Συνέντευξη στην Λυδία Λέκκα
Η Κατερίνα Αλεξοπούλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα χρόνια του πρώην Δήμου Ψυχικού μέχρι σήμερα, στον Καλλικρατικό Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, εδώ και 25 χρόνια. Έγκριτη Νομικός, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με δικό της Γραφείο στο Κέντρο της Αθήνας και μέλος του ΣΥΠΟΘΑ Νοτίου Τομέα (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 μέχρι το 2019 με άριστη γνώση της λειτουργίας του Δήμου, αλλά και μαχητική, δυναμική και διεκδικητική, απολαμβάνει τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων και έχει επάξια κερδίσει τον τίτλο της Σιδηράς Κυρίας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.
Η κυρία Αλεξοπούλου έχει ασχοληθεί με φλέγοντα θέματα καίριας σημασίας που αφορούν κατ’ εξοχήν τον Δήμο μας, όπως αυτά των χρήσεων γης ενώ, είτε ως μέλος της Διοικούσας Παράταξης είτε από τις τάξεις της Αντιπολίτευσης, έχει αγωνιστεί για να επιτύχει την διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των προαστίων μας.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η Κατερίνα Αλεξοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της με το “συμμετέχω”, στο πλευρό του υποψηφίου Δημάρχου Μπάμπη Μπονάτσου.
Κυρία Αλεξοπούλου, λέμε να σας ρίξουμε κατ’ ευθείαν “στα βαθιά” και να ξεκινήσουμε την συνέντευξή μας από τα πολεοδομικά θέματα, αυτά που αφορούν την διαφύλαξη της φυσιογνωμίας και του οικιστικού χαρακτήρα των Προαστίων μας.
Μην ανησυχείτε, ξέρω πολύ καλό κολύμπι! Είναι αλήθεια ότι μαθήτευσα δίπλα σε ανθρώπους που είχαν την βούληση, σε βαθμό εμμονής θα έλεγα, για την διατήρηση της οικιστικής φυσιογνωμίας των προαστίων μας. Το 1998 που εκλέχθηκα για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος στον τότε Δήμο Ψυχικού, ασχολήθηκα από την πρώτη ημέρα με τα πολεοδομικά θέματα, τα οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύπλοκα και απαιτούν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή, με κάθε ιδιαιτερότητα -τους κοινόχρηστους χώρους, τις μικρές και μεγάλες πλατείες, τους δρόμους, μέχρι και τα στενάκια.
Το 2010, ο Δήμος μεγαλώνει και πλέον γίνεται ο Καλλικρατικός Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, με τις τρεις επιμέρους Δημοτικές Ενότητες: Ψυχικό, Νέο Ψυχικό και Φιλοθέη. Μετά τις εκλογές του 2010, η παράταξη με την οποία συμμετείχατε ανέλαβε τα ηνία του ενιαίου Δήμου. Πόσο άλλαξαν τα πράγματα για εσάς;
Το 2011 με επέλεξε ο τότε Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης για να χειριστώ τα πολεοδομικά θέματα του Καλλικρατικού πια Δήμου. Συνέχισα με τον ίδιο, αμείωτο ζήλο. Για την μεν Φιλοθέη το καθεστώς είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρο, εν αντιθέσει προς το Νέο Ψυχικό, που παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της ΚΕΚΡΩΨ, με την οποία εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση αντιδικίας, αυτές επικεντρώνονται στο Ψυχικό. Και φυσικά, ό,τι βλέπουμε να έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και άοκνης προσπάθειας δεκαετιών. Πριν καν φτάσουμε στον δικαστικό αγώνα, οι πρώτες μάχες δόθηκαν σε γνωμοδοτικά όργανα όπως το ΣΥΠΟΘΑ και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ενώ παράλληλα υποβάλλονταν συνεχώς υπομνήματα στα αρμόδια Υπουργεία (αυτά που σήμερα έχουν μετεξελιχθεί στο ΥΠΕΝ), πραγματοποιούνταν συναντήσεις και ασκούνταν συνεχείς πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία. Μιλάμε για ατελείωτες ώρες προσωπικής εργασίας. Σκεφτείτε δε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, έχουν περάσει Κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων και ακόμη περισσότεροι Υπουργοί, που πολλές φορές έπρεπε να ενημερωθούν από την αρχή, χωρίς να είναι απαραίτητα φιλικά διακείμενοι απέναντί μας.
Η διαφύλαξη του οικιστικού χαρακτήρα των προαστίων μας, μας έχει απασχολήσει πολύ τον τελευταίο καιρό. Ποια ήταν η δική σας συμβολή μέχρι το 2019;
Ο οικιστικός χαρακτήρας έχει να κάνει με τις χρήσεις γης. Αυτές είναι που καθορίζουν το εάν επιτρέπονται επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά και το ποιες επαγγελματικές δραστηριότητες επιτρέπονται σε κάθε κοινότητα του Δήμου μας.
Το Ψυχικό και η Φιλοθέη προστατεύονται ως Κηπουπόλεις. Οι χρήσεις γης εκεί είναι συγκεκριμένες, προστατεύεται ο αμιγώς οικιστικός χαρακτήρας, ενώ η επαγγελματική δραστηριότητα, περιγράφεται σαφώς και οριοθετείται αυστηρά. Αρκεί βεβαίως η κάθε Δημοτική Αρχή να εφαρμόζει επακριβώς τα σχετικά Διατάγματα και να διαθέτει τους απαιτούμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να ασκεί την απαραίτητη εποπτεία. Με λίγα λόγια, ακόμη και εάν κάποιος παρανομήσει, το σημαντικό είναι να είσαι σε θέση να το διαπιστώσεις και να τον σταματήσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή δείξαμε στο Νέο Ψυχικό, πετυχαίνοντας τότε την αναστολή εκδόσεως αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με τραπεζοκαθίσματα. Έτσι, στα εννέα αυτά χρόνια που διοικήσαμε, που συνέπεσαν με την εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης, καταφέραμε να προφυλάξουμε το προάστιο από το μοντέλο ανάπτυξης που τότε επικράτησε, όταν η επιχειρηματικότητα περιορίστηκε κυρίως σε καταστήματα εστίασης .
Στην υπόθεση του ΝΟΚ και των αυξημένων συντελεστών δόμησης, σας είδαμε από κοινού με την εν ενεργεία Δημοτική Αρχή, στο τραπέζι των συναντήσεων με τον Υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά. Καθώς ανήκετε στην Αντιπολίτευση, η παρουσία σας προξένησε εντύπωση.
Όπως ξέρετε, για μένα πρωτεύει το συμφέρον του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και των πολιτών. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν σε μια υπόθεση που έθετε σε κίνδυνο την φυσιογνωμία των Κηπουπόλεων να απουσιάζω. Άλλωστε καθώς συνεχίζω να είμαι βαθύς γνώστης αυτών των θεμάτων, έθεσα χωρίς δεύτερη σκέψη εαυτόν στην διάθεση του Δημάρχου και χαίρομαι πολύ που ανταποκρίθηκε.
Η φωτογραφία στην οποία αναφέρεστε βέβαια, δεν δημοσιεύθηκε από εμένα. Ούτε εγώ προσωπικά ούτε η παράταξή μας συνήθιζε να εκλαμβάνει αυτές τις προσπάθειες ως ευκαιρίες φωτογράφισης και ενίσχυσης της εικόνας μας. Επικεντρωνόμασταν στον σκοπό μας, ενημερώναμε το Δημοτικό Συμβούλιο ως απαιτεί ο θεσμικός μας ρόλος και δημοσιοποιούσαμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας.
Έχετε περάσει και από άλλες θέσεις ευθύνης. Έχετε ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την Παιδεία, αλλά και με θέματα Καθαριότητας και Πρασίνου. Πώς αποτιμάτε την θητεία σας σε αυτές;
Πράγματι, από το 2010 μέχρι το 2019 διετέλεσα Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας στον Καλλικρατικό Δήμο, όπως και παλαιότερα στον Δήμο Ψυχικού. Επί των ημερών της Προεδρίας μου καθιερώθηκε ο θεσμός της βράβευσης των μαθητών που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια, που συνεχίζεται και μέχρι σήμερα. Τι πιο όμορφο, τι πιο τιμητικό από το να επιβραβεύεις τα παιδιά που δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα στο ξεκίνημα της ζωής τους. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα ο θεσμός αυτός να εμπλουτισθεί και να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα μαθητές που επιτυγχάνουν υπό συνθήκες δύσκολες και αντίξοες. Και φυσικά, η επιτυχία ενός νέου ανθρώπου ούτε εξαντλείται ούτε περιορίζεται στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μας κάνουν πραγματικά υπερήφανους. Θυμάμαι ότι στο περιοδικό του π. Δήμου Ψυχικού αφιερώναμε μία ή δύο σελίδες σε νέα παιδιά που διακρίθηκαν και διέπρεψαν είτε στην πορεία των σπουδών τους είτε αργότερα, στον επαγγελματικό στίβο.
Στο π. Δήμο Ψυχικού διετέλεσα Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου. Με θυμούνται καθημερινά στο δρόμο, να διαπιστώνω ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Επί των ημερών μου καταπολεμήθηκε η μάστιγα της βαμβακίασης που είχε αποδεκατίσει τα πεύκα μας. Χρειάστηκε η συνεχής παρακολούθηση σεμιναρίων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αλλά τα καταφέραμε και η Υπηρεσία Πρασίνου έσωσε σε μεγάλο βαθμό τα πεύκα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σήμερα με στενοχωρεί η ευκολία με την οποία κόβονται τα δέντρα του προαστίου μας.
Η θέση με την οποία έχει ταυτιστεί το όνομά σας, είναι αυτή της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που διασφαλίζει ουσιαστικά και την εύρυθμη λειτουργία του ανώτατου οργάνου του Δήμου. Από εκεί άλλωστε προέρχεται και ο χαρακτηρισμός σας ως “Σιδηρά Κυρία” του Δήμου. Σας έχουμε δει στις συνεδριάσεις να παρεμβαίνετε δυναμικά από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης και πολλές φορές να διαμαρτύρεστε έντονα. Πώς βλέπετε την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα;
Είμαι πραγματικά υπερήφανη για τον τρόπο που στάθηκα στην απαιτητική αυτή θέση, διαφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού την τήρηση των κανόνων και την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Το λέω με πλήρη αυτογνωσία και χωρίς την παραμικρή έπαρση. Ο δημότης βέβαια, σπάνια γνωρίζει το τι γίνεται στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και το κατά πόσο αυτό λειτουργεί σωστά. Βλέπετε η σωστή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επηρεάζει απτά την καθημερινότητα του δημότη, δεν μπορεί να την διαπιστώσει βγαίνοντας από το σπίτι του. Για παράδειγμα το εάν λειτουργεί η Υπηρεσία Καθαριότητας, θα το δει από το εάν υπάρχουν σκουπίδια στον δρόμο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο λήψης αποφάσεων. Είναι αυτό που αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο, πλην αυτών που ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Δημάρχου και για τα οποία μπορεί να αποφασίζει μόνος του. Η θέση της Προέδρου απαιτεί γνώσεις, ικανότητες, πυγμή, αντικειμενικότητα, εύρος γνώσεων, αλλά και ακεραιότητα, προκειμένου το ανώτατο αυτό όργανο να λειτουργεί εύρυθμα. Και δυστυχώς, το επίπεδο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε.
Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώσατε την συστράτευσή σας με το “συμμετέχω” και τον Μπάμπη Μπονάτσο. Τι σας οδήγησε σε αυτήν την επιλογή;
Κατ’ αρχάς τρέφω βαθιά εκτίμηση προσωπικά για τον Μπάμπη Μπονάτσο, έναν άνθρωπο που ξέρει να ακούει και να σέβεται τους συνεργάτες του, αλλά και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των δημοτών, κάτι που αποτελεί κατά την άποψή μου προϋπόθεση και για την αποτελεσματική άσκηση διοίκησης. Μην ξεχνάτε ότι ο ίδιος όλη του την ζωή δραστηριοποιείται στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας, μοιράζεται τις αγωνίες της και νιώθει τον παλμό της.
Στο “συμμετέχω” έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα, δυνατό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Σύντομα θα το λάβετε και θα το διαπιστώσετε κι εσείς. Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους αυτοδιοικητικούς, νέους επιστήμονες, αλλά και ανθρώπους με εξειδίκευση στις τεχνολογικές εφαρμογές που είναι πλέον απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία μίας ευρωπαϊκής πόλης, στην υπηρεσία του πολίτη.