ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: προσωπική υπόθεση και σίγουρα …όχι μόνο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: προσωπική υπόθεση και σίγουρα …όχι μόνο

 

Με την επιστροφή των Αθηναίων από τις διακοπές τους, επέστρεψαν και τα σκουπίδια στους δημόσιους χώρους. Ένας από αυτούς είναι και το ανοιχτό πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη στην βόρεια είσοδο της Κοινότητας Νέου Ψυχικού.

Με το… «έμπα» που λέμε, να και το σκουπίδι ορατό. Και πώς να μην το παρατηρήσεις όταν οι αξιότιμοι συμπολίτες και συνάνθρωποι, αφήνουν στο πάρκινγκ ότι τους περισσεύει. Οι φωτογραφίες είναι χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι και εμείς τις έχουμε. Είναι πράγματι ντροπή να βλέπεις τον άλλον να αδειάζει όλο το σκουπίδι του αυτοκινήτου του εκεί που ψωνίζει φαγητό για την οικογένειά του. Παντός είδους χαρτιά, αποτσίγαρα, ποτήρια καφέ, γιάλινα και πλαστικά μπουκάλια, πετσέτες θαλάσσης, πάνες μωρού, παλιές πλαστικές σακούλες, συσκευασίες σαμπουάν και σφουγγάρια, αποφάγια και σε μερικές περιπτώσεις όλη την σακούλα σκουπιδιών από το σπίτι.

Ποιος άλλωστε θα ξεχάσει τα περίπου δύο κιλά ελιές καλαμών(!) πριν δύο μήνες;(φωτ. 1).

Το βράδυ βέβαια γίνεται σωστό πανήγυρι. Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες μας είναι από την περασμένη εβδομάδα. Ξυλεία που παράτησε κάποιος αξιότιμος κατά τα άλλα συνάνθρωπός μας, σπασμένες καρέκλες ή ακόμα και τα μπάζα από μπάνιο(φωτ. 2).

Και σημειωτέον ότι όλα αυτά δεν βρίσκονται στο άδειο χωράφι του Ο.Τ 150 αλλά στο μπροστινό μέρος, στο ιδιωτικό πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ.

Η εργατική και φιλότιμη διευθύντρια του καταστήματος με έναν υπάλληλο πήραν σακούλες, σκούπα και φαράσι και καθάρισαν όλη σχεδόν την περίμετρο από τα κάθε λογής σκουπίδια. Την διαδικασία παρακολουθούσαν με έντονο ενδιαφέρον αρκετοί κάτοικοι της περιοχής έκπληκτοι από την βρωμιά που αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι.

Κάποια στιγμή καλό θα ήταν να σκεφτούν και οι υπεύθυνοι των S/M να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές τους μέσα από κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες τα χρησιμοποιούν ήδη και είναι μάλιστα και επιδοτούμενα. Όπως επίσης θα άξιζε να τοποθετηθούν στον χώρο σταθεροί κάδοι για fast trash (γρήγορα απορρίμματα). Είναι εκείνα τα μηχανήματα που βάζεις μέσα το πλαστικό ποτήρι του καφέ σου ή την χαρτοπετσέτα σου και σου επιστρέφονται 5 ή 10 λεπτά. Πολλά σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, λαμβάνουν την απόδειξη που βγάζει το μηχάνημα, και αφαιρούν το ποσό από τα ψώνια.

Λεζάντα φωτ. 3: (πηγή. Εφημερίδα «Καθημερινή»).

Χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης σε δρόμο του Ελσίνκι. Οι κάδοι για τα κοινά απορρίμματα βρίσκονται μέσα στα κτίρια ή στις αυλές, ενώ η ανακύκλωση των υπολοίπων γίνεται σε εγκαταστάσεις όπως της φωτογραφίας, σε ειδικά κέντρα ή στα καταστήματα από όπου αγοράστηκε ένα προϊόν.

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις