Άρθρο της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της Ν.Δ. Ζωής Ράπτη
Ένα νέο μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε πριν λίγες μέρες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο StandardandPoor’s.
«Καθώς, μάλιστα, εκδηλώνεται εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας άφησε οριστικά πίσω την πολύχρονη κρίση με όπλα της τη σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνεχή πρόοδο», προσθέτει. Πράγματι, ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος ύστερα από 13 χρόνια που καταρτίζεται με την Ελλάδα να έχει ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα, αποτέλεσμα της σταθερής, συνετής και αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό που κάνει αυτή την επιτυχία ακόμα πιο σημαντική, είναι ότι έρχεται σε μια στιγμή όπου το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές.
Η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει όμως ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας;
Σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά για τις διεθνείς αγορές, κατά συνέπεια ο δανεισμός καθίσταται ευκολότερος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σημαίνει ότι έχει ανοίξει πλέον το παράθυρο ευκαιρίας για επενδύσεις εκατομμυρίων στην Ελλάδα, που δεν μπορούσαν να γίνουν για πολλά χρόνια.
Και αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής όλων μας. Περισσότερες επενδύσεις σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη της χώρας, εκσυγχρονισμός των υποδομών, και αισιοδοξία, καθώς η χώρα μας δεν βρίσκεται πια απομονωμένη από τις διεθνείς αγορές. Σημαίνει επίσης βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, πράγμα που θα αξιοποιηθεί προς όφελος των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.
Αυτή η κατάκτηση δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη. Η χώρα μας έπρεπε να διανύσει έναν μακρύ δρόμο μεγάλων μεταρρυθμίσεων για να ξεφύγει από το τέλμα των μνημονίων και της εσωστρέφειας. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και συστηματική δουλειά. Με αυτά τα εργαλεία έφτασε η Ελλάδα στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, και η συζήτηση πλέον δεν περιστρέφεται γύρω από τους δυσμενείς όρους των μνημονίων, αλλά γύρω από θέματα όπωςη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Έχουμε περάσει, δηλαδή, από την εποχή των μνημονίων, της κατάρρευσης, της απαισιοδοξίας και της εσωστρέφειας, στην εποχή των αναπτυξιακών μέτρων, της αναβάθμισης, της αισιοδοξίας και της εξωστρέφειας. Γιατί σε αυτό το μονοπάτι κινείται η Ελλάδα που ονειρευόμαστε, η Ελλάδα του 2030. Συνεχίζουμε!