Το βήμα του δημότη

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Επιστολή

Αγαπητοί υπεύθυνοι,

Σας γράφω την επιστολή μου αυτήν εκ μέρους αρκετών γονέων παιδιών που γνωρίζω και σίγουρα εκ μέρους και γονέων παιδιών που δεν γνωρίζω, καλοπροαίρετα και πιστεύοντας ότι μπορώ και εγώ από την πλευρά του δημότη – γονέα να συνδράμω στην προσπάθειά σας για την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας.

Α.      Έχουμε στο Νέο Ψυχικό ένα εξαίρετο αθλητικό κέντρο, που εκτός από τις άριστες εγκαταστάσεις του, έχει στελεχωθεί από άριστο προσωπικό. Ιδία αναφέρομαι στον φύλακα αυτού, που – έχοντας με τα χρόνια γίνει φίλος τόσο με τους γονείς όσο και με τα παιδιά – έχει φροντίσει να λειτουργούν όλα άψογα, τηρεί τους κανόνες παντός είδους ευλαβικά, είναι αυστηρός όσο πρέπει και, εν τέλει, έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό όλων των παιδιών, τα οποία, παρά την αυστηρότητά του μερικές φορές, αντιλαμβάνονται πόσο προσέχει το αθλητικό μας κέντρο αλλά – και κυρίως – τα ίδια τα παιδιά και την σωματική τους ακεραιότητα.

Με έναρξη και (εύλογη) αφορμή την πανδημία, τα γήπεδα του μπάσκετ στην αρχή δεν λειτουργούσαν και μετέπειτα και μέχρι τώρα λειτουργούν ώρες περιορισμένες. Σας θυμίζω τις προ πανδημίες εποχές, που παιδιά και έφηβοι έπαιζαν μπάσκετ στο αθλητικό κέντρο κάθε απόγευμα – είτε στις ομάδες τους είτε ελεύθερα, αλλά και όλο το Σαββατοκύριακο μέχρι το βράδυ (τηρουμένων βέβαια των ωρών του ωραρίου κοινής ησυχίας). Σε συνδυασμό δε με την εντυπωσιακή αναβάθμιση του αναψυκτηρίου του αθλητικού κέντρο, αυτό αποτέλεσε και αποτελεί έναν ιδανικό χώρο συνάντησης παιδιών υπό την διακριτική εποπτεία των γονέων τους στις απαραίτητες ηλικίες. Είναι δε γεγονός ότι και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και νέοι, αλλά και γονείς ακόμα, είχαν ως συστηματική τους ψυχαγωγία το μπάσκετ.

Ο περιορισμός της λειτουργίας των γηπέδων μπάσκετ επέφερε στις οικογένειες προβλήματα που ίσως δεν γνωρίζετε. Οι έφηβοι, αντί να αθλούνται με ό,τι συνεπάγεται αυτό, βρίσκουν διέξοδο στις πλατείες και στις παιδικές χαρές που προορίζονται για το παιχνίδι των μικρών παιδιών, δίνοντας μάλιστα στα μικρά παιδιά παραδείγματα προς αποφυγή (τσιγάρο, συνεχή ενασχόληση με κινητά, διαπροσωπικές σχέσεις μη αρμόζουσες στην ηλικία τους). Τα μικρά παιδιά, αντί να αθλούνται, συνωστίζονται μπροστά στο αναψυκτήριο με μπάλες και ποδήλατα, τρέχουν και φωνάζουν άσκοπα, μη βρίσκοντας διέξοδο στην αυξημένη ενέργειά τους.

Ανοίξτε τα γήπεδα μπάσκετ όσο περισσότερο μπορείτε. Αφήστε τα ανοιχτά όλη την ημέρα, κάθε μέρα, και τις Κυριακές. Δώστε στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους την ευκαιρία να αθλούνται όπως πριν την πανδημία.

Β.      Το δεύτερο θέμα που θέλω να σας θίξω είναι η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Νέου Ψυχικού που βρίσκεται στον ΜΕΟ (25ης Μαρτίου). Ίσως δεν αντιλαμβάνεστε ότι σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξη της βιβλιοθήκης αυτής. Σας προτείνω, σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής, να καλέσετε τα παιδιά να επισκεφθούν την βιβλιοθήκη, να κάνουν μόνα τους τις αιτήσεις για να γίνουν μέλη και να τους χορηγήσετε τις δικές τους, ατομικές, ταυτότητες μέλους. Δίνοντάς τους ατομική πρωτοβουλία για επίσκεψη στην βιβλιοθήκη και επιλογή βιβλίου, θα καταφέρετε ό,τι εμείς οι γονείς δεν καταφέρνουμε: να γνωρίσουν και πάλι το βιβλίο που ουσιαστικά δεν ξέρουν. Ας μην ξεχνάμε δε ότι δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να υφίστανται τις δαπάνες αγορών βιβλίων.

Βέβαια τίποτα από αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν η βιβλιοθήκη δεν ανοίξει τα απογεύματα. Είναι προφανές ότι οι πρωινές ώρες (και μάλιστα εξαιρετικά περιορισμένες) λειτουργίας της βιβλιοθήκης δεν επιτρέπουν σε κανέναν – μικρό ή μεγάλο – να την επισκεφθεί, ακόμα και εάν γνωρίζει την ύπαρξή της. Η δε ταμπέλα στην κεντρική είσοδο του ΜΕΟ «μην αφήνετε βιβλία έξω από την βιβλιοθήκη», είναι κατά τη γνώμη μου, άστοχη. Σε πρόσφατη εκδήλωση του Δήμου για την συγκέντρωση βιβλίων που δεν χρησιμοποιούνται στα περισσότερα από τα σπίτια μας, καταδείχθηκε ο όγκος αξιόλογων βιβλίων που κρατάμε όλοι μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρουμε πού να τα πάμε. Αλλά και αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την λειτουργία της βιβλιοθήκης τις απογευματινές ώρες που μπορούμε όλοι να την επισκεφτούμε.

Με εκτίμηση

Βασιλική Δ. Κουσαή

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις