Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που το ανέπτυξε μιλάει στα Τοπικά Νέα
Μια από τις πλέον ευχάριστες ειδήσεις που αφορά την υγεία μας και συγκεκριμένα, την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο λόγος για το self test προσυμπτωματικού ελέγχου, που θα είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο στα φαρμακεία και που θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών. Το επαναστατικό αυτό διαγνωστικό εργαλείο είναι απλό στην χρήση του και θα αποτελεί έναν πρώτο έλεγχο, εύκολο και χωρίς ταλαιπωρία.
Πίσω από αυτό το τόσο σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα βρίσκεται η ερευνητική ομάδα «Διόπτρα» του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον συνδημότη μας Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Γιώργο Ματσόπουλο.
Ο Γιώργος Ματσόπουλος ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με την διαχείριση και παρακολούθηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων στο χώρο της Βιοϊατρκής Μηχανικής. Παρά το εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμά του, που συμπεριλαμβάνει συχνά ταξίδια στο εξωτερικό και πολλές ώρες μαθημάτων στα εργαστήρια του Ε.Μ.Π., ο κύριος Ματσόπουλος πρόθυμα μας αφιέρωσε τον χρόνο του και μας εξήγησε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την νέα αυτή διαγνωστική τεχνική.
«Πρόκειται για ένα εργαλείο έγκαιρης ανίχνευσης, που μέσω μιας απλής αιματολογικής εξέτασης, μπορεί με επαρκή προγνωστική ικανότητα να αναγνωρίσει τις περιπτώσεις που χρειάζεται να χρειάζεται να προχωρήσουν σε πλέον ενδελεχή εξέταση με κολονοσκόπηση. Το τεστ DIOPTRA είναι ελάχιστα επεμβατικό και αποτελεί μία πρώτη αξιολόγηση κινδύνου, προλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερα συχνό –αλλά πολύ συχνά αποτρέψιμο– τύπο καρκίνου, για τον οποίο υπάρχει μεν αξιόπιστη ενδοσκοπική εξέταση, η κολονοσκόπηση, που ωστόσο δεν προτιμάται από τον γενικό πληθυσμό λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι το DIOPTRA σε καμία περίπτωση δεν έχει ως στόχο την αντικατάσταση της κολονοσκόπησης που εξακολουθεί να αποτελεί τον «χρυσό κανόνα» της κλινικής πρακτικής, αποτελεί όμως ένα εργαλείο πρώτης γραμμής, προσιτό και αποδεκτό από τον γενικό πληθυσμό, που θα μπορεί με αξιοπιστία να εντοπίσει τις περιπτώσεις εκείνες που πράγματι χρήζουν κολονοσκόπησης προς αναλυτική αξιολόγηση. Έτσι, με την διάθεση του προτεινόμενου αυτού πρωτοκόλλου στον γενικό πληθυσμού, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ασθενών στους οποίους θα ανιχνευθεί έγκαιρα ο καρκίνος του παχέος εντέρου, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις περιττές επεμβατικές κολονοσκοπήσεις».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.