Σε ενεργειακό κτήριο υψηλής ποιότητας τα νέα κτήρια της ΔΕΗ
Της Όλγας Μενεμενόγλου
Πριν ακριβώς τέσσερα χρόνια είχαμε δημοσιεύσει στα Τοπικά Νέα ότι το Στρατόπεδο ΠΛΕΣΣΑ, που βρίσκεται απέναντι από το Νοσοκομείο «Σωτηρία», το απέκτησε η ΔΕΗ μέσω Διαγωνισμού της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο δελτίο τύπου της Εταιρείας Ηλεκτρισμού αναφερόταν ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα είχαν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες κατεδάφισης των υφιστάμενων κτηρίων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση νέων με χρονικό ορίζοντα τριετίας.
Σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, το εν λόγω ακίνητο των 18.643 τετραγωνικών μέτρων μισθώθηκε από τη ΔΕΗ για πενήντα χρόνια, με δικαίωμα παράτασης άλλα δέκα έναντι ενοικίου 2.700.000 ευρώ ετησίως. Το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ανά πενταετία βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή και τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στο ταμείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο και ανήκει το ακίνητο.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της έκδοσης των σχετικών Αδειών και της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων πλέον ολοκληρώθηκαν, με τελευταία την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και επιτέλους, άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη των έργων.
Άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τον Δήμο μας
Πριν από 25 χρόνια, ο πρωτοπόρος και οραματιστής Δήμαρχος του τότε αυτόνομου Δήμου Νέου Ψυχικού Θάνος Βεζυργιάννης είχε διεκδικήσει, σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Κατοίκων Ελληνορώσων, την έκταση του Στρατόπεδου Πλέσσα για την κατασκευή αθλητικών χώρων. Η διεκδίκηση των εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στο όριο του Δήμου Αθηναίων, στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι κάτοικοι της Ελληνορώσων παρ’ όλο που διοικητικά ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων, εξυπηρετούνται πρακτικά στο Νέο Ψυχικό για όλες τις ανάγκες τους – σχολεία, ΚΕΠ, εκκλησίες, Αστυνομία, Εφορία. Έτσι ο τότε Δήμος Νέου Ψυχικού ζητούσε αντισταθμιστικά να παραχωρηθεί τμήμα του χώρου ή δικαίωμα χρήσης στον Δήμο. Ήταν δε μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν «στέγη» τα δύο ιστορικά ποδοσφαιρικά σωματεία του Νέου Ψυχικού και της Ελληνορώσων. Ο Θάνος Βεζυργιάννης το 2002 αποχωρεί από τον Δήμο και το σχέδιο παραπέμπεται στις καλένδες.
Το 2010, μέρες μόλις πριν τις Δημοτικές Εκλογές, τις πρώτες του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου μας, ένας νέος νόμος ανοίγει διάπλατα την πόρτα της διεκδίκησης. Πρόκειται για τον Νόμο 3883/10 (ΦΕΚ167/Α΄/24-9-2010), που στο άρθρο 84 «Χρήση στρατιωτικών ακινήτων από ΟΤΑ» αναφέρει: «Ακίνητα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας μπορεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κάθε Ταμείου να παραχωρούνται κατά χρήση στο Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδίως στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εφ’ όσον τα ακίνητα αυτά δεν είναι αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και με την παραχώρηση της χρήσης εξυπηρετούνται λόγοι γενικού συμφέροντος». Σε άλλο άρθρο μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η παραχώρηση χρήσης μπορεί να γίνεται χωρίς αντάλλαγμα.
Πρόκειται δηλαδή για άλλη μία μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε για τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, εξ αιτίας της αδιαφορίας και της αδράνειας των αρμοδίων. Οι Διοικήσεις των Δήμων οφείλουν να διεκδικούν προς όφελος των κατοίκων, να δράττουν τις ευκαιρίες και κυρίως να έχουν όνειρα και όραμα.
Τι θα κατασκευαστεί
Στο ακίνητο του πρώην Στρατοπέδου Πλέσσα θα κατασκευαστεί πενταόροφο κτήριο γραφείων, με τρεις υπόγειους ορόφους με θέσεις στάθμευσης, δώμα με δενδροφύτευση και ενεργειακό στέγαστρο.
Επιπλέον, στον χώρο του Στρατοπέδου θα κατασκευαστεί και ένα ισόγειο κτήριο εμπορικών χρήσεων με ένα υπόγειο, που θα στεγάσει το κεντρικό υποκατάστημα της ΔΕΗ και όλη την Διοίκηση που σήμερα βρίσκεται στην οδό Χαλκοκονδύλη, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την ΔΕΗ το νέο κτήριο των κεντρικών γραφείων της θα είναι ενεργειακά αποδοτικό και βιοκλιματικό, προαναγγέλλοντας τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για την επιχείρηση.
Σύμφωνα με την Σύμβαση, το κτηριακό συγκρότημα που θα ανεγερθεί θα περιέλθει στην κυριότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού μετά τη λύση ή τη λήξη της σύμβασης.
Τον σχεδιασμό τον έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Bobotis + Bobotis Architects, που έχει έδρα επίσης στην Ελληνορώσων, των διεθνώς αναγνωρισμένων αρχιτεκτόνων Θεοφάνη και Λουκά Μπομπότη (πατέρας και υιός).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης έχει συμπεριληφθεί σε διεθνείς λίστες των κορυφαίων αρχιτεκτόνων παγκοσμίως: στην Αγγλική των 300 κορυφαίων, στην Ιαπωνική των 581 κορυφαίων, στην Αυστραλέζικη και την Ευρωπαϊκή των 100 κορυφαίων αρχιτεκτόνων της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Στα έργα του συμπεριλαμβάνονται οι επεκτάσεις του Αερολιμένα Αθηνών, τα κτήρια του εμπορευματικού πάρκου στο Θριάσιο πεδίο, στην Αττική, κτήρια τραπεζών, βιομηχανικές και αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης σχεδιάσει τα κτήρια των αρχαιολογικών μουσείων Χανίων και Πατρών και το ειδικό κτήριο υποστήριξης Μουσείων της Αγίας Πετρούπολης στην Ρωσία , ενώ για την προσφορά του στον Πολιτισμό έχει τιμηθεί με το βραβείο «Αθηνά».
Είναι λοιπόν σίγουρο ότι το τελικό προϊόν θα είναι σίγουρα υψηλής ποιότητας και αισθητικής και θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το top-nea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.