«Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» του Λεόντιου Πετμεζά

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μόλις κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του συνδημότη ιστορικού τέχνης και βραβευμένου ποιητή Λεόντιου Πετμεζά «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας».

Ο λογοτέχνης αντί κειμένου εισαγωγικής αναφοράς επισημαίνει στις πρώτες σελίδες του, ότι κατά την άποψη και την θέση του  «ΕΞΟΡΙΑ είναι η έξοδος από το ευ ζην, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς. Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές».

Το βιβλίο συγκροτείται από επίκαιρα ποιήματα που έγραψε ο ποιητής για την περίοδο της δοκιμασίας που βιώνουμε. Κάποια από αυτά έχουν δημοσιευθεί και βραβευτεί σε πρόσφατους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

Η συνδημότισσα εικαστικός-αγιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης Μαριλένα Φωκά που το εικονογράφησε εξωτερικά και εσωτερικά επισημαίνει τον πρόλογο του βιβλίου: «Στην ποιητική απόδοση του Λεόντιου Πετμεζά στην συλλογή ”Συστοιχίες της Αυριανής Εξορίας” σκιαγραφείται η διαλεκτική της αποδόμησης του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Με τον ζήλο και την εμβριθή γλωσσολογική προσέγγιση του «Αλεξανδρινού» μελετητή, ο ποιητής- στοχαστής οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πορεία ενδοσκόπησης μέσα από ένα εικονοπλαστικό ιδιόλεκτο που εξυφαίνεται σε έναν γνώριμο χαρτογραφημένο χώρο αισθητικής αναπαράστασης. Κομιστής του πνευματικού πλούτου της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, του οριενταλισμού καθώς και ανατολικών ιδεολογιών τις οποίες αντιπαραβάλλει διαλεκτικά με τα μοντέρνα και μεταμοντέρνα κινήματα συμμετέχοντας σ΄ έναν γόνιμο πολιτιστικό συγκρητισμό.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις