Μαθητές πρωτοπόροι κατασκευάζουν οικολογικό παγκάκι!

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Μαθητές πρωτοπόροι κατασκευάζουν οικολογικό παγκάκι!

Γράφει η Όλγα Μενεμενόγλου

Reusable-Advanced-InnovativeSafe-Economical

Το Λύκειο Φιλοθέης συμμετέχει στον Διαγωνισμό Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο και μοναδικό οικολογικό παγκάκι.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, που αγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και οργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Νέων «Envolve Entrepreneurship». Ο διαγωνισμός υποστηρίζει Νεοφυείς Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την καινοτόμο σκέψη, την επιχειρηματικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλιών και θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.

Το Λύκειο Φιλοθέης συμμετέχει με 18 μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου υπό την καθοδήγηση καθηγητών του σχολείου και συνεργατών της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι οι εξής: Καμπύλη Αλεξάνδρα, Καραβέλλα Λενιώ, Δανιηλίδης Μάριος, Βασιλάκη Κατερίνα, Γερμενή Γεωργία, Γιαννικοπούλου Μαριτίνα, Δελλαπόρτα Αντζελίνα, Ζανεττοπούλου Αντουανέτα, Ιωάννου Μελίνα, Καλιαμούτος Βαγγέλης, Κορυφίδης Χριστόφορος, Μοίρας Νικόλας, Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Παπαπετροπούλου Ηρώ, Σαμοϊλη Λίνα, Στεφανοπούλου Κάτια, Συμεωνίδης Κων/νος, Τροιζής Βασίλης, Χρήστου Δημήτρης.

Το όνομα της ομάδας είναι R.A.I.S.E. Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Reusable, Advanced, Innovative, Safe, Economical, αξίες από τις οποίες εμπνεύστηκαν, περιγράφουν το προϊόν που θα προσφέρουν και εντέλει εκφράζουν τη φιλοσοφία της ομάδας.

Την επιχειρηματική ιδέα αναλύουν τα μέλη της R.A.I.S.E.: «Είναι ευρέως γνωστό πως εξαιτίας των ανθρωπίνων  δραστηριοτήτων το οικολογικό πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να απειλούνται τόσο οι επόμενες γενιές όσο και ο ίδιος ο πλανήτης. …Σύμφωνα με έρευνες της NOAA και της ΕΕ το περιβάλλον πλήττεται ανεπανόρθωτα από την ανθρώπινη παρέμβαση. Ειδικότερα τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνονται εκθετικά κάθε χρόνο, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι. Παρόλο που αυτό είναι γεγονός, οι περισσότεροι εφησυχάζουν, βλέποντας τις προσπάθειες των λίγων για βελτίωση της κατάστασης, ενώ άλλοι το αγνοούν και ανένδοτοι προχωρούν στην αδιάκοπη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των μη-ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στοχεύουμε στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα σε μια αειφόρο κοινωνία, στην οποία προτεραιότητα θα έχει το περιβάλλον και όχι τα υλικά συμφέροντα του ανθρώπου που οδηγούν στην καταστροφή του. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα οικολογικό παγκάκι από συμπιεσμένα ανακυκλώσιμα υλικά, βαμμένο με φωτοκαταλυτικά χρώματα, τα οποία δεσμεύουν το CO2, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, και απελευθερώνουν O2, πηγή ζωής του πλανήτη. Επιπλέον, θα φέρει ηλιακά panel, μέσω των οποίων θα εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για το φωτισμό του γύρω χώρου και τη παροχή χρήσης φορτιστή, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων. Ακόμα, θα διαθέτει δύο κάδους ανακύκλωσης με αισθητήρες, οι οποίοι θα ειδοποιούν τα απορριμματοφόρα λίγο πριν γεμίσουν οι κάδοι, ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό τα δρομολόγια τους. Σε μια επόμενη εκδοχή του θα διαθέτει και συμπιεστή απορριμμάτων, ώστε μειώνεται ο όγκος τους, αλλά και σύστημα κλειδώματος όταν αυτός γεμίσει, για να αποφεύγεται η υπερχείλιση και η ρύπανση του γύρω χώρου. Πλεονέκτημα αποτελεί ότι το παγκάκι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε χώρο ενώ υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητάς του με την προσθήκη και άλλων θέσεων, αφού σήμερα ανταποκρινόμενο στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του COVID-19 διαθέτει μόνο δύο καθίσματα σε ικανή απόσταση μεταξύ τους».

Εμπορικός τους σκοπός είναι το να διαθέσουν το παγκάκι αρχικά στο Δήμο, σε ένα επόμενο βήμα σε όλους τους Δήμους της χώρας μας και τελικά σε αγορές εκτός Ελλάδας.

Ο πρώτος πελάτης βρέθηκε!

Ως εκ τούτου αντιπροσωπεία της ομάδας R.A.I.S.E. επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη, την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στον οποίο παρουσίασαν την ιδέα τους. Με το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος δήλωσε: «Προσωπικά δεσμεύτηκα ενώπιόν τους πως θα αποστείλω επιστολή στη διοργανώτρια αρχή, ότι θα εισηγηθώ στα αρμόδια όργανα να απορροφήσουμε τα πρώτα 100 παγκάκια όταν τα παράξουν και τα οποία θα τοποθετηθούν σε σχολεία και πάρκα του Δήμου μας. Συγχαίρω το διευθυντή του σχολείου Πέτρο Ματζάκο καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και θα ευχηθώ την καλύτερη επιτυχία και μόνο εις ανώτερα! Είμαστε πάντα δίπλα στους μαθητές, αρωγοί σε κάθε τους όνειρο και φιλοδοξία».

Τέλος να ενημερώσουμε ότι οι νεαροί επιχειρηματίες αναζητούν χορηγούς προκειμένου να υλοποιήσουν την εξαίρετη αυτή ιδέα. Στο Δελτίο τύπου που μας απέστειλαν αναφέρουν τα εξής:

Πώς θα προβληθούν οι χορηγοί μας;

  • Έως 100€ θα γίνεται προβολή των χορηγών στο λογαριασμό μας στα SocialMedia (Instagram, Facebook), στην ιστοσελίδα μας και στα ενημερωτικά φυλλάδια που θα τυπωθούν.
  • Από 101€ έως 500€ παρέχονται στους χορηγούς τα προαναφερθέντα και επιπλέον η αναγραφή του ονόματός τους σε όλες τις αναφορές των δραστηριοτήτων μας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
  • Από 501€ και πάνω παρέχονται στους χορηγούς τα προαναφερθέντα και επιπλέον η αναγραφή του ονόματός τους σε ειδικό χώρο ως διαφήμιση στο παγκάκι.

Επικοινωνία: Λύκειο Φιλοθέης: 210 6845868, pematzakos@sch.gr, lykfilot@sch.gr

@raise_envolve_gr

@raisegr

https://raise-envolvegr.webnode.com/

https://www.youtube.com/channel/UCsJ65HZ6-Y3WkBbHq55na9A

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις