ΑΝΤΙΟ στον γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Το κύκνειο άσμα του

Με βαθιά θλίψη ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού αποχαιρέτησε τον γνωστό γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά, σημαντικά έργα του οποίου κοσμούν το Προάστιό μας.

Ο Γιώργος Καλακαλλάς γενήθηκε το 1938 στον Τύρναβο. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1957-1962) με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά και κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής και γυψοτεχνίας στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της σχολής. Από το 1965 έως το 2005 δίδαξε στην Έδρα Πλαστικής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία για δημόσιους χώρους και έχει κερδίσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Burckhardt το 1974 και το Αργυρό Μετάλλιο ECU στις Βρυξέλλες το 1993.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές παρουσιάσεις του έργου του και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων σε Πανελλήνιες, στις Μπιενάλε του Σάο Πάουλο και των Νέων στο Παρίσι το 1969, της Βουδαπέστης το 1973 και της Αλεξάνδρειας το 1974, καθώς και σε διεθνείς εκθέσεις μεταλλίων (πηγή: nationalgallery.gr)

 

 

Ο Γιώργος Καλακαλλάς υπήρξε συμμαθητής και φίλος του πρώην Δημάρχου Δημήτρη Μαναού και εγκατέστησε το πρώτο του ατελιέ στο Ψυχικό. Αγάπησε πολύ τον τόπο μας και επέστρεφε εδώ σε κάθε ευκαιρία. Το έργο του “Πνεύμα Και Γνώση” κοσμεί τον κήπο της πρώην οικίας του πεζογράφου Κοσμά Πολίτη, όπου στεγάζεται το Κοινοτικό Κατάστημα και η Βιβλιοθήκη Ψυχικού. Λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κοινότητα Ψυχικού του ανέθεσε να φιλοτεχνήσει την προτομή του Παύλου Μπακογιάννη, που πρόκειται να τοποθετηθεί σε ομώνυμο άλσος του Δήμου μας. Η συνεργασία αυτή στάθηκε αφορμή για να γνωριστούν με την Πρόεδρο της Κοινότητας κυρία Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, η οποία μας μίλησε για έναν εμπνευσμένο, εμβληματικό, ακούραστο καλλιτέχνη, ένα σπουδαίο δάσκαλο, αλλά κυρίως έναν γλυκό, καλοσυνάτο, άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας κέρδιζε τη συμπάθεια σου με την απλότητα του χαρακτήρα του και το βαθύ αληθινό χαμογελό του.

Η προτομή του Παύλου Μπακογιάννη έμελλε να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του Γιώργου Καλακαλλά και τα αποκαλυπτήριά της θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις τελευταίες του επιθυμίες.

Τον ευχαριστούμε για το έργο του, για την αγάπη του και για την προσφορά του!

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις