Το φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται σ’ αυτό το ρεπορτάζ είναι το ελάχιστο από αυτό που βρίσκεται στον Δήμο μας….
Της Όλγας Μενεμενόγλου
Η πρακτική της κατάληψης θέσεων στάθμευσης με παντός είδους αυτοσχέδια εμπόδια απαντάται μεν πολύ συχνά, μπορεί όμως να αποβεί και πολύ ακριβή, καθώς είναι εντελώς παράνομη και προβλέπει βαριά πρόστιμα.
Μια σύντομη βόλτα στους δρόμους του Δήμου μας ήταν αρκετή για να μας δώσει πληθώρα παραδειγμάτων:
- Ευρηματικοί συμπολίτες μας τοποθετούν στο οδόστρωμα μπροστά στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους ντενεκέδες από λάδι ή φέτα γεμισμένους με τσιμέντο, καφάσια, πλαστικούς κώνους, με σκοπό την κατοχύρωση θέσεων στάθμευσης για ιδίαν χρήσιν. Καθώς δε προφανώς θεωρούν ότι εκτός από τα σπίτια τους ανήκουν και οι δρόμοι μπροστά σε αυτά, δεν διστάζουν να βάψουν και το οδόστρωμα με κίτρινη γραμμή, ως ένδειξη κατοχύρωσης της περιοχής τους.
- Μπροστά σε υπό ανέγερση οικοδομές, καταλαμβάνονται χωρίς άδεια επιπλέον θέσεις, πέραν της εισόδου – εξόδου του εργοταξίου. Σε κάποιες δε περιπτώσεις τοποθετούνται ακόμα και χημικές τουαλέτες ή διάφορα οικοδομικά υλικά στα πεζοδρόμια και το οδόστρωμα, κάτι που κανονικά απαιτεί και την κατασκευή πρόσθετου πεζοδρομίου και την λήψη μέτρων για την ασφαλή διέλευση των πεζών.
Όλα τα παραπάνω είναι παράνομα και επισύρουν βαρύτατα πρόστιμα, βάσει του άρθου 48 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Άρθρο 48: Κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου
- Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
- Κατ` εξαίρεση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι` αυτά, η κατάληψή τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.
- Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
- Όταν επιτρέπεται, όπως πιο πάνω, η κατάληψή τμήματος οδού πρέπει αυτά να επισημαίνεται υποχρεωτικά από αυτόν που το κατέλαβε κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του παρόντος Κώδικα.
- Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι` αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.
- Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ.
Όπως μας ενημέρωσε ο δικηγόρος Νίκος Σταυρουλόπουλος στον οποίο απευθυνθήκαμε, το πρόστιμο επιβάλλεται για καθεμία θέση στάθμευσης που καταλαμβάνεται χωρίς την σχετική άδεια του Δήμου. Αν δηλαδή κάποιος κρατάει τρεις θέσεις στάθμευσης, το πρόστιμο είναι 400Χ3, δηλαδή 1.200 ευρώ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ ο νόμος ρητά προβλέπει πρόστιμο 400€ τόσο η Τροχαία όσο και η Δημοτική Αστυνομία μας είπαν ότι το πρόστιμο ανέρχεται στα 200€.
Ποιοι εξαιρούνται
Από την απαγόρευση κατάληψης θέσεων στάθμευσης εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες:
Θέσεις αναπήρων που έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο, εφ’ όσον αναφέρεται στην σχετική σήμανση ο αριθμό της σχετικής Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιχειρήσεις που για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα, μπορούν να κατοχυρώσουν θέση στάθμευσης για οχήματα που εξυπηρετούν τον ανεφοδιασμό ή την λειτουργία τους -καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες. Και πάλι όμως, στην σχετική σήμανση πρέπει να αναγράφονται οι ώρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η στάθμευση.
Έκτακτες περιπτώσεις για την εξυπηρέτηση αναγκών των κατοίκων -π.χ. μετακόμιση- κατόπιν της σχετικής άδειας από τον Δήμο ή την Αστυνομία.
Πώς αντιμετωπίζουμε την παρανομία
Κατ’ αρχάς, μπροστά στην αυθαιρεσία δεν είμαστε άοπλοι και καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι τι ισχύει και τι μπορούμε να κάνουμε. Αν διαπιστώσουμε παράνομη κατάληψη θέσεων στάθμευσης, ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες και ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των εμποδίων. Εάν μας αγνοήσουν ή προσπαθήσουν να μας απειλήσουν με το ψευδές επιχείρημα ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και η κατάληψη θέσεων είναι νόμιμη, δεν υποκύπτουμε. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν, μπορούμε να προχωρήσουμε σε καταγγελία.
Πώς κάνουμε την καταγγελία
Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού ανήκει στην Τροχαία Γλυκών Νερών. Για να καταγραφεί η καταγγελία, ο πιο άμεσος τρόπος είναι να καλέσουμε το 100 και να αναφέρουμε το πρόβλημα, δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία και την ακριβή διεύθυνση.
Οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν επώνυμα ή ανώνυμα. Προτιμάμε να καταγγέλλουμε επώνυμα, καθώς η επώνυμη καταγγελία έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Η Τροχαία έρχεται και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Οι επώνυμες καταγγελίες προηγούνται των ανώνυμων. Οι καταγγελίες είναι πολλές, οπότε λόγω φόρτου είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει ανταπόκριση στην ανώνυμη καταγγελία και το θέμα να παραπεμφθεί στις καλένδες.
- Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, μπορούμε να ζητήσουμε την επόμενη κιόλας ημέρα αντίγραφο της αναφοράς και να μάθουμε εάν έγινε ο έλεγχος και εάν βεβαιώθηκε πρόστιμο.
- Εάν η Τροχαία δεν έχει επέμβει, παρά το ότι η διαδικασία της καταγγελίας έχει γίνει σωστά και υπάρχουν τα στοιχεία που την βεβαιώνουν, αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος.
Το παρακάτω φωτογραφικό ρεπορτάζ είναι ένα μικρό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στον Δήμο μας. Ο ωχαδερφισμός και η καπατσοσύνη ορισμένων, μας έχει κοστίσει δεκάδες θέσεις παρκαρίσματος.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.