Γνωριμία με τον γιατρό και καλλιτέχνη γείτονά μας, Στάθη Βλαχάκο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

«Αν ήταν ένοχος»

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Ο γιατρός Στάθης Βλαχάκος είναι ο Διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος». Τον γνωρίσαμε με αφορμή το ρεπορτάζ μας για το επιτυχημένο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο «Νίκος Κούρκουλος». Εκτός από κάτοικος Νέου Ψυχικού, ο γιατρός μας προέκυψε και αναγνώστης της εφημερίδας μας. Είχαμε μαζί του μία ουσιαστική συζήτηση, σύντομη βέβαια, καθώς η δουλειά του δεν του άφηνε και μεγάλα περιθώρια χρόνου, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα.

Εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας, ο Στάθης Βλαχάκος είναι μία δημιουργική, δοτική και πολυδιάστατη προσωπικότητα: μουσικός, ζωγράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας, αλλά και άνθρωπος που προσφέρει άοκνα και αδιάλειπτα στην κοινωνία και τους συνανθρώπους του. Στον σύντομο χρόνο που μείναμε μαζί του, μας έκανε εντύπωση η ηρεμία και η ζεστασιά του χαρακτήρα του. Χαμογελαστός και προσηνής, έδωσε σε όλες ανεξαιρέτως τις εξεταζόμενες λεπτομερείς οδηγίες και είχε για κάθε μια και μία καλή κουβέντα –όλα όσα επιθυμείς να βρεις σε έναν γιατρό δηλαδή!

Την προσοχή μας τράβηξε το βιβλίο που βρισκόταν πάνω στο γραφείο του: «Αν ήταν ένοχος», με συγγραφέα τον ίδιο. Μας θύμησε τον Αντόν Τσέχοφ, τον «ανατόμο της ανθρώπινης ψυχής» όπως τον έχουν αποκαλέσει: «Ιατρική η σύζυγος, λογοτεχνία η ερωμένη».

Ο Στάθης Βλαχάκος, ένα τόσο ανήσυχο πνεύμα, καταφέρνει από πολύ νέος να συνδυάζει όλες του τις αγάπες -ιατρική, μουσική, ζωγραφική και συγγραφή- με σωστή κατανομή χρόνου –ένα ακόμα ταλέντο του προφανώς! Τελειώνοντας τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ασχολήθηκε με τη μουσική, με σπουδές στη «Scuola di Musica e di Perfezionamento Chitarristico» και δάσκαλο τον Franco Brambatti, ενώ στο «Centro di Arte Pittura e Scultura» με δάσκαλο τον Gino Vigotti σπούδασε ζωγραφική. Έλαβε μέρος σε διάφορα φεστιβάλ μουσικής ως σολίστ κιθάρας και ως μέλος μουσικών συγκροτημάτων. Συνέθεσε μουσική και τραγούδια για δίσκους προσωπικούς και άλλων δημιουργών, καθώς και μουσική για ταινίες μεγάλου μήκους. Τα έργα του έχουν εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις, επαίνους και διεθνή βραβεία. Παράλληλα, αρθρογράφησε σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο και υπήρξε ανταποκριτής του μουσικού περιοδικού «TAR» στην Ιταλία.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και μυθιστορημάτων για ενήλικες, μερικά εκ των οποίων επιμελείται και εικαστικά, στο εξώφυλλο και την εικονογράφηση.

Το πιο πρόσφατο έργο του, το αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Αν ήταν ένοχος» κυκλοφόρησε μόλις τον προηγούμενο μήνα από τις εκδόσεις «ΠΝΟΗ» και έχει ήδη λάβει εξαιρετικές κριτικές.

Όπως μας είπε ο ίδιος ο Στάθης Βλαχάκος:

«Η συγγραφή ενός βιβλίου, μοιάζει με τον πολύχρωμο δίσκο στα Λούνα Παρκ που γυρίζει ατέρμονα εντυπωσιάζοντας τα παιδιά και όχι μόνο. Με το που τελειώνεις τον επίλογο του νέου μυθιστορήματος σου, αρχίζει να στριφογυρίζει στο μυαλό σου μια νέα ιδέα, ένα νέο σενάριο, κάποια πρόταση. Ζητάς από τον εαυτό σου απεγνωσμένα ένα διάλειμμα χαλάρωσης, αλλά ανακαλύπτεις πως το μικρόβιο της συγγραφής είναι πολύ ισχυρό και ανθεκτικό σε οποιασδήποτε μορφής απεξάρτηση. Έτσι μετά την παρακολούθηση στην τηλεόραση ενός ψυχολογικού θρίλερ, ξύπνησα στα άγρια χαράματα για να συναντήσω τον Επιθεωρητή Τσίμερμαν, όπως μου συστήθηκε στο όνειρο μου.

Ο τίτλος του τελευταίου μου βιβλίου, Αν ήταν ένοχος παραπέμπει σε Αστυνομικό Μυθιστόρημα. Όμως θα τολμούσα να πω, πως δεν ακολουθεί τις κλασικές συνταγές συγγραφής, δράσης, μυστηρίου και πιεσμένης ψυχολογικής κατάστασης που δημιουργείται από τους γρίφους που ξεδιπλώνονται μπροστά σου, ούτε αντιγράφει -με την καλή έννοια- τα μονοπάτια που χάραξαν συγγραφείς όπως ο Τσάντλερ, η Κρίστι, ο Χίτσκοκ, ο Σιμενόν και άλλα ιερά τέρατα του είδους.

Στο βιβλίο αυτό οι πρωταγωνιστές είναι πολλοί, δεν υπάρχει ο απόλυτος γητευτής της δράσης. Για αυτόν τον λόγο, σημαντικό ρόλο έδωσα στο ψυχογράφημα των προσώπων που πρωταγωνιστούν, με διαφορετική βαρύτητα. Είναι μια έκρηξη συναισθημάτων, λογικής που μπλέκεται στην σφαίρα του παραλόγου, οικογενειακής θαλπωρής που είναι και φορέας της τρυφερότητας, αισθημάτων ευθύνης που ανακύπτουν και πόσες άλλες καταστάσεις που ακολουθούν κατά πόδας τον σημαιοφόρο της μυθιστορηματικής πλοκής, τον Επιθεωρητή Τσίμερμαν. Μερικές φορές συμβαίνει να είσαι ένοχος και να καταφέρνεις να πείσεις τους πάντες πως είσαι αθώος, ή να είσαι αθώος και να συνωμοτεί το σύμπαν εναντίον σου και να καταδικάζεσαι. Εγώ πάντως δηλώνω παντελώς αθώος. Εγκάρδια,  Στάθης Βλαχάκος, συνένοχος».

Κλείνουμε λοιπόν με τις θερμότερες και πιο εγκάρδιες ευχές μας, στον γιατρό και γείτονά μας Στάθη Βλαχάκο. Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο σας και να έχετε πάντα την ισορροπία, την διαύγεια και την ψυχική δύναμη, για να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους με αγάπη, καλοσύνη και υπομονή.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις