O πόλεμος των κουνουπιών

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

O πόλεμος των κουνουπιών

γράφει η  Όλγα Μενεμενόγλου

Ο πόλεμος της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας κατά των κουνουπιών, που πλήττουν πρωτίστως την Φιλοθέη, και έπειτα το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό, έχει ξεκινήσει από αρχές Μαρτίου, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη καταπολέμησή τους.

Να θυμίσουμε ότι η πέρσι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τον Δήμο εταιρεία με εμπειρία στις αγροτικές περιοχές. Επίσης στο προεκλογικό πρόγραμμα του Δημήτρη Γαλάνη Στο ΑΞΟΝΑ 3, δεσμευόταν για την καταπολέμηση των κουνουπιών το οποίο και έπαιξε.

Η επιλογή μιας εταιρείας που έχει αναλάβει περιοχές όπως ο Θεσσαλικός Κάμπος, η περιοχή πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας και άλλες θεωρήθηκε ως η πλέον ενδεδειγμένη∙ καθώς ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού έχει στοιχεία που δεν θυμίζουν αστική περιοχή της Αθήνας, όπως: εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου, ανοιχτό ποτάμι, πολλούς κήπους και πισίνες. Πέτυχε, λοιπόν, με την συγκεκριμένη επιλογή, την πρώτη χρονιά μια σαφή βελτίωση, παρά το γεγονός ότι λόγω γραφειοκρατίας η υπογραφή σύμβασης και η έναρξη εργασιών έγινε μόλις τον Απρίλιο.

Η Δημοτική Αρχή σχεδίασε την κουνουποκτονία σε άλλη βάση.  Το Ρέμα της Φιλοθέης δεν θεωρείται πια ευθύνη μόνο της Περιφέρειας, που πραγματοποιούσε ψεκασμούς κάθε δεκαπέντε (15) ημέρες αλλά και του Δήμου. Ο Δήμος βοηθάει με ψεκασμούς, από την πλευρά του, ανά δεκαπενθήμερο.

Κατάφεραν λοιπόν το Ρέμα να μην αποτελεί εστία κουνουπιών.  Παράλληλα συνεργάζονται οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ζέππου Ελένη και Παπαχρόνης Γιώργος Πρασίνου και Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασία αντίστοιχα, ώστε να καθαριστούν έγκαιρα οι ακάλυπτοι χώροι αλλά και να βρουν τους ιδιοκτήτες εγκαταλειμμένων οικιών που αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες κουνουπιών για να καθαριστούν οι χώροι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα σε αυτά τα σπίτια βρέθηκαν 10 πισίνες που θύμιζαν βούρκο.

Εκτός του ρέματος η σύμβαση με την εταιρεία περιλαμβάνει τον ψεκασμό των φρεατίων που κρατούν νερό αλλά και τα πάρκα.

Δράσεις από την Περιφέρεια

Μια νέα συνεργασία ξεκίνησε από πέρσι και για την Περιφέρεια Αττικής με το Μπενάκειο Φυτολογικό Ινστιτούτο, όπου του ανατέθηκε τριετές πρόγραμμα διαχείρισης των πληθυσμών των κουνουπιών αλλά και η εξέταση περαιτέρω δράσεων ενημέρωσης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτο, για να ενημερωθεί για την  πορεία του προγράμματος. Πληροφορήθηκε για την ολοκλήρωση των δράσεων, ως προς το δίκτυο παγίδων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής.

Να εξηγήσουμε ότι το δίκτυο παγίδων είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που ανιχνεύει τον πληθυσμό των κουνουπιών και το είδος.

Ενδιαφέρον μάλιστα, παρουσιάζουν και τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που δείχνουν έντονη, για την εποχή, δραστηριότητα του είδους Culex pipiens (κοινό κουνούπι) σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου. Το έργο συνεχίζει την παραγωγή και αξιολόγηση των εντομολογικών δεδομένων και όπου κρίνεται απαραίτητο θα προταθούν έκτακτες δράσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μετά το πέρας της επίσκεψης η κυρία Κεφαλογιάννη δήλωσε:

«Για τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη η προάσπιση της δημόσιας υγείας των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και αυτό αποδεικνύεται με έργα και δράσεις σε καθημερινή βάση. Η συνεργασία με το ΜΦΙ στο καίριο ζήτημα των κουνουπιών αποτελεί απόδειξη ότι με σωστή στόχευση στις ανάγκες της Αττικής μπορούμε να μειώσουμε τους πληθυσμούς των κουνουπιών που προκαλούν ενόχληση στους πολίτες και πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μας», ενώ κατέληξε, λέγοντας:

«Εκτός από τα ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης κουνουπιών που εφαρμόζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής αλλά και τις αντίστοιχες δράσεις των Δήμων, υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι είναι αναγκαίο να λαμβάνονται και από τη δική τους μεριά ορισμένα μέτρα διαχείρισης των κουνουπιών καθώς και μέτρα ατομικής προστασίας. Ως πρωταρχικό μέτρο διαχείρισης συστήνεται ο περιορισμός ή εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις κατοικίες μας (πχ η αποφυγή συγκέντρωσης νερού σε κήπους ή μπαλκόνια). Επίσης συστήνεται η τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος (σίτας) στα σπίτια τους και η χρήση εντομοαπωθητικών (εγκεκριμένων από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Η συνεργασία όλων μας είναι πολύτιμη για ακόμα ένα ζήτημα που αφορά την ποιότητα της καθημερινής ζωής μας αλλά και της δημόσιας υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια ξεκινάει παράλληλα και δράσεις ενημέρωσης και ενίσχυσης από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, δίνοντας προτεραιότητα στα σχολεία και ξεκινώντας από τα σχολεία της Φιλοθέης, γιατί όπως μας δηλώνει η κυρία Κεφαλογιάννη «όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση».

Τέλος ενημερωτικό υλικό θα διανεμηθεί πόρτα – πόρτα  και από τους δύο φορείς με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες  γίνεται σύσταση και στους δημότες ώστε να ενεργήσουν και οι ίδιοι με στόχο την ελαχιστοποίηση  ή και την εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών που αναπτύσσονται στους κήπους ή και γύρω από τα σπίτια. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα κουνούπια έχουν δυνατότητα μετακίνησης μέχρι και 300 μέτρα απόσταση οπότε και δημιουργούνται εστίες όχι μόνο σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους αλλά και στο σπίτι μας.  Κατά συνέπεια, η φροντίδα πρέπει να είναι συλλογική  και συντονισμένη.

Να υπενθυμίσουμε ότι και φέτος ισχύει η προσφορά για όλους τους κατοίκους από την εταιρεία που έχει αναλάβει την καταπολέμηση των κουνουπιών στον Δήμο μας. Συγκεκριμένα μπορεί να επισκεφτεί δωρεάν κατόπιν συνεννόησης τους κήπους μας προκειμένου να εντοπίσει τις τυχόν εστίες  αναπαραγωγής κουνουπιών  και να μας συμβουλεύσει ώστε να τις εξαλείψουμε καθώς επίσης και να ψεκάσει.

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις