2ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού: πρόκριση στο Φεστιβάλ «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ 2024»

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

“Μας ακούτε;” – δίνοντας φωνή στις γυναίκες -λάφυρα, στις γυναίκες-θύματα όλων των πολέμων

Της Όλγας Μενεμενόγλου

Το 2ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού επιλέχτηκε από την αρμόδια Καλλιτεχνική Επιτροπή για να συμμετέχει  στην 3η Πανελλήνια Νεανική Συνάντηση – Φεστιβάλ «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ, 2024».  Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ δημιουργικής έκφρασης βασισμένης στα Ομηρικά Έπη, που αποτελεί φυτώριο ενεργών πολιτών του μέλλοντος και πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπέβαλαν αίτηση 27 σχολεία και προκρίθηκαν μόλις (9) μεταξύ των οποίων και το 2ο Γυμνάσιο.

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Χίο τον Σεπτέμβριο και το 2ο Γυμνάσιο συμμετέχει  με την παράσταση “Μας ακούτε;” – δίνοντας φωνή στις γυναίκες -λάφυρα, στις γυναίκες-θύματα όλων των πολέμων.

Η θεατρική δημιουργία έχει κεντρικές ηρωίδες την Βρισηίδα και τη Χρυσηίδα, δύο γυναίκες που μεταφέρονται ως αντικείμενα – λάφυρα, με ελάχιστες αναφορές μέσα στο ποιητικό κείμενο για τα δικά τους συναισθήματα.

Πυρήνα του σεναρίου αποτέλεσε η Α’ ραψωδία της Ιλιάδας, που εμπλουτίστηκε με αποσπάσματα από δημιουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας και συγκεκριμένα, οι ποιητικές συλλογές της Ιωάννας Κόκλα: “Δαδοῦχος τῆς ἱστορίας τοῦ φωτός” και “Διαστολή στο σήμερα” και το μυθιστόρημα “Η σιωπή των κοριτσιών” του Pat Barker.

Σκοπός είναι να φωτιστεί η ψυχική κατάσταση των δύο ηρωίδων, αλλά και όσων βρίσκονταν στην ίδια θέση, ενώ παράλληλα επιχειρείται η σύνδεση με τη θέση της γυναίκας στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Η Ιλιάδα ειδικότερα είναι πρωτίστως ένα αντιπολεμικό κείμενο και είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν ότι τα θέματα που θίγονται σε αυτό είναι πανανθρώπινα και διαχρονικά.

Από την σύλληψη στην υλοποίηση

Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στην Υποδιευθύντρια του 2ου Γυμνασίου, την φιλόλογο Ρούλα Αντωνίου, που από την πρώτη στιγμή είχε δίπλα της την εκπαιδευτικό Μαρία Γραμμένου. Τα βήματα όμως προς την υλοποίηση ήταν πολλά: μουσική επένδυση, χορογραφία, σκηνοθεσία και ενδυματολογία. Όλα αυτά τα συνάντησε η κυρία Αντωνίου στο μάθημα ορθοφωνίας για εκπαιδευτικούς, που γίνεται στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου γνωρίστηκε με την καθηγήτρια χορού Λιάνα Πιτικάρη. Η ιδέα την ενθουσίασε και οι τρεις τους έπεσαν με τα μούτρα στην δουλειά, βρίσκοντας τους μαθητές και τους υπόλοιπους συντελεστές, ενώ και ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Λάμπρος Γιώργας υποστήριξε θερμά την προσπάθεια, εμψυχώνοντας τα παιδιά και συμμετέχοντας ο ίδιος και στις πρόβες που γίνονταν το Σάββατο. Χρειάστηκαν τέσσερεις μήνες πρόβες, ράψιμο ρούχων με ίδια μέσα και διασκευή των κειμένων, ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα των τριανταπέντε  λεπτών, που τους έδωσε και την πρόκριση.

Το video με το ενδεικτικό υλικό που υποβλήθηκε στην αρμόδια Καλλιτεχνική Επιτροπή για την επιλογή των σχολείων βρίσκεται στο λινκ https://youtu.be/feROE0R8Mso

Οι συντελεστές του έργου

Συμμετείχαν  οι μαθητές / μαθήτριες (με αλφαβητική σειρά): Αθανασόπουλου Νεφέλη, Γεωργίου Χριστίνα, Γιαννοπούλου Κωνσταντίνα, Δάγλα Ίριδα, Δόικα Σοφία, Θανάση Βικτώρια, Ιατράκης Ανδρέας, Κακαρούντας Παναγιώτης, Καρακαξίδη Ανδριανή, Κοϊτσάνος Ιάσονας, Μίσσα Αθηνά, Ταμαζλικάρι Αλέξανδρος, Ταμαζλικάρι Αναστασία, Τσερένκοβ Αντρέας.

Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε και εκτέλεσε με την κιθάρα του ο Νίκος Κωστόπουλος.

Η λήψη του τελικού video και η φωτογράφηση έγινε από τον φωτογράφο Παναγιώτη Μαυρομμάτη.

Το video με το ενδεικτικό υλικό που υποβλήθηκε στην αρμόδια Καλλιτεχνική Επιτροπή για την επιλογή των σχολείων βρίσκεται στο λινκ https://youtu.be/feROE0R8Mso

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

 

 

Αν θέλετε ακολουθήστε μας, κοινοποιήστε ή κάνετε like:

Σχετικές δημοσιεύσεις