Καινούργια μέρα στο Δήμο

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Η πρώτη συνέντευξη του νέου Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη στα «Τοπικά νέα»

 

Καινούργια μέρα στο Δήμο

 

 

 

 

 

Αθρόα συμμετοχή των δημοτών στην ορκωμοσία. Αναπτύσσουμε σχέσεις αμοιβαιότητας με τους δημότες, δηλώνει ο Δήμαρχος. Εντολή αυτοδύναμης διοίκησης το 43%

 Μια νέα μέρα, με θετικό πρόσημο, ξεκίνησε  για το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας διοικητικής περιόδου 2019-2023  με Δήμαρχο τον Δημήτρη Γαλάνη!

Σημαντικό παρόν πληθώρας δημοτών την ημέρα της ορκωμοσίας τονίζει –σύμφωνα με το Δήμαρχο, την επιθυμία του κόσμου για την ανάπτυξη μιας νέας σχέσης αμοιβαιότητας δημοτών και Δημοτικής Αρχής∙ καθώς για πρώτη φορά παρέστησαν σε ορκωμοσία, τόσοι πολλοί και τόσο αυθόρμητα -και μάλιστα άνθρωποι  που μέχρι τώρα δεν είχαν καμιά σχέση με τα κοινά.

Το γεγονός, από μόνο του, δείχνει την ανάγκη των δημοτών για μια διαφορετική αντιμετώπιση της καθημερινότητας, ενώ διπλασιάζει αυτόματα τις ευθύνες του νέου Δημάρχου που θεωρεί ότι οι σχέσεις Δημοτικής Αρχής και δημοτών πρέπει να είναι  αμφοτεροβαρείς.

Την ίδια ώρα, το 43% της δεύτερης Κυριακής, αλλά και οι αλλαγές του Κλεισθένη στην Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ) αλλά και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) προσφέρουν την τόσο απαραίτητη αυτοδυναμία στην διακυβέρνηση του Δήμου. Γι αυτά και για άλλα μιλά ο νέος Δήμαρχος στα «Τοπικά νέα» σε μια πρώτη προσέγγιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η συζήτηση

Μια μέρα μετά την ορκωμοσία, πώς αισθάνεστε; Τι εισπράξατε από την προσέλευση του κόσμου; «Θεωρώ ότι για πρώτη φορά ξεσηκώθηκε αυθόρμητα ο απλός κόσμος του Προαστίου μας,  που  δεν ασχολείται με τα κοινά, και ήρθε για να παρακολουθήσει την πρώτη ημέρα της νέας διοίκησης του Δήμου. Εδώ ο κόσμος έδειξε ότι συμμετέχει σε αυτό που πιστεύω: στην καινούργια μέρα στο Δήμο!

Παράλληλα ήρθαν βουλευτές, υπουργοί, πρώην Δήμαρχοι  και από τα τρία προάστια και φυσικά υπήρξε σύσσωμη παρουσία και από τις τρεις Εκκλησιαστικές Κοινότητες!

Εδώ έχουμε ένα καινούργιο φαινόμενο, η συμμετοχή του κόσμου και το ενδιαφέρον που έδειξε μας ωθεί να πιστέψουμε ότι επιθυμούν μια σχέση αμοιβαιότητας με τη Δημοτική Αρχή κι ότι τον Δήμαρχο θέλουν να τον αισθάνονται δίπλα τους! Κι αυτό με συγκινεί βαθύτατα και με προτρέπει να δουλέψω διπλά για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους, και να τους υποσχεθώ ότι δεν θα είμαι Δήμαρχος μέσα από ένα γραφείο, αλλά στο δρόμο δίπλα σε κάθε πρόβλημα.

Για μένα οι σχέσεις Δημάρχου –δημοτών πρέπει να είναι αμφοτεροβαρείς. Φρονώ ότι τα αποτελέσματα έρχονται σε συνεργασία με τους δημότες, οπότε στη διάρκεια της θητείας μου θα στηρίξω τη συμμετοχή των δημοτών στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Την ίδια τακτική  θα ζητήσω να ακολουθήσουν και αντιδήμαρχοι και αιρετοί και υπάλληλοι».

Προεκλογικά είχατε αναφέρει ένα πρόγραμμα 180 ημερών. Με βάση αυτό ποιες κινήσεις θα δρομολογήσετε πρώτες; «Θα μας δοθεί ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά γι αυτό σε επόμενες  συναντήσεις. Επιγραμματικά θα σας αναφέρω ότι αρχικά θα επικεντρωθούμε  στον αγώνα «Αναβάθμιση της Καθημερινότητας» που πρακτικά σημαίνει αναβάθμιση των δομών Καθαριότητας, Πρασίνου, των Υπηρεσιών και φυσικά θα αποδυθούμε στον αγώνα κατά της λακκούβας. Δηλαδή στον αγώνα κατά της κακοτεχνίας. Στόχος μας είναι να μπούμε σε δρόμους –και όχι μόνο, και να διορθώσουμε τεχνικά ό,τι μπορούμε».

Ίσως να μην είναι τόσο εύκολο όσο δείχνει. «Σίγουρα δεν είναι. Γι αυτό θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες τοποθετήσεις των αιρετών στις αντίστοιχες Αντιδημαρχίες,  αλλά και οι κατάλληλες αλλαγές στις διευθύνσεις των Υπηρεσιών».

Θα αλλάξετε τους διευθυντές Υπηρεσιών; Μάλλον δεν έχει ξαναγίνει, αλλά θα υπάρξει και κάποιο πολιτικό κόστος  -έτσι δεν είναι; «Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάτι παρόμοιο, σε κάποιον από τους τρεις πρώην Δήμους,  οι Υπηρεσίες όμως έδειξαν ότι τους έχει ξεφύγει η κατάσταση. Εξ άλλου δεν κάνεις ομελέτα αν δεν σπάσεις αυγά, και μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος μας έδειξε ότι αυτοί που διαχειρίζονταν την καθημερινότητά του δεν τα κατάφεραν! Κάνω θεσμικές αλλαγές εκεί που πρέπει, κι όπως ανέφερα και στο λόγο μου στόχος μας δεν είναι μια απλή εναλλαγή προσώπων, στη διοίκηση ή τις Υπηρεσίες, αλλά μια πραγματικά νέα και καλύτερη εποχή για το Δήμο μας».

Μια τελευταία ερώτηση, λίγο διαφορετική. Πόσο εύκολη προβλέπεται η νέα θητεία με δεδομένο ότι δεν έχετε την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου; «Αυτή τη στιγμή έχουμε κυβέρνηση στη χώρα που κυβερνά με το 39%. Επιπλέον ο Κλεισθένης με τις αλλαγές τόσο στην Οικονομική Επιτροπή, όσο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής διευκόλυνε σημαντικά την κατάσταση.

Φρονώ ωστόσο,  ότι όταν οι  δημότες μου έδιναν το 43% ήθελαν να διοικήσω ολόκληρο το Δήμο. Ουσιαστικά μου έδιναν εντολή αυτοδύναμης διακυβέρνησης. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε την άποψη του κόσμου. Κι εγώ από την πλευρά μου θα επιδιώξω  όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις και συνεργασίες».

Η τελετή ορκωμοσίας

Αρκούντως εντυπωσιακή, με μια πρωτοφανή κι αυθόρμητη προσέλευση δημοτών, πάνω από τετρακόσια άτομα,  που ως φάνηκε για πρώτη φορά ασχολούνταν με τα κοινά!

ορκωμοσια

Λίγη ώρα πριν την έναρξη και το αδιαχώρητο στο εσωτερικό του Blue Bell  είναι γεγονός. Όσοι προσέρχονται πλέον γεμίζουν, ανά παρέες την πλατεία, μέχρι που γίνεται αντιληπτό ότι οι παριστάμενοι ξεπερνούν κατά πολύ κάθε προσδοκία.

ορκωμοσια

Συνάμα με τους δημότες και πρόσωπα της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής, όπως: η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, και οι βουλευτές Βορείου Τομέα Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης και Ζωή Ράπτη.  Αλλά και επτά από τους διατελέσαντες Δημάρχους των πρώην και του τωρινού Δήμου,  οι .κ.κ. Δημήτρης Μαναός, Κρίτος Νεόφυτος, Ελένη Παναγιωτοπούλου, Θεόφραστος Οικονομίδης, Ειρήνη Κατσαρού, Παντελής Χαροκόπος και Παντελής Ξυριδάκης.

ορκομωσια

Της θρησκευτικής ορκωμοσίας πρωτοστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών. Επίσης παρέστησαν και οι ιερείς από όλους τους Ιερούς Ναούς του Δήμου. Στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική ορκωμοσία, από τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη.

Στην ομιλία του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Για έναν άνθρωπο που έχει ταυτίσει όλες τις ωραίες στιγμές της ζωής του με αυτό το Δήμο, το αξίωμα του Δημάρχου είναι η μεγαλύτερη τιμή και ευθύνη. Και στο διπλό αυτό ηθικό χρέος θα κάνω τα πάντα για να ανταποκριθώ».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Γαλάνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε το Δήμο μας ένα Προάστιο Πρότυπο.  Ένα οικιστικό Προάστιο δίπλα στο κέντρο της Αθήνας με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα της καθημερινότητας».

Ο νέος Δήμαρχος Φιλοθέης- Ψυχικού συνέχισε λέγοντας: «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη μοναδική φυσική ομορφιά του και όλα εκείνα τα στοιχεία που εδώ και δεκαετίες διαμόρφωσαν το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του. Να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής για κάθε γειτονιά. Με φροντίδα για όλους και ειδικά για τις γειτονιές που έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Να διατηρήσουμε την πολιτιστική δραστηριότητα στον Δήμο μας. Να παρέχουμε υπηρεσίες αντάξιες του επιπέδου και των απαιτήσεων των κατοίκων του Δήμου μας», ενώ έκλεισε λέγοντας πως

«Μια καινούργια μέρα ξεκινά για το Προάστιό μας».

 

 

 

 

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις