτρη Γαλάνη για την δημιουργία ενός πρωτοποριακού παιχνιδότοπου μέχρι την υλοποίησή του, απαιτήθηκε πολλή και σκληρή δουλειά. Το πρώτο βήμα ήταν η αποτύπωση του ονείρου σε μια μελέτη και ακολούθησαν τα σαράντα κύματα της γραφειοκρατίας. Η μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, που αποτελείται από πέντε αρχιτέκτονες με βαριά βιογραφικά, ενώ ομόφωνα πέρασε και από όλα τα όργανα του Δήμου: Κοινοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο. Το ταξίδι συνεχίστηκε, με ομόφωνες γνωμοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού για την άδεια εκσκαφής και κατέληξε στην κοστολόγηση, τον έλεγχο των τιμών από την Επιτροπή Διερεύνησης Τιμών και τον σχετικό διαγωνισμό. Για να μην τα πολυλογούμε, μετρήσαμε εκατόν είκοσι έξι (126!) ενέργειες που αφορούν εγκρίσεις, αποφάσεις, γνωμοδοτήσεις κ.ά.  Και βέβαια να αναφέρουμε ότι τα έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ελέγχονται πολύ αυστηρά σε ό,τι αφορά το κόστος, αλλά και τις απαιτήσεις συντήρησής τους, ούτως ώστε τα χρήματα των φορολογουμένων να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς περιττές σπατάλες. Ο φάκελος κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών ετοιμάστηκε γρήγορα και με τέτοια πληρότητα που το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε συγχαρητήρια στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και στην Προϊστάμενη Μελετών κυρία Δήμητρα Σταύρου.

Δείκτες συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι

  • Η παιδική χαρά μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι χτες 68 παιδιά, ενώ σήμερα διπλασιάζεται η δυναμικότητα φτάνει δηλαδή στα 133 παιδιά.
  • Ο χώρος που αναλογεί στο κάθε παιδί αυξάνεται από 0,8 τ.μ. σε 1,5 τ.μ.
  • Με την ενοποίηση των χώρων που ήσαν κατακερματισμένοι, η έκταση που καταλαμβάνει η παιδική χαρά της Πλατείας Ελευθερίας τριπλασιάζεται, από 600 τ.μ. σε 1.800 τ.μ. και πλέον συμπεριλαμβάνεται στον χάρτη των μεγάλων παιδικών χαρών
  • Σε ό,τι αφορά γενικότερα την Κοινότητα Νέου Ψυχικού, η δυναμικότητα των παιδικών χαρών αυξάνεται κατά 50%, ενώ στο σύνολο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού κατά 15%.

Περιβάλλων χώρος – Πράσινο

Η θεομηνία «Ελπίς», ο ιστορικός χιονιάς που έπληξε στις αρχές του χρόνου τον Δήμο μας, δεν εξαίρεσε βέβαια την πλατεία Ελευθερίας, που ούτως ή άλλως είχε και πέρσι πληγεί από τη «Μήδεια». Έτσι, μετά και την αυτοψία που έκαναν ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Δημήτρης Φωτιάδης με τον αρμόδιο Προϊστάμενο – Γεωπόνο κύριο Χατζάκη, ελήφθη η απόφαση να φυτευτούν δέκα νέα δέντρα, ψηλά και αειθαλή, στα ξέφωτα που έχουν δημιουργηθεί από τα δέντρα που είτε κατέρρευσαν είτε κόπηκαν για λόγους ασφαλείας. Επίσης, για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση του πρασίνου θα φυτευτούν τοπικά θύσανοι, ενώ εσωτερικά της περίφραξης θα δημιουργηθεί ένας τεχνητός φράχτης φυτών.

 

 

Τα όργανα

Σήμα κατατεθέν της παιδικής χαράς της πλατείας Ελευθερίας θα είναι ο ψηλός πύργος ύψους περίπου 8,90 μέτρων, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα και νεότερα δημιουργήματα της εταιρείας Lego. Πρόκειται για το πρώτο όργανο αυτής της κατηγορίας που τοποθετείται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μόλις πέντε έχουν τοποθετηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ψηλός πύργος είναι δυναμικότητας 60 παιδιών και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Για τα νήπια στο κάτω μέρος του υπάρχουν παιχνίδια δραστηριοτήτων, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να τον απολαύσουν σε όλο του το ύψος, που παρότι αρχικά ίσως προξενεί δέος, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει διασκέδαση και να εξάπτει την φαντασία. Η χρήση του στηρίζεται στην συνεργασία, στην προσπάθεια, στην αλληλοβοήθεια και κατά συνέπεια στην κοινωνικοποίηση και τα παιδιά μπορούν να ανέβουν –και ίσως και να πέσουν- σε συνθήκες ασφαλείας και ελεγχόμενου ρίσκου. Θα μάθουν δηλαδή να προσέχουν, αλλά και να διεκδικούν μια θέση ψηλά.

Στην παιδική χαρά έχει τοποθετηθεί και μια πεντάγωνη κούνια παίδων, κατάλληλη και για χρήση από ΑμΕΑ, που συμπεριλαμβάνει λειτουργίες αιώρησης και ισορροπίας, ενώ προάγει την συνεργασία, αλλά και τον συναγωνισμό.

Επιπλέον, τοποθετείται μία τσουλήθρα νηπίων ύψους περίπου 2 μέτρων με στέγη, κατάλληλη και για χρήση από ΑμΕΑ, με λειτουργίες αναρρίχησης, ισορροπίας, ολίσθησης, συνεργασίας και παιχνιδιών ρόλων.

Και βέβαια, διατηρήθηκαν και τα περισσότερα από τα προϋπάρχοντα όργανα, ενώ τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε παιδική χαρά του Ψυχικού.

Πότε παραδίδεται

Όπως μας είπε ο Δημήτρης Γαλάνης, σήμερα απομένουν μόνον η τοποθέτηση της ξύλινης περίφραξης και η φύτευση. Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο, αλλά κατά πώς φαίνεται μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει τελειώσει και θα εκκρεμεί μόνον η πιστοποίησή του. «Πιστοί στο όραμά μας, προχωράμε δυναμικά με έργα πνοής, έργα που θα καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού».

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις