Δημοτικά Σχόλια

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Γράφουν η Όλγα Μενεμενόγλου και η Λυδία Λέκκα

Ευχόμαστε στους αναγνώστες μας κάθε καλό για την νέα χρονιά -Υγεία, Αγάπη και Αφθονία σε όλα τα επίπεδα!

Αισίως φθάσαμε στο 2022, με τον Covid19 να έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής μας και να κατορθώνει, παρά την διετή παρουσία του, να μας εκπλήσσει και να μας αιφνιδιάζει με τα καμώματά του.

Και ενώ το 2021 γιορτάσαμε με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το 2022 σημαδεύεται από την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, που απετέλεσε μεταξύ άλλων και την μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας.

Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, στην μικρή αυτή γωνιά του κόσμου, το 2022 ξεκίνησε με καταλήψεις σχολείων στο Βαρβάκειο και στο ΓΕΛ Νέου Ψυχικού. Και οι δύο καταλήψεις άφησαν πίσω τους μικρές ζημιές, με την μεν του Βαρβακείου να λήγει μέσα σε λίγες ώρες, αλλά την δε του ΓΕΛ Νέου Ψυχικού να χρειαστεί την παρουσία της Αστυνομίας για να επιστρέψουν οι καταληψίες στα σπίτια τους και να αποκατασταθεί η τάξη. Όμως τις ζημιές –έστω και μικρές- ποιος τις πληρώνει;

Το 2020, οι καταλήψεις είχαν αφήσει πίσω τους έναν λογαριασμό γύρω στα 1800€ και είχε γίνει μια προσπάθεια να τις πληρώσουν οι γονείς των μαθητών που παρουσιάστηκαν ως επιτροπή. Το εγχείρημα κάπου… κόλλησε και παραπέμφθηκε στις καλένδες. Το 2021 ο νέος γύρος καταλήψεων έληξε με ζημιές 11.000€! Και επειδή τα ονόματα των συμμετεχόντων στην κατάληψη ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν, ο λογαριασμός πήγε στην Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, σε όλους εμάς δηλαδή, που καλούμαστε να αναλάβουμε το κόστος πράξεων βανδαλισμού και καταστροφής της δημόσιας περιουσίας! Σε προηγούμενο φύλλο της Εφημερίδας μας έχουμε γράψει για τις εργασίες ανακαίνισης τις αίθουσας εκδηλώσεων του Λυκείου Νέου Ψυχικού, η οποία ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων, με κόστος που ξεπερνά τις 20.000€. Ελπίζουμε λοιπόν όσοι εκ των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών διακατέχονται από πνεύμα διεκδικήσεων και απαιτήσεων να  αντιληφθούν ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί συμπεριφορές και πρακτικές καταστροφής της δημόσιας περιουσίας. Και βέβαια όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά δεν νοείται να επικρατεί ομερτά και να καλύπτονται οι αυτουργοί!

Και μιας που αναφέραμε το δημόσιο χρήμα, υπέπεσε στην αντίληψή μας η με αριθμό πρωτοκόλλου 2569/31-12-2021 Απόφαση της Προέδρου του Ν.Π.Π.Δ. ΟΚΑΠΑ, σύμφωνα με την οποία ανατίθεται απ’ ευθείας η εκτύπωση πολυσέλιδου εντύπου απολογισμού σε συγκεκριμένο προμηθευτή έναντι του κόστους των 3.548€ + ΦΠΑ. Επιστρατεύσαμε στυλό, μολύβια, γόμες, τεφτέρια, κομπιουτεράκια και ζυγαριές χαρτιού και ακόμα και με τους πιο γενναιόδωρους υπολογισμούς μας, το κόστος που προκύπτει είναι σημαντικά χαμηλότερο. Και σαν το κονδύλι αυτό να μην είναι αρκετό, βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη Απόφαση προβλέπει άλλα 1.600€ για «λοιπές ανάγκες εκτύπωσης», ποσό το οποίο όπως διαβάζουμε «θα χρησιμοποιηθεί για τυχόν έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν».

Και επειδή και εμείς ακριβώς αυτήν την δουλειά κάνουμε, αναρωτιόμαστε: ποιες ακριβώς είναι οι απρόβλεπτες ανάγκες σε μια εκτύπωση συγκεκριμένων προδιαγραφών; Καλούμε από αυτήν την στήλη ο αρμόδιος να μας απαντήσει επίσημα πια και θα χαρούμε να δημοσιεύσουμε την απάντησή της.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις