Κατασκευάζεται το πρώτο βιοκλιματικό κτήριο του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Ο π. Παιδικός Σταθμός Αγίας Βαρβάρας στον δρόμο της πλήρους ανακατασκευής

 

Η εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία ιδιοκτησίας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, που βρίσκεται απέναντι από το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, στην συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Πίνδου στο Νέο Ψυχικό, παίρνει επιτέλους τον δρόμο της ολοκληρωτικής ανακατασκευής.

Πρόκειται για την μονοκατοικία που στέγαζε κάποτε τον Παιδικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας και που το 2009 έκλεισε, καθώς στον τότε Δήμο Νέου Ψυχικού λειτουργούσαν τρεις ακόμα Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί που κάλυπταν τις ανάγκες των δημοτών. Μετά την δημιουργία του ενοποιημένου Καλλικρατικού Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, η παλιά μονοκατοικία έμεινε εγκαταλελειμμένη και αφύλακτη και, όπως ήταν αναμενόμενο, παραβιάστηκε και αποτέλεσε στέγη διαφόρων κατά καιρούς περιπλανώμενων.

Η προηγούμενη Διοίκηση προχώρησε σε μια προμελέτη, που την ολοκληρώνει αυτόν τον καιρό η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Η αρχική σκέψη, η οποία όμως τότε δεν υλοποιήθηκε, ήταν να στεγαστούν εκεί τα δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (που πλέον έχουν καταργηθεί).

Στην τελευταία Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας, ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Μπονάτσος, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε περί των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ανακοίνωσε ότι έχει πετύχει χρηματοδότηση μέχρι 1.500.000 ευρώ για το εν λόγω κτήριο, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Σεβόμενοι την φυσιογνωμία των προαστίων μας, διατηρούμε την μονοκατοικία ως έχει, ενώ παράλληλα την μετατρέπουμε σε βιοκλιματικό κτήριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης και πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Τον Φεβρουάριο αναθέσαμε την στατική και ηλεκτρομηχανική μελέτη, που αναμένουμε να μας παραδοθεί τον Ιούλιο. Η αρχική μελέτη της Υπηρεσίας μας έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο και οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς» μας δηλώνει ο Δήμαρχος.

Η μονοκατοικία που είναι γνωστή και ως «Παιδικός Σταθμός Αγίας Βαρβάρας» χτίστηκε το 1956. Αποτελείται από δύο ορόφους συνολικού εμβαδού 310 τ.μ. -180τ.μ. το ισόγειο και 130τ.μ. ο πρώτος όροφος. Στην μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας προβλέπεται η διατήρηση του κελύφους του κτηρίου και της πέτρινης περίφραξης, ούτως ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η φυσιογνωμία της αρχικής κατασκευής. Στο εσωτερικό θα δημιουργηθούν χώροι γραφείων για εικοσιπέντε εργαζόμενους, βοηθητικοί χώροι και αίθουσα συνεδριάσεων. Θα κατασκευαστεί επίσης ασανσέρ για ΑμεΑ και θέσεις παρκαρίσματος για επισκέπτες, εργαζόμενους και ΑμεΑ, ώστε να μην επιβαρύνονται οι ήδη φορτωμένοι κοντινοί δρόμοι. Όλο το κτήριο θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, θερμοπρόσοψη, ενώ στον αύλειο χώρο θα φυτευτούν δέντρα για σκίαση και πράσινο..

Σύμφωνα με τους αρμοδίους της Τεχνικής Υπηρεσίας, για την υλοποίηση της μελέτης θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το Έργο προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2025.

Στο κτήριο θα στεγαστούν Υπηρεσίες του Δήμου μας, με κατά ώρας επικρατέστερη την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κάτι που θα δώσει πολύτιμη «ανάσα» το Δημοτικό Κτήριο της οδού Τερτσέτη, στο οποίο θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εργασίας για την Τεχνική Υπηρεσία και την Πολεοδομία (όταν στελεχωθεί).

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις