Θα χρειαστεί πολλή δουλειά αλλά θα τα καταφέρουμε

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Θα χρειαστεί πολλή δουλειά αλλά θα τα καταφέρουμε

Συνέντευξη στην Πέλλη Ζωγοπούλου

Μια ενδιαφέρουσα  συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο Θεμάτων Δομημένου Περιβάλλοντος και Τοπικής Ανάπτυξης  Νίκο Ζερβό 


 

Ασφαλτοστρώσεις χωρίς πρόβλεψη για διαγραμμίσεις. Δυο ιστοί φωτισμού ακόμα πιο διαβρωμένοι από αυτόν που έπεσε. Στατική επάρκεια σχολείων και δημόσιων κτιρίων, τακτοποίηση αυθαιρεσιών και πυρασφάλεια, πιστοποίηση Παιδικών Χαρών περίμεναν στην ουρά, επί εννιαετία, για να υλοποιηθούν

 

 

Ανέλαβε μια εν πολλοίς απαιτητική και δύσκολη Αντιδημαρχία, η οποία άπτεται της καθημερινότητας των δημοτών σε κάθε έκφανση της ζωής τους – καθώς είναι υπεύθυνος για θέματα που αφορούν από τη φροντίδα των πάγκων στους δρόμους μέχρι τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, και γενικά την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου.

Ο λόγος για τον Νίκο Ζερβό – που είναι ένας από τους νεαρότερους συμβούλους, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα – που καλείται  να υλοποιήσει επιτυχώς και σε εύλογο χρόνο όσα η πρώην διοίκηση του Δήμου δεν έκανε τα προηγούμενα εννέα χρόνια.

Στη συζήτηση που ακολουθεί, άκρως επεξηγηματικός και σαφής, μας μιλάει για τεχνικά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και για πρώτη ίσως φορά καταλαβαίνουμε ακριβώς τι συμβαίνει.

 

Η συζήτηση

 Αναλάβατε εδώ και ενάμισι περίπου μήνα μια πολύ απαιτητική  Αντιδημαρχία. Πόσο εύκολα ή δύσκολα τα βρήκατε;

«Θα έλεγα πως τα περισσότερα ζητήματα είναι αντιμετωπίσιμα με πολλή δουλειά και με μεγάλη δόσης καλής θέλησης. Όπως και να έχει, θα προσπαθήσουμε ως Τεχνική Υπηρεσία – και πιστεύω πως θα καταφέρουμε – να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς όλα τα εκκρεμή θέματα, αλλά και να υλοποιήσουμε όσα έργα προγραμματίζουμε. Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι δεν έχουν γίνει κάποια βασικά οργανωτικά βήματα που θα μας διευκόλυναν πολύ – όπως για παράδειγμα να έχει ο Δήμος ψηφιακούς χάρτες ή καταλόγους με τις θέσεις των διαβάσεων πεζών κτλ. Σκεφτείτε πως αν υπήρχε πλήρης καταγραφή των πινακίδων οδοσήμανσης, θα ξέραμε σήμερα πού ακριβώς λείπουν πινακίδες και πρέπει να προστεθούν. Στην περίπτωση των οδών διπλής κατεύθυνσης – όπου πολλές διαγραμμίσεις πρέπει να ανανεωθούν – κατήρτισα καταρχήν έναν κατάλογο μαζί με την υπεύθυνη μηχανικό της υπηρεσίας. Στη συνέχεια, το περασμένο Σάββατο, μαζί με την πρόεδρο της Κοινότητας Φιλοθέης κα Πέννυ Ζαφειροπούλου-Σαρρή, γυρίσαμε τα προάστια για αρκετές ώρες, ελέγχοντας τους δρόμους αυτούς και καταγράφοντας  την κατάσταση των διαγραμμίσεων».

Μα πρόσφατα έγιναν ασφαλτοστρώσεις… Έτσι δεν είναι; Οι διαγραμμίσεις και δη των δρόμων διπλής κατεύθυνσης, δεν έπρεπε να έχουν γίνει αμέσως μετά;

«Η εργολαβία ασφαλτοστρώσεων δεν είχε πρόβλεψη για διαγραμμίσεις. Οπότε κινηθήκαμε για να καλύψουμε το κενό με μια απευθείας ανάθεση – αλλά και αυτή ήθελε κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί. Φυσικά,  πρώτη θα διαγραμμιστεί η Δημητρίου Βασιλείου».

Αν είναι δυνατόν ! – ασφαλτοστρώσεις χωρίς διαγραμμίσεις… Έστω κι έτσι, όμως, επιτέλους, έφυγαν τα αντιαισθητικά κολωνάκια από το δρόμο. Θα τα αντικαταστήσετε με νησίδα;

«Εκτός από αντιαισθητικά ήταν και παράνομα, καθώς ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν επιτρέπει κολωνάκια στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η διαγραμμισμένη νησίδα θα ξαναγίνει, γιατί επιτρέπεται».

Τελευταία ζούμε στον απόηχο… της πτώσης της κολώνας φωτισμού, στο Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού. Μάλιστα, στα δυο τελευταία Δημοτικά Συμβούλια, το θέμα διεκδίκησε τη μάχη των εντυπώσεων, αναστατώνοντας συνάμα την μείζονα αντιπολίτευση. Τι ακριβώς συνέβη;

«Όταν ανέλαβα βρήκα τους αθλητικούς χώρους κλειστούς. Ευτυχώς, η προηγούμενη διοίκηση είχε την πρόνοια να τους κλείσει, μετά την πτώση της μπασκέτας στη Χίο στις 4 Αυγούστου και τις τραγικές συνέπειες που είχε. Ζήτησαν κατόπιν από την Τεχνική Υπηρεσία να προβεί στους σχετικούς ελέγχους αλλά αυτό δε έγινε, γιατί οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται μόνο από διαπιστευμένες εταιρείες. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 28 Αυγούστου, στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, έπεσε ένας ιστός φωτισμού δίπλα από την πισίνα, λόγω διάβρωσης των τοιχωμάτων…

Εκ των συνθηκών, λοιπόν, οφείλαμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα, συντονισμένα κι αποτελεσματικά. Μαζί με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη προγραμματίσαμε αμέσως τους απαιτούμενους ελέγχους. Όπως μας είπε μετά ο ειδικός που καλέσαμε να ελέγξει τους ιστούς, δυο εξ αυτών ήταν πιο διαβρωμένοι από εκείνον που έπεσε(!). Το σχετικό πόρισμα ήρθε στις 9 Σεπτεμβρίου και ξηλώσαμε αμέσως κάθε επικίνδυνο πυλώνα στο Αθλητικό Κέντρο. Το ίδιο έγινε  με ορισμένες μπασκέτες στο Αθλητικό Κέντρο και σε σχολεία μας. Ειδικά όσον αφορά τις μπασκέτες, ελπίζουμε να υλοποιήσουμε επισκευές και αντικαταστάσεις το επόμενο δεκαπενθήμερο».

Αν δεν είχε πέσει ο πυλώνας φωτισμού και δεν υπήρχε το ανάλογο περιστατικό στη Χίο, θα δίνατε προτεραιότητα στο έργο αντικατάστασης;

«Και να μην είχαν συμβεί, σίγουρα θα προγραμματίζαμε έλεγχους. Η ασφάλεια των πολιτών και των παιδιών είναι βασική προτεραιότητα, τόσο για τον Δήμαρχο και όσο και για όλους μας, φυσικά».

Ακούμε επίσης για μελέτες στατικής επάρκειας  δημόσιων κτιρίων, όπως τα σχολεία. Είναι ένα θέμα που έρχεται και ξανάρχεται εδώ και εννιά χρόνια και που δε λύθηκε ακόμα! Η προηγούμενη διοίκηση, όπως παραδέχθηκε, σκόνταψε στο άλυτο, μέχρι σήμερα,  ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τι σημαίνει αυτό;

«Σημαίνει ότι από την εποχή της συνένωσης των προαστίων δεν έχει αλλάξει επισήμως ο ιδιοκτήτης, άρα τα σχολεία του Νέου Ψυχικού και της Φιλοθέης εμφανίζονται να ανήκουν ακόμη και σήμερα στον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων – που έχει πλέον απορροφηθεί από την εταιρεία  “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (ΚΤ.ΥΠ.)».

Και οι συνέπειες;

«Αυτές που υφιστάμεθα εδώ και εννιά χρόνια!  Όταν ένα κτίριο δεν ανήκει στο Δήμο, δε μπορούμε να επέμβουμε σε αυτό. Δε μπορούμε να τακτοποιήσουμε τις αυθαιρεσίες του ή να βγάλουμε οικοδομική άδεια για την εκτέλεση εργασιών, όπως επίσης δε μπορούμε να το εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Έχω λοιπόν στα συρτάρια μελέτες για τα σχολεία, τις οποίες δε μπορώ να εφαρμόσω!».

Πώς λύνεται το πρόβλημα; Γιατί οι έλεγχοι στατικής επάρκειας δεν μπορούν να αναβάλλονται εσαεί!

«Προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος, έχουμε ήδη έλθει σε επαφή με την ΚΤ.ΥΠ. για να ζητήσουμε να μας δώσουν εξουσιοδοτήσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν σε πρώτη φάση να εντάξουμε τα κτίρια στον νόμο περί αυθαιρέτων. Και στο μεσοδιάστημα θα εξετάσουμε πως θα λυθεί το θέμα της μεταγραφής ιδιοκτησίας.

Να τονίσω, όμως, ότι αυτά είναι θέματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Δεν θα έπρεπε να τα βρίσκω εγώ μπροστά μου το 2019! Το 2013-14 είχε ξεκινήσει από την Τεχνική Υπηρεσία, με τη βοήθεια του νυν Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη, μια προσπάθεια καταγραφής και δημιουργίας ψηφιακού αρχείου των ιδιοκτησιακών εγγραφών των ακινήτων του Δήμου. Δυστυχώς ο επόμενος Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας την εγκατέλειψε. Σήμερα θα τη συνεχίσουμε».

Η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών είναι άλλο ένα θέμα που συζητιέται εννιά χρόνια τώρα. Δε λύθηκε από την προηγούμενη διοίκηση;

«Ατυχώς όχι. Έχουμε ένα σωρό κτίρια του Δήμου που δεν έχουν υπαχθεί στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων: για παράδειγμα το πρώην Blue Bell στο Ψυχικό, η Άνω Αγορά Φιλοθέης, το Σπυροπούλειο στο Νέο Ψυχικό.

Βρήκαμε όμως και κτίρια που, ενώ έχουν ενταχθεί στο νόμο, δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι απαιτούμενοι έλεγχοι στατικής επάρκειας και, όπου χρειαστεί, οι ανάλογες μελέτες».

Δηλαδή;

«Από τη στιγμή που κάνεις τακτοποίηση, ο νόμος σου δίνει πέντε χρόνια περιθώριο να κάνεις ελέγχους στατικής επάρκειας. Οι πρώτες τακτοποιήσεις στον Δήμο μας έγιναν το 2015. Το ερώτημα είναι γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν κλείσει;».

Υπάρχουν πολλά κτίρια με αυθαιρεσίες;

«Τα περισσότερα. Παλιά κτίρια είναι, όλο και κάποια επέμβαση θα έχει γίνει στην διάρκεια του χρόνου».

Ανάλογος θόρυβος έγινε και για την πυρασφάλεια των σχολείων. Είναι δυνατόν να έχουμε σχολεία στα οποία δεν έχουν γίνει μελέτες πυρασφάλειας;

«Κι όμως είναι! Τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική. Από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να εντάξω όλα τα σχολεία του Δήμου σε ένα έργο εκπόνησης και υλοποίησης μελετών πυροπροστασίας, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Η Τεχνική Υπηρεσία εργάζεται ήδη πάνω σε αυτό».

Τελικά υπάρχουν πολλά προβλήματα, ε; Πολύ περισσότερα από όσα περιμένατε!

«Όποια πέτρα και να σηκώσουμε, κάποιο πρόβλημα θα βρεθεί από κάτω! Από μικρές λεπτομέρειες για σπασμένα παγκάκια, μέχρι το μεγάλο θέμα του Ποδονίφτη!».

Αλήθεια, οι Παιδικές χαρές, αυτά τα εννιά χρόνια της προηγούμενης διοίκησης, πιστοποιήθηκαν όλες;

«Η πρώτη προθεσμία για την προσαρμογή των Παιδικών Χαρών στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Έκτοτε δόθηκαν επαναλαμβανόμενες παρατάσεις. Τώρα, γιατί εμείς, ως Δήμος, έπρεπε να περιμένουμε τις παρατάσεις για να κάνουμε ό,τι έπρεπε… δεν το ξέρω!

Για να γνωρίζετε, το 2015 ξεκίνησε μια εργολαβία για την προσαρμογή των Παιδικών Χαρών στις απαιτήσεις πιστοποίησης. Περιελάμβανε όλες τις Παιδικές Χαρές του Δήμου, εκτός της Πικιώνη και της Παιδικής Χαράς Μακεδονίας. Τελειώνει η εργολαβία το 2017, φτάνουμε αισίως στο 2019 και μαθαίνουμε ότι δεν έχουν πιστοποιηθεί όλες οι Παιδικές Χαρές… Και κάποιες θα πιστοποιηθούν τελικά τώρα, μετά τα έργα που ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες».

Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να εκπονηθεί και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Σχεδιάζετε κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις, για παράδειγμα κυκλοφοριακές;

«Πράγματι, τώρα συντάσσουμε το Τ.Π. ως προς τα κυκλοφοριακά, να σας πληροφορήσω πως προσεχώς ξεκινάει η μελέτη του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), βάσει του οποίου θα προσδιοριστούν οι γενικές κατευθύνσεις σχεδιασμού του συστήματος μεταφορών του Δήμου (μονόδρομοι, χώροι στάθμευσης, ποδηλατόδρομοι κτλ.) για τα επόμενα 10-15 έτη. Η φιλοσοφία των ΣΒΑΚ αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου και στην υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς. Πρόκειται για γενικό σχεδιασμό, που πρέπει να προηγηθεί πριν από οποιαδήποτε μεγάλη κυκλοφοριακή παρέμβαση. Το ΣΒΑΚ έχει ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 12 μηνών, έχει διάφορες φάσεις και περιλαμβάνει και δημόσια διαβούλευση ως βασικό στοιχείο του».

Κάπου εδώ τελειώνει ο χρόνος μας, αλλά έχουμε αφήσει έξω από την κουβέντα μεγάλα θέματα, όπως του Ποδονίφτη, της Παιδικής Χαράς Πικιώνη, τα θέματα καθημερινότητας των δημοτών, αλλά και το “ξενοδοχείο” του Ψυχικού και πολλά ακόμα.

«Το γνωρίζω, κάθε ένα από αυτά – και από άλλα εξ ίσου σημαντικά θέματα, είναι αντικείμενο συζήτησης από μόνο του. Ας πούμε ότι τώρα είχαμε μια πρώτη κουβέντα για επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον Δήμο μας».

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις