Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς χαρακτηρίζεται το «Μνημείο Ζαλόγγου» του Ζογγολόπουλου

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς χαρακτηρίζεται το «Μνημείο Ζαλόγγου» του Ζογγολόπουλου

Εφαρμόζοντας την Διεθνή Σύμβαση για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις  3 Ιουνίου 2021, χαρακτήρισε το  «Μνημείο Ζαλόγγου» του Γεώργιου Ζογγολόπουλου στην Πρέβεζα, ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η κήρυξη του γλυπτού «Ηρώον Ζαλόγγου» σε Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι δικαίωση τόσο για τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη, Γιώργο Ζογγολόπουλο, όσο και αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ίδιου του μνημείου. Διασφαλίζει την προστασία του μνημείου από κάθε είδος κίνδυνο, όπως π.χ. το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ ταυτόχρονα διαφυλάττει την πολιτιστική κληρονομιά του έχοντας την επίσημη μέριμνα της ελληνικής πολιτείας.

 

Ο χαρακτηρισμός του «Μνημείου Ζαλόγγου» συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία αναγνωρίζοντας τη θυσία των Ελλήνων στο βωμό της Ελευθερίας και τη συμβολή της Ελληνίδας, της ηρωίδας γυναίκας που πολέμησε και θυσιάστηκε δίπλα-δίπλα με τον άντρα, το σύζυγο και το γιο.

Το «Μνημείο Ζαλλόγου» αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο μοντέρνας γλυπτικής, ένα από τα πρώτα δείγματα εφαρμογής των αρχών του μοντερνισμού στη μνημειακή γλυπτική της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η φυσική του θέση του, αλλά και οι μεγάλης κλίμακας διαστάσεις του, 18μ x 15μ, κάνουν το μνημείο ορατό από απόσταση 30 χλμ. Οι μορφές των γυναικών δεν αναπαριστούν γνωστές ιστορικές μορφές, αλλά αφέθηκαν από τον γλύπτη χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επιλέχθηκε η πλήρης αφαίρεση των λεπτομερειών του προσώπου και του κορμού. Ο Ζογγολόπουλος θέλησε να αφήσει ελεύθερο τον θεατή να πλάσει με την ψυχή και τη φαντασία του την κάθε μία από αυτές τις γυναίκες. Για την ανέγερση του έργου  συνέδραμαν καθοριστικά η τοπική κοινωνία, παρέχοντας εθελοντική εργασία, αλλά και κρατικοί φορείς, καθιστώντας το έτσι ένα μοναδικό στην Ελλάδα δείγμα τέχνης και μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας στον δημόσιο χώρο.

Το Μνημείο Ζαλόγγου, υπό κλίμακα 1/10, δημιουργήθηκε από τον γλύπτη σε τέσσερα ορειχάλκινα αντίτυπα, τα οποία βρίσκονται: στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη και στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού που είναι αφιερωμένη στο έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις