Έφυγε η ηρωίδα της Αντίστασης!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σύλβια Ιωαννίδου-Αποστολίδου

Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη την Σύλβια Ιωαννίδου-Αποστολίδου, εξέχουσα μορφή της Αντίστασης κατά των Γερμανών, που έφυγε από την ζωή στις 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Παρά το γεγονός ότι το 2008 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας της απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής ως ελάχιστη αναγνώριση της αντιστασιακής δράσης και της προσφοράς της στην Ελλάδα, το όνομά της δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστό.

Η ίδια δεν αναζήτησε ποτέ την προβολή και χαιρόταν να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της, τις συστάσεις και τις συμβουλές της αθόρυβα, ασχολούμενη με τα κοινά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Σύλβια Ιωαννίδου υπήρξε επικεφαλής της βρετανικής μονάδας δολιοφθορών Force 133 στην Αττική κατά την περίοδο της Κατοχής.

Κόρη ευκατάστατης αθηναϊκής οικογένειας, αποφοίτησε από το Αρσάκειο το 1942 και λίγους μήνες αργότερα, μια τυχαία συνάντηση με βρετανικό αξιωματούχο οδήγησε τα βήματά της στην Force 133, όπου η νεαρή Σύλβια Αποστολίδου μεταμορφώθηκε στη δυναμική «Πατ» και αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες ηρωίδες της Εθνικής Αντίστασης, με καθοριστική συμμετοχή σε κομβικά γεγονότα της περιόδου.

Εκείνο τον καιρό, μέσα στη δράση της Αντίστασης, συνδέθηκε με τον μέλλοντα σύζυγό της Παύλο Ιωαννίδη, πιλότο της RAF ο οποίος αργότερα υπήρξε στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη Ωνάση.

Όπως μας πληροφορεί ο δημοσιογράφος Σάκης Μουμτζής σε άρθρο του που δημοσιεύθυκε στην Καθημερινή στις 22/9/2021, η Force 133 «ανήκε στις αποκαλούμενες τότε ‘’εθνικιστικές’’ οργανώσεις, που διενεργούσαν δολιοφθορές και πράξεις κατασκοπείας. Αυτές οι αντιστασιακές οργανώσεις –και ήταν πολλές– λόγω ακριβώς αυτού του είδους της δραστηριότητάς τους δεν ήταν μαζικές, αλλά αποτελούνταν από έναν κλειστό πυρήνα που δρούσε συνωμοτικά. (…) Το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής προτιμούσε να καθοδηγεί και να συνεργάζεται με ολιγομελείς ομάδες σαμποτέρ και κατασκόπων, που κατάφερναν στοχευμένα πλήγματα στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, παρά να συνεργάζεται με ένα στρατό ιδεολογικά και πολιτικά ομογενοποιημένο που το βλέμμα του θα ήταν στραμμένο στη μετακατοχική επικράτησή του. Ο συμμαχικός αγώνας απαιτούσε πλήγματα και πληροφορίες και όχι εμφύλιες συγκρούσεις».

Η Σύλβια Ιωαννίδου συνελήφθη το 1944 από τους Γερμανούς, ανακρίθηκε και εστάλη στις ανδρικές φυλακές Αβέρωφ. Καταδικάστηκε σε θάνατο και τελευταία στιγμή σώθηκε ως εκ θαύματος.

Με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο διαδίκτυο, η πρώην Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ και στενή φίλη της εκλιπούσης κυρία Νέλλη Λάβδα, μας θυμίζει άλλο ένα αξιοσημείωτο περιστατικό: η Σύλβια Ιωαννίδου έχει παρασημοφορηθεί για τη δράση της στην αντίσταση από τον Βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο ΣΤ’ με το παράσημο George Medal της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Μετά από χρόνια, όταν πληροφορήθηκε τη δράση των Άγγλων στην Κύπρο, θυμήθηκε τα λόγια της Λέλας Καραγιάννη που, οδεύοντας στο απόσπασμα, της φώναξε «Ψηλά το κεφάλι. Είσαι Ελληνίδα», έτσι η γενναία Σύλβια, επέστρεψε διακρίσεις και παράσημα στον Άγγλο Πρέσβη στην Αθήνα συνοδεύοντας τα με επικριτική επιστολή.

«Από τις γραμμές αρχικά της ΕΡΕ και κατόπιν της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε αθόρυβα αλλά δυναμικά και με απόλυτη συνέπεια τις αξίες της ελευθερίας και της προόδου», αναφέρει σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ας μάθουμε λοιπόν έστω και τώρα την ιστορία της και ας φροντίσουμε να παραμείνει ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις