Της Ζωής Ράπτη, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών
Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει κάνει αισθητή την παρουσία της πιο έντονα από ποτέ:
Με τις πυρκαγιές που λεηλάτησαν τον δασικό μας πλούτο φέτος το καλοκαίρι, με σημαντικότερη την ΜΕΓΑ-πυρκαγιά στη Δαδιά του Έβρου.
Ο παρατεταμένος ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς που αντιμετώπισαν πολλές περιοχές της χώρας μας, που δημιουργήθηκε από ένα εκρηκτικό κοκτέιλ παρατεταμένου καύσωνα και ισχυρών ανέμων, οδήγησε τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ενάντια σε περισσότερες από 400 φωτιές την εβδομάδα.
Και τώρα, με τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel που σαρώνει τη χώρα μας προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ζαγορά Πηλίου, όπου τις τελευταίες ώρες έχουν πέσει πάνω από 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα.
Στην πραγματικότητα, η κλιματική κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που δοκιμάζει όλα τα παλαιά μέσα και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας. Καταστροφικές πυρκαγιές υπήρξαν φέτος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις γειτονικές μας χώρες: την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Με ακραίες πλημμύρες βρέθηκαν αντιμέτωπες η Ισπανία και η Σλοβενία.
Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι η ετοιμότητα είναι αναγκαία, αλλά όχι πάντα αρκετή. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τα όπλα της ενάντια στην κλιματική κρίση αναβαθμίζοντας την πολιτική προστασία με διάφορους τρόπους.
Η Πολιτική Προστασία εφοδιάζεται με 100 drones, που θα παρακολουθούν τα ευαίσθητα σημεία, ενώ εγκαθίστανται αισθητήρες μέτρησης της θερμοκρασίας και κάμερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και σε δρυμούς και δάση υψηλού κινδύνου.
Το 2026, πρώτη ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα θα παραλάβει καινούρια εναέρια μέσα.
Προσλαμβάνονται επιπλέον 1.000 πυροσβέστες, καθώς και 500 δασολόγοι.
Προχωρούν, οι αναδασώσεις σε 165.000 στρέμματα την επόμενη διετία.
Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των περιοχών που έχουν πληγεί. Τα μέτρα στήριξης αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα, αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ξαναδώσουμε στην φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί με τους δικούς της ρυθμούς. Να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης, τους μελισσοκόμους μας, τους κτηνοτρόφους μας, για να μπορέσουν να μείνουν στη γη τους.
Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τέτοιες που απαιτούν, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός να ξεκινήσουμε και πάλι τον σχεδιασμό για ένα κράτος, το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό. Κι αυτό απαιτεί την συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας και ολόκληρου του κράτους σε όλα τα επίπεδα: από την κεντρική κυβέρνηση, μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με μεγάλη συνεργασία και των ίδιων των πολιτών.
Με τη συνεργασία μπορούμε να επιτύχουμε όχι μόνο την αναγέννηση μέσα από τη φυσική καταστροφή, αλλά πολλά περισσότερα.